­ Opleiding Aspirant Instructeur Voltige - KNHS

Opleiding Aspirant Instructeur Voltige

Deze opleiding is alleen als de verkorte opleiding beschikbaar, de zelfstudie variant. Je moet dus al ervaring hebben met de voltigesport. Je leert veel over het paard, basiskennis over Voeding & Gezondheid, Omgang & Verzorging. Daarnaast komen ook de onderwerpen Rijtechniek, Didactiek en het Trainen van een paard aan de longe aan bod.

Toelatingseisen

 • Je bent lid van de KNHS.
 • Je bent minstens 16 jaar oud.
 • Je hebt de beschikking over een paard met een stokmaat boven 148 cm (zonder ijzers gemeten) en twee leerlingen om mee te nemen naar de examens.
 • Je hebt ervaring met voltigeren op minimaal B/L-niveau.
 • Je beschikt over een laptop of tablet om de theorietoetsen te maken.

Verkorte opleiding (zelfstudie)
Heb je al veel ervaring met voltigeren en lesgeven, dan is het mogelijk deze verkorte opleiding te volgen. Bij de verkorte opleiding volg je geen lessen, maar bereid je je thuis voor op de PVB’s (examens).

Je volgt twee centrale bijeenkomsten in Ermelo. Tijdens de startbijeenkomst worden de eisen van de verschillende PVB’s (examens) toegelicht en krijg je een lezing Didactiek. Tijdens de tweede bijeenkomst krijg je voorbeelden te zien van wat er van je wordt verwacht tijdens enkele examens en is er een lezing over Rijtechniek en een ander belangrijk onderwerp.

Proefexamen Longeren
Voordat je wordt toegelaten tot de praktijkexamens doe je op een centraal punt een proefexamen longeren in mei of juni. Deze wordt beoordeeld door een examinator en deze geeft een schriftelijk advies door het daarvoor bestemde protocol in te vullen. Als je dit voldoende hebt uitgevoerd, lever je het protocol in en kun je jezelf inschrijven voor de praktijkexamens. De verschillende PVB’s vinden plaats in Ermelo en Barneveld in de maanden mei, juni en juli. Er moet voor het deelnemen aan de praktische PVB’s zelf gezorgd worden voor een paard met een stokmaat boven de 148 cm (gemeten zonder ijzers) en voor twee voltigeurs op B/L-niveau om aan les te geven.

De verschillende PVB’s (Examens)

 1. Theorietoets Voeding en Gezondheid.
 2. Theorietoets Voltige- en
 3. Portfolio (verslag) maken over Assisteren bij een activiteiten.
 4. Geven van lessen aan 2-4 voltigeurs op B/L-niveau.
 5. Praktijktoets Praktische paardenkennis, Omgang & Verzorging.
 6. Trainen van een paard aan de longe.

Het behalen van de twee theorietoetsen en het portfolio Assisteren bij activiteiten zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens.

Kosten
€585,- (exclusief huur paard, lesmateriaal en proefexamen)

Lesmateriaal
Op de eerste dag van de opleiding krijg je een link om het benodigde lesmateriaal te bestellen. Eventuele aanvullingen van lesstof ontvang je na de startdag digitaal.

Inschrijven
Je kunt je inschrijven voor deze opleiding vanaf 1 oktober 2021. Deze opleiding gaat in het voorjaar van 2022 van start. 

 

Ander Nieuws

 • Nicole den Dulk en Sanne Voets besten bij K&U wedstrijd De Meern
  Nicole den Dulk en Sanne Voets besten bij K&U wedstrijd De Meern
 • Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P. winnen op tweede dag in De Meern
  Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P. winnen op tweede dag in De Meern
 • Rixt van der Horst wint alles in Doha
  Rixt van der Horst wint alles in Doha