­ Opleiding Sporttraject Aspirant Instructeur Allround - KNHS

Opleiding Sporttraject Aspirant Instructeur Allround

Ben jij actief (geweest) in de wedstrijdsport op minimaal Z niveau dressuur (Z1+1), springen (1.30+1) of eventing (Z+1) met een paard, geef je al les en vind je het leuk om anderen te leren dressuurrijden en springen? Dan is het sporttraject Aspirant Instructeur Allround echt iets voor jou!

Je krijgt als basis een programma waarin ook onderwerpen als Rijtechniek (springen en dressuur), Didactiek (de leer van het lesgeven), Voeding & Gezondheid en Omgang & Verzorging aan bod komen. Je kunt na de opleiding uitgewerkte lessen geven op het niveau “Brons”.

Het Sporttraject Aspirant Instructeur Allround is voor sporters die al ervaring hebben in het rijden en lesgeven. Je doet de opleiding grotendeels in zelfstudie.

Als je minimaal Z-geklasseerd bent (geweest) met een paard in dressuur (Z1+1), springen (1.30+1) of eventing (Z+1), kun je je aanmelden voor een verkorte opleiding tot Aspirant Instructeur Allround. De opleiding tot Aspirant Instructeur is bedoeld voor mensen die in de toekomst de instructeursopleiding tot zelfstandig instructeur willen volgen. Je leert lessen te begeleiden. Dit is de eerste stap op weg naar het instructeursschap. Als je het Aspirantprogramma met een voldoende afrondt mag je lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau. Je bent dan bevoegd om startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bij te brengen. Je kunt ook de ruiteropleiding  ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. 

In een verkort traject kunnen ruiters die al op hoger niveau in de sport actief zijn een diploma halen. Doordat de opleiding alleen is voor deze groep ruiters zal de nadruk in deze cursus meer komen te liggen op het lesgeven en theoretische kennis van didactiek, gezondheid van het paard en rijtechniek dan op het rijden.

De opleiding zal grotendeels in zelfstudie gedaan worden waarbij met enkele webinars en een digitale leeromgeving ondersteuning wordt geboden. Je volgt twee verplichte bijeenkomsten namelijk de startbijeenkomst en de praktijkdag. Je maakt 2 digitale kennistoetsen (op 1 dag) en aan het eind van de opleiding staan 2 examendagen op de locatie op de planning. Daarnaast is er ook een facultatieve examen trainingsdag gepland.

Toelatingseisen

 • Je bent lid van de KNHS.
 • Je bent minstens 16 jaar oud.
 • Je hebt een sportstand (met een paard) van minimaal dressuur (Z1+1) of springen (1.30+1) of eventing (Z+1)
 • Je hebt de beschikking over een combinatie met een E-pony of paard, die je mee kan nemen naar het examen (PVB 2.1b) Geven van lessen.
 • Jij en je lescombinatie beschikken over een veelzijdigheids- of springzadel voor de examens springen.
 • Je beschikt over een laptop of tablet om de theorietoetsen te maken.

De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding o.a. aan bod:

 • Rijtechniek Didactiek                     Dressuur
 • Springen Lesgeven                     Voeding & Gezondheid
 • Praktische paardenkennis met Omgang & Verzorging van het paard

 

De verschillende PVB’s (Examens)

 1. PVB 2.4a is een digitale kennistoets Voeding en Gezondheid;
 2. PVB 2.1a is een digitale kennistoets Rijtechniek en Lesgeven;
 3. PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten is een portfolio (verslag) hierover maken;
 4. PVB 2.1b Geven van lessen is het lesgeven aan 2 ruiters, dressuur (B/L1 niveau) en springen (een lijntje van 60 cm).
 5. PVB 2.4b is een praktijkbeoordeling Praktische paardenkennis.
 6. PVB 2.5 is een praktijkbeoordeling Trainen van een paard, dressuur rijden (L1 niveau) en springen 60 cm parcours.

 

Verkorte opleiding (zelfstudie)
Omdat je al ervaring met lesgeven en veel ervaring in het rijden in dressuur en springen kun je de opleiding in verkorte vorm via dit sporttraject volgen. Je volgt dan geen lessen tijdens cursusavonden maar je bereidt je thuis voor op de PVB’s (examens).

Je volgt twee verplichte bijeenkomsten namelijk de startbijeenkomst en de praktijkdag. Daarnaast wordt er een extra trainingsdag aangeboden waarbij je kiest voor de onderdelen waarvan jij vindt dat je extra ondersteuning nodig hebt richting het examen (rijden, theorie of lesgeven).

Tijdens de eerste startbijeenkomst worden de eisen van de verschillende PVB’s (examens) toegelicht en krijg je een lezing Didactiek.

Tijdens de praktijkdag komen alle cursisten met hun beoogde examenpaard samen. Het onderdeel Trainen van een paard wordt beoordeeld en iedereen geeft even 10 minuten les. De docenten geven aan alle cursisten feedback met een advies wat er voor het examen nog moet gebeuren.

Het behalen van de twee theorietoetsen en het portfolio “Assisteren bij activiteiten” zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens.

Kosten opleiding
€675,- (exclusief lesmateriaal en kosten facultatieve trainingsdag)

Kosten lesmateriaal €75,-

Kosten trainingsdagen; Onderdeel PVB “Trainen van een paard” €40,-

                                    Onderdeel PVB “Geven van Lessen” €40,-

                                    Onderdeel PVB “Praktische Paardenkennis” €20,-

 

Lesmateriaal
Voorafgaand aan de opleiding krijg je een link om het benodigde lesmateriaal te bestellen. 

Inschrijven
Op dit moment is de inschrijving voor deze opleiding gesloten. Naar verwachting start deze opleiding in november/december van 2023. Houd onze sociale mediakanalen en de opleidingenkalender in de gaten voor de nieuwe startdatum van de inschrijving, of stuur nu alvast een mail naar academy@knhs.nl als je geïnteresseerd bent om deze opleiding te volgen.  

 

 

Ander Nieuws

 • Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
  Als KNHS-lid met korting naar het CHIO Rotterdam
 • Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
  Wereldkampioenschap tweespannen 2025 in Beekbergen
 • Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden
  Ermelo in 2023 en 2024 toneel voor WK Jonge Dressuurpaarden