­ Opleiding Instructeur Basissport: Algemene informatie - KNHS

Opleiding Instructeur Basissport: Algemene informatie

Als Instructeur Basissport geef je lessen aan recreatieruiters met of zonder eigen paard en aan wedstrijdruiters in de laagste wedstrijdklassen van de breedtesport (B/L). Je geeft les op maneges, verenigingen of aan particulieren. Je begeleidt paardensporters van uiteenlopende leeftijden en niveaus. Je mag lessen verzorgen uit de ruiteropleiding ‘Zilver’ van de KNHS. Je hebt niet alleen oog voor rijtechniek, maar besteedt in de lessen ook aandacht aan persoonlijke begeleiding van ruiters en ruiterfitheid. Je hebt oog voor paardenwelzijn en adviseert over de omgang met het paard. Ook kun je paardensportactiviteiten organiseren. De KNHS kent meerdere varianten in de opleiding Instructeur Basissport.

ORUN 3:

ORUN 3+:

* De opleiding Freestyle wordt gegeven door de Freestyle Academy. Voor meer informatie en inschrijven zie www.freestyleacademy.nl.

PVB’s (Examens)
Alle examens ook wel PVB’s (Proeve van Bekwaamheid) genoemd, voor het diploma Instructeur Basissport bevatten de volgende onderwerpen:

 1. PVB 3.1 Geven van lessen (digitale theorietoets en praktijk);
 2. PVB 3.3 Organiseren van activiteiten (portfolio);
 3. PVB 3.4 Aansturen van sportkader (portfolio)
 4. PVB 3.6 Trainen van paarden (praktijk)
 5. PVB 3.7 Beoordelen geschiktheid paard (praktijk)

Het behalen van de theorietoets en het portfolio Organiseren van activiteiten zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens. Er zijn géén vrijstellingen mogelijk voor examenonderdelen.

Doorstroommogelijkheden

Doorstroom naar ORUN 3+
Als je het diploma Instructeur Basissport Allround, Manege, IJslandse Paarden of Western hebt behaald met minimaal een ‘6’ voor het Geven van lessen en het Trainen van paarden, kan je doorstromen naar de opleiding Instructeur Basissport Paardrijden Gehandicapten.

Als je het diploma Instructeur Basissport Allround of Manege hebt behaald met minimaal een '7' voor Geven van lessen en Trainen van paarden, kan je ook aansluitend de opleiding Instructeur Basissport Eventing volgen.

Doorstroom naar ORUN 4
Als je het diploma Instructeur Basissport hebt behaald, kan je doorstromen naar Instructeur Wedstrijdsport ORUN 4 als je minimaal het cijfer ‘7’ hebt gehaald voor de examens Geven van lessen en het Trainen van paarden.  Je moet dan wel voldoen aan de vereiste wedstrijdklasseringen (zie Instructeur Wedstrijdsport , ORUN 4). De instructeurs met het diploma Basissport Voltige, Mennen en IJslandse Paarden kunnen alleen binnen hun eigen discipline doorstromen naar Instructeur Wedstrijdsport.

Stages
Per variant van de opleiding wordt er een stage gevraagd. Het aantal stage-uren wisselt per discipline.

BHV
Bij het beoefenen van de paardensport zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Als instructeur is het belangrijk dat je weet hoe je in dat geval moet handelen. Vandaar dat er van je verwacht wordt dat je tijdens de opleiding in het bezit komt van een BHV-diploma. Deze moet geldig zijn tijdens de praktijkexamens. Dit moet je zelf regelen.

De studiebelasting
De studiebelasting  voor de opleiding Instructeur Basissport is naast de opleidingsbijeenkomsten gemiddeld 8 uur per week (theorie en praktijk) naast de stage en de lesavonden. We gaan er namelijk van uit dat je minimaal 5 x per week een paard rijdt en 1 of 2 x per week het lesgeven oefent. Daarnaast moet je ongeveer een uur per week aan je theorie besteden.

Inschrijven
De opleiding voor Instructeur Basissport Allround en Manege starten in het najaar 2021, Inschrijven voor Instructeur Basissport Allround kan door op de volgende locaties te klikken;

De opleiding Paardrijden gehandicapten (ORUN 3+) start ook dit najaar op de locatie in Den Dolder en in Zwolle

Je kunt je ook inschrijven voor Het nieuwe Sporttraject Instructeur Basissport Allround in de Peelbergen dat dit jaar start. 


Op dit moment is de inschrijving gesloten voor de opleidingen Instructeur Basissport Voltige, Instructeur Basissport Mennen, Instructeur Basissport Western, Instructeur Basissport IJslandse paarden en de ORUN 3+ opleiding Instructeur Basissport Eventing. Houd onze sociale mediakanalen en de opleidingenkalender in de gaten voor start data van de nieuwe inschrijving, of stuur nu alvast een mail naar academy@knhs.nl als je geïnteresseerd bent. 

 

Ander Nieuws

 • Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 september 2021
  Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 september 2021
 • Column Thomas Bosman op Sport Knowhow XL: Vergroening in de bestuurskamer
  Column Thomas Bosman op Sport Knowhow XL: Vergroening in de bestuurskamer
 • Gert Jan Heinen KNHS Kampioen 3* eventing
  Gert Jan Heinen KNHS Kampioen 3* eventing