­ Opleiding Instructeur Basissport Mennen - KNHS

Opleiding Instructeur Basissport Mennen

Ben jij een enthousiaste menner en lijkt het je leuk om anderen ook te leren mennen? Heb je de Opleiding Aspirant Instructeur Mennen succesvol afgerond en wil je meer leren over het mennen en lesgeven hierin? Dan is de Opleiding Instructeur Basissport Mennen echt iets voor jou! tijdens de opleiding is er o.a. aandacht voor didactiek en lesgeven, mennen en mentechniek en de verschillende mendisciplines. Ook is er aandacht voor het management rond het paard en biomechanica. Een veelzijdige opleiding waarmee je een stevige basis meekrijgt om een goede meninstructeur te worden.

Als instructeur Basissport Mennen geef je les aan recreatie- en wedstrijdmenners in de lagere klassen van de breedtesport (B/L), op maneges, verenigingen en aan particulieren van uiteenlopende leeftijden en niveaus.

Toelatingseisen

 • Je bent lid van de KNHS.
 • Je bent minstens 18 jaar tijdens je praktijkexamens.
 • Je bent geslaagd voor de opleiding Aspirant Instructeur Mennen met minimaal een ‘7’ voor Geven van lessen en voor het Trainen van een paard.
 • Je ment zelf op minimaal L-dressuur niveau.
 • Je beschikt over een aanspanning met paard of pony categorie B/C/D/E (minimale stokmaat 117cm) om mee te nemen naar de opleidingslocatie voor de praktijklessen en naar de examens. Twee- en vierwielige wagens zijn toegestaan.
 • Je beschikt over een laptop of tablet met WiFi om de theorietoetsen te maken.

Opleidingsprogramma
De totale duur van de opleiding is ca. 16 maanden. De opleiding bestaat uit een startbijeenkomst/ informatiebijeenkomst in Ermelo en in totaal 15 opleidingsbijeenkomsten op doordeweekse dagen (dinsdagmiddag vanaf ca. 15.30 uur) in Ermelo of centraal in het land. Er zijn 5 centrale bijeenkomsten (op zaterdagen) op verschillende locaties waaronder de startbijeenkomst. En er zijn examens waarmee je de opleiding afrondt. 

Daarnaast loop je 50 uur stage, waarvan 20 uur onder begeleiding lesgeven en 30 uur meekijken met lessen. Dit onder begeleiding van een instructeur op minimaal niveau 4 met een geldige KNHS Instructeurs-licentie.

De lesdagen bestaan uit een theoretisch deel waarin de leerstof wordt besproken en een praktisch deel waarin het mennen en lesgeven wordt geoefend.

De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding o.a. aan bod:

 • Didactiek en Lesgeven
 • Mennen en mentechniek
 • Verschillende mendisciplines
 • Management rond een paard (gezondheid)
 • Beoordelen van de geschiktheid van een paard
 • Longeren
 • Biomechanica
 • Achenbach systeem

De verschillende PVB’s (Examens)
PVB 3.1
Geven van lessen (a.digitale kennistoets, b.portfolio, en c.praktijk; lesgeven aan 2 aanspanningen in mennen dressuur en vaardigheid)
PVB 3.3
Organiseren van activiteiten (portfolio)
PVB 3.6
Trainen van paarden (praktijk; mennen dressuur (L-niveau) met 2 verschillende aanspanningen en 2 paarden trainen aan de longe)
PVB 3.7
Beoordelen geschiktheid paard (praktijk)

 

Het behalen van de digitale kennistoets en het portfolio Organiseren van activiteiten,  aanwezigheid (85% lessen en Centrale dagen) en een positieve beoordeling door docenten (opleidingsbeoordeling) zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens.
Er zijn géén vrijstellingen mogelijk voor examenonderdelen.

Stage lesgeven
Stage lesgeven doe je bij een Instructeur(s) minimaal ORUN niveau 4 Mennen met een actieve KNHS Instructeurslicentie. (De stageovereenkomsten uploaden in digitale leeromgeving). Totaal 50 lessen waarvan minimaal 20 uur zelf lesgeven onder begeleiding van een instructeur (minimaal niveau 4) en minimaal 30 lessen observeren en analyseren van lessen.

BHV
Bij het beoefenen van de paardensport zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Als instructeur is het belangrijk dat je weet hoe je in dat geval moet handelen. Vandaar dat er van je verwacht wordt dat je tijdens de opleiding in het bezit komt van een BHV-diploma/ certificaat. Deze moet geldig zijn tijdens de praktijkexamens en de diploma uitreiking. Dit moet je zelf regelen.

De studiebelasting
De studiebelasting voor de opleiding Instructeur Basissport is naast de opleidingsbijeenkomsten gemiddeld 8 uur per week (theorie en praktijk) naast de stage en de lesavonden. We gaan er namelijk van uit dat je minimaal 5 x per week een paard traint en 1 of 2 x per week het lesgeven oefent. Daarnaast moet je ongeveer twee uur per week aan je theorie besteden.

De verschillende PVB’s (examens) vinden plaats in Ermelo

Kosten opleiding

€ 2485,- (exclusief lesmateriaal, boxhuur)
Lesmateriaal €75,-
Kosten toelatingsexamens:
€ 90,- Trainen van een paard
€ 90,- Geven van lessen

Lesmateriaal
Op de eerste dag van de opleiding krijg je een link om het benodigde lesmateriaal te bestellen. 

Inschrijven
Er vind een verplichte start-/informatiebijeenkomstplaats op 7 maart 2023 om 19.30 uur. De opleiding start in april 2023 en de examens zijn in mei / juni 2024. Klik hier om je direct in te schrijven voor de opleiding.

 

Ander Nieuws

 • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
 • TeamNL Eventing vierde in Nations Cup Millstreet
  TeamNL Eventing vierde in Nations Cup Millstreet
 • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
  Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen