­ Opleiding Instructeur Wedstrijdsport Lichte Tour ORUN 4+ - KNHS

Opleiding Instructeur Wedstrijdsport Lichte Tour ORUN 4+

Heb je al enige ervaring als instructeur op niveau 4, en geef je les aan combinaties richting Lichte Tour niveau, dan is de opleiding Instructeur Wedstrijdsport Lichte Tour de juiste opleiding om je verder te specialiseren binnen jouw discipline. Je kan deze opleiding volgen in de disciplines dressuur, springen of eventing. Dit is een opleiding op het ORUN 4+ niveau, waarin je nog meer verdieping in de rijtechniek, didactiek en management rondom het paard en de ruiter krijgt, zodat je combinaties op Lichte Tour niveau goed leert trainen en begeleiden naar en op de wedstrijden.

Instructeur Wedstrijdsport Lichte Tour

Toelatingseisen

 • Je bent lid van de KNHS.
 • Je hebt minimaal het diploma Instructeur Wedstrijdsport ORUN 4 behaald met minimaal een cijfer “7” voor Geven van trainingen  en Trainen van paarden.
 • Je hebt zelf met 2 paarden een positieve klassering  in de LT dressuur , 1.40 m springen of 4*Eventing behaald. Dit mag in het verleden behaald zijn.
 • Je hebt 2 leerlingen die zich voorbereiden op of al deelnemen in de Lichte Tour. Deze leerlingen heb je gedurende minimaal 6 maanden voorafgaande aan de opleiding begeleid op minimaal ZZ-Zwaar dressuur, 1.35 springen of 3* eventing en blijf je tijdens de opleiding begeleiden en volgen in een logboek en je portfolio. Deze leerlingen kun je ook af en toe meenemen naar de gezamenlijke opleidingsdagen en intervisiedagen.
 • Je beschikt over een paard op Lichte Tour niveau om tijdens de gezamenlijke opleidingsdagen met elkaar te kunnen trainen.
 • Je krijgt een intakegesprek.
 • Toelatingsexamen is het geven van een training van een combinatie op ZZ-Zwaar niveau, 1.35 m springen of 3* eventing.

Opleidingsprogramma
De opleiding duurt 12 maanden en je wordt gedurende deze periode o.a. in een kleine groep gekoppeld aan een toptrainer. Daarmee heb je 3 intervisiedagen waarbij je gaat rijden en trainen. Je leert samen hoe je jouw leerlingen beter kan coachen op wedstrijden op tot topprestaties te komen.

Er zijn 10 gezamenlijke opleidingsdagen centraal in het land en 2 specifiek bijeenkomsten met workshops en lezingen van experts over o.a. rijtechniek, innovatie, coaching, sportpsychologie, biomechanica  en trainingsleer. Ook een stalbezoek bij een professionele sportstal staat op het programma.

Door middel van het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) ga je heel persoonlijk kijken waar je jezelf in wilt ontwikkelen. Je krijgt een soort “strippenkaart” om experts te kunnen inzetten voor je eigen ontwikkeling.

Praktijk
Het belangrijkste deel van de opleiding is de praktijk. Je voert opdrachten uit in een praktijksituatie met je eigen leerlingen en analyseert en vergelijkt in bijvoorbeeld verschillende trainingsmethoden.

De studiebelasting
Als je deelneemt aan de opleiding Instructeur Wedstrijdsport Lichte Tour, moet je rekening houden met een tijdsinvestering van 3 uur per week voor het uitvoeren van de praktijkopdrachten en het vullen van je portfolio, gedurende 1 jaar. Dat is naast de tijd die je kwijt bent aan het volgen van de workshops en intervisiebijeenkomsten en het ervaring opdoen in de praktijk.

PVB’s (Examens)
Een kandidaat ontvangt het diploma Instructeur Wedstrijdsport ORUN 4+ Lichte Tour dressuur, 1.40 m springen en 3* eventing als de onderstaande PVB´s volgens de richtlijnen en de norm voor slagen zijn afgelegd:

 1. PVB 3.1: Geven van trainingen, lesgeven aan twee combinaties op Lichte Tour niveau (praktijk en portfolio), POP met presentatie.
 2. PVB 3.2: Coachen bij wedstrijden, begeleiden van twee combinaties voor tijdens en na wedstrijden (portfolio).

Kosten
€2450,-

Lesmateriaal
Het lesmateriaal van de opleiding ontvang je op de eerste dag van de opleiding.

Aanmelden
Ben jij een ervaren instructeur met een diploma op niveau 4 en wil jij je verder scholen? Meld je dan aan voor de opleiding Instructeur Wedstrijdsport 4+ Lichte Tour. Mail je aanmelding, hippisch cv, overzicht van je leerlingen en behaalde resultaten naar academy@knhs.nl. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden word je uitgenodigd voor een intakegesprek.

 

Ander Nieuws

 • EK Jeugd: Robin Heiden zit de Duitsers op de hielen
  EK Jeugd: Robin Heiden zit de Duitsers op de hielen
 • 2 september KNHS College Tour Artrose bij paarden
  2 september KNHS College Tour Artrose bij paarden
 • Waarom het NK Springen ondanks de hitte is doorgegaan
  Waarom het NK Springen ondanks de hitte is doorgegaan