­ Opleiding Instructeur Wedstrijdsport ORUN 4: Algemene informatie - KNHS

Opleiding Instructeur Wedstrijdsport ORUN 4: Algemene informatie

Wat kan ik met deze opleiding?
Je hebt de opleiding Instructeur Basissport goed afgerond. Je hebt minimaal een ‘7’ Trainen van paarden en voor het Geven van lessen gehaald, en je wilt een stap verder om jezelf te specialiseren in één discipline in de paardensport. Dan is de opleiding Instructeur Wedstrijdsport iets voor jou. In de opleiding leer je om wedstrijdsporters te begeleiden. Je verdiept je nog meer, naast de basisprincipes, in de verdere ontwikkeling van ruiter en paard om ze daarnaast op wedstrijden te kunnen begeleiden. Je traint zelf op het hoogste niveau van de breedtesport. Je beheerst jouw discipline goed. Je kunt ruiters stimuleren het beste uit zichzelf te halen. En in dit alles verlies je het welzijn van het paard niet uit het oog en adviseer je over de omgang met een paard.

De KNHS kent de volgende varianten:

PVB’s (Examens)
Alle examens, ook wel PVB’s (Proeve van Bekwaamheid) genoemd, voor het diploma Instructeur Wedstrijdsport  bevatten de volgende onderwerpen:

 1. PVB 3.1: Geven van trainingen
 2. PVB 3.2: Coachen bij wedstrijden
 3. PVB 3.6: Trainen van paarden

Er zijn géén vrijstellingen mogelijk voor examenonderdelen.

Doorstroommogelijkheden

Doorstroom naar ORUN 4+
Als je het diploma Instructeur Wedstrijdsport hebt behaald met minimaal het cijfer ‘7’ voor de PVB’s Geven van trainingen en Trainen van paarden en je voldoet aan de andere toelatingseisen, kun je doorstromen naar Instructeur Wedstrijdsport Lichte Tour met specialisatie Dressuur, Springen en Eventing.

Doorstroom naar Trainer ORUN 5
Als je het diploma Instructeur Wedstrijdsport hebt behaald met minimaal het cijfer ‘7’ voor de PVB’s Geven van trainingen en Trainen van paarden en je voldoet aan de andere toelatingseisen, kun je doorstromen naar Trainer ORUN 5.

BHV
Bij het beoefenen van de paardensport zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Als instructeur is het belangrijk dat je weet hoe je in dat geval moet handelen. Vandaar dat er van je verwacht wordt dat je tijdens de opleiding in het bezit komt van een BHV-diploma. Deze moet geldig zijn tijdens de praktijkexamens. Dit moet je zelf regelen.

De studiebelasting
De studiebelasting  voor de opleiding Instructeur Wedstrijdsport is naast de opleidingsbijeenkomsten gemiddeld 10 uur per week (theorie en praktijk). We gaan er namelijk van uit dat je minimaal 5 x per week een paard op niveau rijdt en minimaal 2x per week het lesgeven oefent. Daarnaast moet je ongeveer een uur per week aan je theorie besteden.

Inschrijven

Op dit moment is de inschrijving voor deze opleiding gesloten. Houd onze sociale mediakanalen en de opleidingenkalender in de gaten voor de nieuwe startdatum van de inschrijving, of stuur nu alvast een mail naar academy@knhs.nl als je geïnteresseerd bent om deze opleiding te volgen.  p  

 

 

Ander Nieuws

 • Even voorstellen: team Partners in Paardrijden
  Even voorstellen: team Partners in Paardrijden
 • Leren van elkaar en elkaar inspireren, dat is KNHS Young Leaders Program
  Leren van elkaar en elkaar inspireren, dat is KNHS Young Leaders Program
 • Inschrijving Bixie&Friends dag opent 3 april
  Inschrijving Bixie&Friends dag opent 3 april