­ Veelgestelde vragen Manege-instructeurs opleidingen - KNHS

Veelgestelde vragen Manege-instructeurs opleidingen

Het vinden van goed opgeleid en gemotiveerd personeel is niet altijd even gemakkelijk. Veel enthousiaste instructeurs hebben een baan waarin zij het naar hun zin hebben en zijn niet altijd geneigd over te stappen naar een andere manege, met als gevolg dat het aantal openstaande vacatures voor gemotiveerde instructeurs erg hoog is. Het alternatief is natuurlijk om medewerkers te vinden die graag instructeur willen worden. Is het opleiden van gemotiveerde mensen iets voor jou De KNHS biedt in samenwerking met de FNRS specifieke manege instructeursopleidingen aan, waarbij ervaren ondernemers betrokken zijn bij het samenstellen van de inhoud.

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over de manege-instructeurs opleidingen. 

 • Manege instructeursopleidingen

  • Welke Manege instructeursopleidingen biedt de KNHS allemaal aan?

   Er zijn drie verschillende opleidingen tot manege instructeur. Te weten:

   Aspirant Manege instructeur (Verkorte variant) – ORUN 2 – bij voorkeur opgeleid door het bedrijf

   Aspirant Manege instructeur (Avond opleiding) - ORUN 2 -  op een FNRS bedrijf in cursusverband

   Manege instructeur Basissport –ORUN 3 - opgeleid op het bedrijf

  • Is er ook ergens een specifieke manege instructeursopleiding op start niveau?

   Jazeker is die er. De Aspirant instructeursopleiding is beschikbaar in de variant Manege instructeur. In deze variant wordt specifiek rekening gehouden met groepslessen en doelgroepen. De instructeur mag dan lesgeven tot het niveau Brons. Houdt er wel rekening mee dat pas op niveau drie de instructeurs leren om zelf een les samen te stellen en uit te voeren.

  • Mag ik met een aspirant instructeursopleiding na 3 jaar nog lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat?

   Ja, dat mag. Voorheen was het voor het veiligheidscertificaat noodzakelijk om een instructeursopleiding op niveau 3 te doen. Deze minimale eis is aangepast. Natuurlijk is het heel erg interessant om daarna de Manege variant van de Basissport opleiding te doen. Waarbij meer geleerd wordt over het beheren van de accommodatie, commerciële activiteiten en het samenstellen  en uitvoeren van lessen en het zelfstandig organiseren van evenementen. 

  • Ik leid liever zelf mijn instructeurs op. Kan dat ook?

   Zeker kan dat. De instructeurs kunnen zowel in de Aspirant opleiding als in de Basissport opleiding door de manege zelf worden opgeleid. Belangrijk is dat er altijd een instructeur met een hoger niveau aanwezig is om de student de fijne kneepjes van het vak bij te leren en hem of haar te begeleiden in de praktijk en met de theoretische opdrachten. Het aantal centrale bijeenkomsten is dan  beperkt tot 8. Bijkomend voordeel: de investering is lager.

  • Waarom moet ik eigenlijk zo veel tijd en of geld investeren in een instructeurs opleiding?

   Mensen leren paardrijden is een vak, of te wel: Manege instructeur zijn is een vak. Daar heb je kennis en ervaring voor nodig. Enerzijds moet de instructeur enthousiast zijn. Maar dat leer je niet op school. Dat is de instructeur wellicht vanuit zichzelf al. Maar door de steeds hoger wordende druk op paardenwelzijn en veiligheid hebben we goed geschoold personeel nodig. Dat is, naast het paard, ook het onderscheidende in onze sector ten opzichte van andere sporten.  Het kost tijd om het leuk en goed overbrengen van verantwoord paardrijden te leren en het brengt daardoor ook enige investering met zich mee.

  • Waarom wordt eigen rijden meegenomen in de instructeurs opleiding?

   De stelregel voor het goed en leuk leren paardrijden is dat de instructeur in ieder geval voor kan doen wat hij of zij wil overbrengen aan de ruiter. Dit is een bewuste keuze. De instructeur heeft hiermee ook voldoende feeling met wat de ruiter meemaakt. Immers een wiskunde leraar moet ook de vergelijkingen zelf op kunnen lossen als hij ze aan de studenten moet leren. Alleen dan kun je het ook uitleggen. Daarnaast kunnen er situaties ontstaan waarbij het noodzakelijk is dat het paard op dat moment door de instructeur gereden wordt. 

  • Hoe lang duurt de opleiding?

   Aspirant Manege instructeur                                       6 maanden

   Basis Manege instructeur                                           18 maanden

  • Wat kost de opleiding?

   Opleiding Aspirant Manege instructeur                        € 1075,-
   Verkort (bij voorkeur opgeleid door eigen bedrijf)         € 575,-

   Opleiding Basissport Manege instructeur                     € 1650,-

   * De genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.