Docquier, Emile
 • Achternaam
  Docquier
 • Voornaam
  Emile
 • Roepnaam
  Emile
 • Geboortedatum
  17-12-1953
 • Woonplaats
  Stavelot (België)

Emile Docquier was tot april 2020 bijna 10 jaar lang aangelsteld als KNHS bondscoach Endurance Senioren.

Docquier heeft zijn sporen in de endurance ruimschoots verdiend. Tot  2000 was hij actief als deelnemer op internationale endurancewedstrijden, heeft ervaring als endurance jurylid en als organisator van een aantal nationale en internationale endurancewedstrijden, maar ook als  voorzitter van de Endurance Academy, een vereniging die als doel heeft ruiters te begeleiden en hen te helpen hun doel te bereiken.

Docquier was teammanager van het Belgische team op het Europees Kampioenschap in 1995 en is sinds 1998 personal coach van de endurance amazone Kristel van den Abeele. Kristel van den Abeele won onder toeziend oog van Emile Docquier het Europees Kampioenschap 2005, werd Belgisch kampioene in 2003 en reservekampioen in 1999 en 2007. Van den Abeele nam met succes deel aan 43 internationale wedstrijden waarvan zij 13 overwinningen behaalde.

Emile Docquier is algemeen directeur van het Neutrale Ziekenfonds in de provincie Luik en voorzitter van een farmaceutische firma.

Docquier is in april 2020 gestopt als bondscoach van de enduranceruiters van TeamNL. Hij was bijna 10 jaar betrokken bij de Nederlandse endurancesport en heeft bijgedragen aan veel mooie successen, waaronder de eerste WK-medailles in de geschiedenis van de KNHS.

Hoogtepunten waren daarbij het individuele zilver van Marijke Visser bij de jeugd, maar vooral tijdens het WK in 2014 in Frankrijk en het EK van 2015 in Samorin. Het Nederlandse team won onder leiding van Docquier twee maal team brons: in 2015 tijdens het EK en in 2016 tijdens het WK, beide malen in het Slowaakse Samorin.

De KNHS was Emile Docquier veel dank verschuldigd voor zijn enorme gepassioneerde, maar bovenal ook belangeloze bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse endurancesport in Nederland en hij ontving daarvoor als erkenning de gouden KNHS speld.