Frens, Gerdine

Gerdine Frens kwam al jong met paarden in aanraking: "Mijn moeder heeft altijd Belgische trekpaarden gehad. Toen ik drie was wilde ik graag helpen met de paarden, maar ik was natuurlijk veel te klein voor die grote paarden en daarom kreeg ik toen een Shetlander met de naam Bibo. Eerst vond ik het heel leuk om te rijden én te mennen. Later ben ik gestopt met mennen, omdat ik rijden toch het leukst vond. Ik heb voor eventing gekozen omdat ik het heel leuk vind dat je bij eventing alles moet doen, maar de cross is toch wel het hoogtepunt van de dag voor mij."

Sinds 2012 rijdt Gerdine op het het hoogste niveau SGW bij de pony's. Zij zat in 2011 met Palland's Aliezl en in 2012 met Montignac du Vi in het RABO-talentenplan. In december 2012 kwam Gerdine in het B-kader met Montignac du Vi en sinds dit jaar (2013) zit ze in het A-kader. "Ik heb mijn echte doorbraak heb ik nog niet gehad, maar ik ben wel heel blij dat ik naar het EK mag.
Haar toppaard is de NRPS-merrie Montignac du Vi, waarmee ze geselecteerd is voor het EK in het Italiaanse Arezzo. In 2012 werd Gerdine Gelders Kampioen SGW Klasse Z met Montignac Du Vi en in 2013 eindigde ze op het KNHS-kampioenschap klasse Z op de vierde plaats net naast het erepodium maar dit resultaat was wel goed voor een plaats in de Nederlandse afvaardiging naar het EK. Montignac Du Vi werd eerder uitgebracht door Marielle Schotman en Debien Geurts.

Montignac du Vi werd in 1998 bij Stal du Vi van de familie Veldmate in Luttenberg geboren. Montignac is de laatste rechtstreekse nakomeling van de beroemde merrie Monique (v. Apollo). Monique heeft de predicaten keur, preferent en prestatie. Na diverse Provinciale Kampioenschappen was 1983 voor Monique een topjaar. Dat jaar werd ze eerst Provinciaal Kampioen en een maand later werd ze Nationaal Kampioen van de drie jaar en oudere merries bij de Nationale Keuring van het NRPS. Monique stamt weer af van de eveneens keur preferente prestatiemerrie Oronia (v. Kebir II ox). Montignac du Vi is, voor zover na te gaan, de 8e nakomeling van Monique die het prestatiepredicaat heeft bemachtigd. Deze nakomelingen zijn allemaal Z of hoger geklasseerd in de disciplines dressuur, springen of eventing. Monique fokte dus zeer allround.
Vader van Montignac du Vi is de eveneens door de familie Veldmate gefokte Zorba du Vi (v. Zodiak). Zorba is de zoon van de veel Arabisch bloed voerende merrie Sylfia (v. Mufaq ox). Sylfia was een ster preferente merrie en bracht tevens de goedgekeurde rijponyhengst Aquino. De inmiddels 20-jarige Zorba du Vi werd in 2007 Nederlands Kampioen DE-ZZ springen onder Daisy Engbers. Tegenwoordig springt Zorba internationaal onder Noorse vlag en doet dit zeer succesvol met zijn amazone Synne Ljosland. Verder is bijzonder dat de merrie Montignac du Vi de enige geregistreerde nakomeling is van Zorba du Vi.

Gerdine gaat dit jaar (2013) na de zomervakantie naar Atheneum 5. "Na de middelbare school wil ik naar de universiteit of naar het HBO gaan. Ik wil het liefst iets gaan doen met natuur en milieu of sociale wetenschap. Dat vind ik erg interessant en ik vind het belangrijk dat ik naast paardrijden een beroep leer."
Naast de paarden vindt ze mountainbiken heel en leuk en vindt ze het erg gezellig om met vrienden af te spreken.

Gerdine wordt getraind én gesponsord door haar moeder.

Gerdine nam voor het eerst deel aan een EK in 2015 in het Poolse Bialy Bor, waar zij met Wishfull Thinking 7e werd met het Junioren team. In 2017 nam zij met dit paard met het team deel aan het EK voor Young Riders in het Ierse Millstreet, waar zij 34e werden. In dit jaar behaalden zij zilver op het Nederlands Kampioenschap.

Klik hier voor alle FEI uitslagen

Europese Kampioenschappen:

 • 2018 CH-EU-Y-CCI2* Fontainebleau (Fra): 5e met team Young Riders met Wishfull Thinking, 41e individueel (100.60)
 • 2017 CH-EU-Y-CCI2* Millstreet (Ier): 34e individueel Young Riders met Wishfull Thinking (95.30)
 • 2015 CH-EU-J-CCI1* Bialy Bor (Pol): 7e met team Junioren, 53e individueel met Wishfull Thinking

Nederlandse Kampioenschappen:

 • 2018 CCI2* Renswoude: 5e Young Riders met Wishfull Thinking (74.60) ((14e in de wedstrijd)
 • 2017 CCI2* Renswoude: Zilver Young Riders met Wishfull Thinking (69.20) (8e in de wedstrijd)
 • 2016 CCI2* Renswoude: 4e Young Riders met Wishfull Thinking (20e in de wedstrijd)
 • 2015 Renswoude: Zilver Junioren met Whisfull Thinking (13e individueel in CCI1*)

KNHS Kampioenschappen:

 • 2013: 4e Pony's met Montignac du Vi

KNHS-Kampioenschap CIC2*:

 • 2018 Varsseveld: Zilver met Wishfull Thinking (50.30) (21 in de wedstrijd)

Overige:

2022:

 • CCI2*-L Kronenberg: 18e met Codak (44.7)
 • CCI2*-S Oudkarspel: 18e met Kojack (37.0)

2018:

 • CIC2* Jardy (Fra): 28e met Wishfull Thinking (48.2)

2015:

 • CIC2* Strzegom (Pol): 19e met Wishfull Thinking
 • CIC-J1* Strzegom (Pol): Winnaar met Wishfull Thinking
 • CCI1* Castenraij: 8e met Wishfull Thinking