Greve, Jan
 • Achternaam
  Greve
 • Voornaam
  Jan
 • Roepnaam
  Jan
 • Geboortedatum
  31-01-1948
 • Kinderen
  vier
 • Woonplaats
  Haaksbergen

Jan Greve was o.a. team veterinair van de dressuurruiters (tot 2018) en de para-dressuurruiters (tot 2020).

Greve was al bijna 40 jaar actief als teamveterinair van de Nederlandse sportpaarden. In januari 2018 besloot hij te stoppen als veterinair van de dressuurpaarden, maar eerder in zijn geweldige loopbaan kende hij ook vele successen bij de eventing- en springpaarden. Als waardering voor zijn enorme verdiensten en inspanningen voor de Nederlandse paardensport ontving Greve toen ook de gouden KNHS-speld.

Jan Greve vestigde zich in 1982 in Haaksbergen als een in paarden gespecialiseerde dierenarts, en heeft zich zijn hele veterinaire leven zeer betrokken gevoeld bij de hippische topsport. Nu zal Greve zich wederom inspannen voor de paarden van de para-dressuurruiters in aanloop naar en tijdens het EK Para-dressuur 2019 in Rotterdam en de Paralympische Spelen 2020 in Tokyo. Greve neemt het stokje over van Brenda Hoogelander, die sinds 2009 in het begeleidingsteam grote successen meemaakte, waaronder de vele medailles voor oranje tijdens het WK Para-dressuur in Tryon 2018.

Jan is een all-round paardenman. Hij heeft zelf op Z-niveau gesprongen, won de military van Varsseveld in de jaren '70, trainde tien jaar lang volbloeds, fokte een Derby winnaars (Watermill Fourth en Watermill Seventh) en werd op de renbaan tot twee keer toe bekroond tot beste eigenaar/trainer van Nederland.

Vervolgens ging Jan met zijn kinderen op concours, waarvan zoon Willem Greve internationaal springt en o.a. op het EK in Herning 2013 zesde werd met het team.

Om de spanning van de sport voor zichzelf weer op te zoeken is Jan Greve tweespannen gaan rijden.

Sinds 1999 is Jan Greve geassocieerd met dierenarts Arie Hoogendoorn (team veterinair Springen sinds 2011), die in 1996 afstudeerde aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en sinds mei van dat jaar bij De Watermolen werkzaam is.

Equine Allround is een veelzeggende omschrijving van de paardenkliniek De Watermolen, maar dit gaat ook zeker op voor oprichter drs. Jan Greve. "Mijn probleem is dat ik elk onderdeel in mijn vak leuk vind. Of dat nu kreupelheidsdiagnostiek is, of gyneacologie of operen. We hebben alle expertise in huis".

Door altijd nauw betrokken te zijn bij de (top)sport heeft Jan Greve een brede kijk op het paard en het gebruik daarvan ontwikkeld. Voordat hij in Paardenkliniek De Watermolen startte heeft hij veel ervaring opgedaan in de dierenartsenpraktijk Bosch En Duin.

Jan is meer dan 12 jaar dierenarts geweest van het Nederlandse eventingteam en was ook de teamveterinair van het gouden springteam op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona.

Zijn zoon Willem zit in het Olympisch kader bij de springruiters en won o.a. in 2015 Brons op het WK voor jonge springpaarden in Lanaken.

Ook in 2016 was Jan wederom van de partij op de Olympische Spelen van Rio, als teamveterinair van de dressuurruiters.