Heijden, van der, Maarten
 • Achternaam
  Heijden, van der
 • Voornaam
  Antonius Martinus Josephus
 • Roepnaam
  Maarten
 • Geboortedatum
  11-09-1966
 • Website
 • Woonplaats
  Boxtel

Maarten van der Heijden was van 2008 tot oktober 2020 werkzaam voor de KNHS als Technisch Directeur c.q. Directeur Topsport en Internationale Zaken. Daarnaast was hij ZT-ruiter in de dressuur en reed voorheen ZZ-springen en Z-samengesteld. Maarten is trainer (ORUN 4 trainer allround en coach 6 dressuur) en FEI- 4*jurylid.

Maarten vervult tevens de secretaris-generaal functie voor de KNHS, waarvoor hij in EEF en FEI-vergaderingen participeert, lobbyt voor Nederlanders in commissies, input op internationaal beleid levert en bids begeleidt en presenteert om EK’s en WK’s naar Nederland te halen.

Voorheen was Maarten docent in speciaal onderwijs en HBO, gedragswetenschapper (pedagoog en onderwijskundige), ervaren manager/directeur in diverse instellingen in zorg en onderwijs (met als doelgroep jeugdigen met ernstige gedragsstoornissen/psychiatrische stoornissen in combinatie met een verstandelijke beperking).

Sinds zijn aanstelling bij de KNHS is Maarten eindverantwoordelijke van de Nederlandse afvaardigingen op Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen.

Opleiding: doctoraal pedagogiek en onderwijskunde, met als specialisatie verandermanagement en innovatie

Hobby's: reizen, lezen en film

Facebook: Maarten van der Heijden

In 2014 tijdens de Wereldkampioenschappen in Caen keerde Maarten van der Heijden als Directeur Topsport van de KNHS huiswaarts met maar liefst 18 medailles. Dit was reden om hem tijdens Indoor Brabant 2015 te verkiezen tot Paardensportman van het Jaar 2014.

Uit het Juryrapport:

De commissie die zich ieder jaar buigt over de verkiezing van de Paardensportman van het Jaar had er dit jaar een zware kluif aan. Vele namen passeerden tijdens de vergadering de revue. Logisch, want Hippisch Nederland heeft een jaar zonder enige weerga achter de rug. Zo werden op de WEG in Caen maar liefst 18 medailles door Oranje veroverd en twitterde de FEI "Orange is the new Gold".
Het is zoals een bekend gezegd luidt: "Een overwinning heeft vele vaderen. Een nederlaag is wees".

De commissie heeft gewikt en gewogen en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat zij er is om die man of vrouw deze hoogste onderscheiding die Hippisch Nederland kent toe te kennen die zich daadwerkelijk het meest heeft ingespannen om deze successen te realiseren.
Dat houdt in dat de commissie niet naar één deelgebied heeft gekeken, maar naar het gehele spectrum. Niet naar één enkel succes, maar naar alle successen. Niet naar één innovatie, maar naar alle innovaties.
Dat gedaan hebbende kwam bij alle leden van de commissie steeds weer één naam boven: Maarten van der Heijden, Directeur Topsport van de KNHS.   

Wat voor de commissie doorslaggevend is geweest is het feit dat Maarten er in is geslaagd om niet alleen de perfecte omstandigheden te realiseren voor en tijdens de WEG voor allen die bij de Nederland vertegenwoordigende sporters op welke wijze dan ook betrokken waren; ook had hij een open oog voor de talloze Oranje supporters die hun feestje met de medaille winnaars wilden en konden vieren. Mogelijk mede daardoor ontstond in de eerste week de flow die de overige sporters stimuleerde en motiveerde, hetgeen uiteindelijk leidde tot 18 medailles, onderverdeeld in zes maal goud, drie maal zilver en negen keer brons.

Maarten van der Heijden ontving tijdens het NK Dressuur 2020 bij zijn afscheid als Technisch directeur van de paardensportbond de gouden KNHS speld. Onder zijn leiding beleefde de Nederlandse paardensport de meest succesvolle periode uit de geschiedenis. “Woorden schieten tekort wat jij voor de KNHS en de hippische topsport hebt betekent”, zei KNHS-bestuurslid Emile Hendrix bij zijn afscheid.