Rijter, de, Harry
 • Achternaam
  Rijter, de
 • Voornaam
  Harry Wilhelmus Marie Johannes de Ruijter
 • Roepnaam
  Harry
 • Geboortedatum
  10-03-1953
 • Burgerlijke staat
  gehuwd/married
 • Kinderen
  Jan (1977) Anouk (1981) Stephanie (1984)
 • Website
 • Woonplaats
  Kessel

Harry was van 2011 t/m 2018 bondscoach mennen twee- en vierspannen paarden. In deze periode leverde hij een belangrijke bijdrage aan een groot aantal successen voor de Nederlandse mensport.

Opleiding/school: MAS (rundveehouderij) en NHC Deurne
Hobby's: wielrennen en schaatsen
Favoriete ruiter: Henk Nooren
Werkzaam voor de KNHS sinds 2011 als bondscoach twee- en vierspan mennen

Website: www.harryderuyter.com  

Profiel

Harry de Ruijter begon in 1979 zijn carrière in de hippische sport als bedrijfsleider in de springstal van Cees van Opstal, toen daar ruiters als Henk Nooren en Bert Romp  internationale successen boekten. De interesse van Van Opstal verschoof van de springsport naar de vierspansport en daarom nam Harry in de beginjaren '80  les bij de Zwitserse vierspanrijder Auguste Dubey. Bij Harry de Ruijter ontstond ook interesse in deze tak van sport en hij fungeerde vele jaren voor Van Opstal en anderen zoals Sem Groenewoud en Tucker Johnson als bijrijder in de marathons.
In 1989 nam hij zelf plaats op de bok en was daarin zeer succesvol. Naast zijn eigen vierspan reed hij ook met het vierspan schimmels van Jan Ruinemans, waarmee hij in 1992 op het WK brons won met het Nederlandse team.
Harry de Ruijter rijdt niet alleen vierspan in menwedstrijden, maar is ook op diverse coaching evenementen in Europa van de partij. Zo reed hij ter ere van 500 jaar Post in Duitsland 3.500 kilometer met tien paarden in drie en een halve maand door Oostenrijk, Duitsland en België.
Harry de Ruyter fokt succesvol springpaarden, welke door zijn dochter Anouk uitgebracht worden op nationaal niveau. Verder geeft hij trainingen en clinics in binnen- en buitenland.
In februari 2011 volgde Harry de Ruijter Tjeerd Velstra op als Nederlands bondscoach mennen. Harry de Ruyter is eindverantwoordelijk voor de discipline mennen en neemt de twee-en vierspan paarden onder zijn hoede.

Prestaties als bondscoach:

In 2012 zegevierde het Nederlandse vierspan trio - IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman - in het WK te Riesenbeck. In de individuele eindstand van dit WK eindigde Chardon als derde. Theo Timmerman werd vierde en Koos de Ronde eindigde als zesde. Tijdens het EK in Breda 2011 zegevierde het Nederlandse team bestaande uit IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman in de landenwedstrijd. Chardon won deze kampioenschappen, Koos de Ronde behaalde brons en Theo Timmerman eindigde als zesde. Ook de wereldkampioenschappen in 204 in Caen leverden een gouden teammedaille op.

Tijdens het EK in 2013 in het Hongaarse Izsák won Theo Timmerman het individuele klassement,  Koos de Ronde werd vierde en Chardon kwam in dit EK niet verder dan de 20e plaats in het individuele klassement. Mark Weusthof die als individuele menner deelnam eindigde als elfde.  Nederland won de landenwedstrijd. Ook op het EK 2015 in Aken wist het Nederlandse team de gouden medaille binnen te halen.

In de wereldbeker finale 2013 in Bordeaux wist Koos de Ronde te zegevieren. In 2014, ook in Bordeaux, eindigde Koos de Ronde als derde. In 2014 werd Theo Timmerman vierde en in 2013 wist Chardon derde te worden. Ook in 2012 werd de wereldbeker finale verreden in Bordeaux en daarin eindigde IJsbrand Chardon als tweede, voor Koos de Ronde. De wereldbeker finale 2011 vond plaats in Leipzig en daar eindigde Chardon als derde en de Ronde eindigde als zevende. In 2011 behaalde het tweespan team bestaande uit Tom Engberts, Gerard Leijten en Harrie Verstappen in het Franse Conty goud terwijl Engberts individueel brons veroverde.

Met het Nederlandse vierspanteam behaalde Harry de Ruyter ongekende successen. Zo was er drie maal op rij team goud op de Wereldkampioenschappen en vier keer team goud op de Europese kampioenschappen. De vierspanrijders wonnen onder leiding van De Ruyter sinds 2011 onafgebroken goud op de landenwedstrijd van Aken en er waren successen op de landenwedstrijden van Breda, Windsor, Vecsés en Valkenswaard.

Op de laatste Wereldruiterspelen in Tryon 2018 behaalde het Nederlandse vierspanteam onder leiding van De Ruyter team zilver.

Met de tweespan paarden won De Ruyter team goud op het WK in 2011 en brons in 2013 en waren er diverse successen op de landenwedstrijd in Riesenbeck, Saumur en Pau.

Samen met bondscoach Ad Aarts, die de enkelspannen, paramenners en enkel-, twee-en vierspan pony’s onder zijn hoede heeft, was De Ruyter verantwoordelijk voor de begeleiding en training van de leden van de KNHS Next Driving Generation, waarin jonge getalenteerde menners ondersteund worden in hun ontwikkeling naar een hoger niveau.

 

 

Klik hier voor alle FEI uitslagen

Eigen successen

Harry de Ruijter maakte op het WK 1992 in Riesenbeck deel uit van het Nederlandse team samen met Ad Aarts en IJsbrand Chardon. De Ruijter eindigde individueel als elfde.  Dit team won brons. Ook het WK 1994 in Den Haag leverde hem met Aarts en Chardon team brons op. In 1998 maakte hij in Rome samen met Chardon Ton Monhemius deel uit van de gouden WK-équipe. De Ruijter eindigde in het individuele klassement als 26e.

In 2002 maakte de Ruijter geel deel uit van het team dat Nederland vertegenwoordigde op de WEG in Jerez. Individueel beëindigde de Ruijter dit WK als zesde. Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in 1992, 1998, 1999 en 2002 eindigde hij als tweede. Ook won de Ruijter tweemaal de CAI wedstrijden van Windsor en Saumur en schreef eenmaal Beekbergen op zijn naam. In 2001 zegevierde de Ruijter in de wereldbeker kwalificatie wedstrijd op Jumping Amsterdam.