Schaft, van der,
 • Achternaam
  Schaft, van der
 • Voornaam
  Rien
 • Geboortedatum
  28-1-1954
 • Burgerlijke staat
  Getrouwd met Inge
 • Kinderen
  Dochter Romy
 • Woonplaats
  Wenum-Wiesel

Rien van der Schaft was van 1 januari 2017tot augustus 2018 aangesteld als bondscoach dressuur Senioren.

Hij volgde hiermee Johan Rockx op die bondscoach was ten tijde van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Rockx was tijdelijk aangesteld als bondscoach wegens ziekte van de inmiddels helaas overleden succesvolle dressuurcoach Wim Ernes.

Streven naar topprestaties en harmonie

Rien van der Schaft is al decennialang bekend in de Nederlandse en internationale dressuurwereld en ziet de taak van bondscoach als een geweldige nieuwe uitdaging. Van der Schaft: “Ik kijk enorm uit naar het bondscoachschap. Werken met de beste Nederlandse dressuurruiters is voor een trainer geweldig. Ik zal met veel plezier mijn ervaring en kennis inzetten voor de Nederlandse dressuurtop. Samen met de collega jeugd bondscoaches en de ruiters hoop ik als team de komende jaren mooie prestaties neer te kunnen zetten.”
Technisch Directeur van de KNHS, Maarten van der Heijden, is verheugd Van der Schaft met zijn ruime  ruiter--en trainerservaring te kunnen verwelkomen in zijn nieuwe positie. De taak is helder: “Nederland als groot dressuurland aan de absolute wereldtop houden.” Van der Schaft zal, volgens Van der Heijden, vanuit verschillende perspectieven de taak krijgen om harmonie te bewerkstelligen. “Harmonieus in de samenwerking met de net aangestelde jeugdcoaches, harmonieus in het voorstellen van onze paarden in de ring bij de absolute top en harmonie in de opleiding van twee- en viervoeters van de basis tot aan de top.”

Samen met zijn vrouw Inge en dochter Romy runt Van der Schaft een  trainings-en africhtingsstal ‘Stal Sprengenhorst”, waar zij dagelijks hun eigen paarden, paarden van eigenaren en africhtingspaarden trainen. Van der Schaft was in het verleden instructeur voor de KNHS/ORUN-instructeursopleidingen in Ermelo en is lid van het KNHS-trainersplatform.

Van jongs af aan houdt Rien al heel erg van beesten. Met name tot honden en paarden voelde hij zich erg aangetrokken, maar omdat hij in de stad, Rotterdam, opgroeide, was contact met paarden bijna uitgesloten. Echter waar een wil is is een weg en op manege Hillegersberg was Rien vele van zijn vrije uren te vinden. Toen Rien 11 jaar oud was mocht hij voor het eerst op een paard zitten. Omdat het rijden voor hun een te dure sport was, kon hij in het begin ongeveer eens in de drie weken een uurtje les krijgen. Vanaf zijn 16de jaar ging Rien er op uit om in de omgeving van Rotterdam zoveel mogelijk met paarden te doen, en hielp op menig stal mee met het stalwerk, om zodoende het contact met paarden te hebben en als beloning te mogen rijden op allerlei verschillende paarden of pony's.

Na de middelbare school is Rien de opleiding in Deurne gaan volgen en heeft deze met goed gevolg afgemaakt. Inmiddels werkte Rien in een manege in Zelhem, alwaar hij Inge leerde kennen. Omdat zij haar studie nog moest afmaken, nam hij het rijden van haar paard Monseigneur over en reed er later mee in het Nederlandse dressuurteam. Inge en Rien legden zich steeds meer toe op het trainen van dressuurpaarden en vooral de vele lessen die ze lange tijd, zo'n 15 jaar, bij Dhr. Oothout hebben mogen volgen, hebben hem hippisch gevormd.

Klik hier voor alle FEI-resulten

In de wedstrijdring heeft Rien negen paarden op Grand Prix-niveau uitgebracht en samen met Inge heeft hij vele paarden tot op internationaal niveau opgeleid. Rien was lid van het Nederlandse dressuurteam van 1979 tot en met 1983 en heeft onder andere meegedaan aan het vervangend Olympisch kampioenschap te Goodwood, twee Europesekampioenschappen en een Wereldkampioenschap. Extra speciaal is dat ook Inge twee EK`s en een WK heeft gereden voor Nederland.