Young, Dave
 • Achternaam
  Young
 • Voornaam
  David Ross
 • Roepnaam
  Dave
 • Geboortedatum
  16-03-1966
 • Burgerlijke staat
  gehuwd met/married to Rieky Young
 • Website
 • Woonplaats
  Vorstenbosch

Opleiding: diverse opleidingen waaronder dierenarts, maar niet afgemaakt

Hobby's: alle actiesporten, vooral ijshockey en snooker

Favoriete ruiter: te veel om op te noemen, omdat je veel van ruiters kunt leren.

Profiel

Bij Dave Young zit zijn geboortegrond Cochrane (Alberta) er nog diep in. Canada is het land waar hij ooit wil terug keren, omdat hij van de echte kou en sneeuw houdt die hij in Nederlandse winter te vaak mist. In zijn jeugd beoefende Dave professioneel ijshockey en motorcross. Op de boerderij van zijn ouders werd vleesvee gehouden en mede daardoor kwam hij in aanraking met de paardenwereld. Daar ontmoette hij trainers aan wie hij zijn ontwikkeling als westernruiter te danken heeft. 
In het bedrijf Burgmeijer Quater Horses in Vorstenbosch worden paarden opgeleid voor in hoofdzaak de disciplines Reining en Working Cowhorse. Daarna worden ze door Dave of door zijn vrouw Rieky in wedstrijden uitgebracht om verkocht te worden. Daarnaast staan er een aantal Quater hengsten ter dekking en geeft Dave regelmatig lessen op individuele basis of tijdens training weekeinden.    

Dave was van 2011 t/m 2016 bondscoach van de reiningruiters. In 2012 was Nederland voor het eerst met een team op de Europese Kampioenschappen voor Junioren en Young Riders, die dat jaar in het Italiaanse Manerbio werden gehouden. Nederland won er zilver met het Junioren team. In 2014 tijdens het EK in het Zwitserse Givrins behaalde het Junioren team de bronzen teammedaille. In die individuele strijd om de medailles bij de Young Riders eindigden Sharon de Groot en Giomani Puts op een gedeelde zevende plek. In de CRI 3* wedstrijd te Givrins eindigde Jurgen Pouls met een score van 212.5 als vijfde en voldeed daarmee aan de kwalificatie-eisen van FEI en KNHS voor deelname aan de WEG in 2014. Op het EK van 2015 in Aken behaalde Jurgen met het Senioren Reining Team brons.

Media:

Column Anky van Grunsven Telegraaf:

"Dave Young is iemand die voor de sport leeft. Hij staat ermee op en gaat ermee naar bed. Als sporter mag je je gelukkig prijzen met zo’n bondscoach. Dave Young leidde ons naar de een historische eerste teammedaille in de reining. Dave verdient mede de credits hiervoor".

 

 

 

Een greep uit de lange rij van resultaten:

 • 2013, Nederlands Kampioenschap senioren, reserve kampioen met Wimpys Little Tejano
 • 2010, NQHA, senioren, 1e met Mr Ali Bo Sun
 • 2009, FEI North American Championships, team zilver met Canada
 • 2008, FEI World Championships Reining, 6e met team Canada

Voor zijn belangrijkste successen als ruiter kijk ook op: http://www.burgmeijerqh.com/pages/daves-showprofile.html  

Belangrijkste successen als ruiter

In 1997 eindigde Dave in het AQHA EK  3 yr Old Halter Mares als derde. In 2004 werd hij Nederlands Kampioen in de klasse Junior Working Cowhorse en ook nog eens reserve kampioen. Op het EK eindigde hij in deze klasse als vierde. In 2006 werd hij Nederlands Kampioen in de klassen Junior Reining en in de klasse Junior Working Cowhorse.
Met het Canadese team eindigde hij in 2008 tijdens de FEI wereldkampioenschappen Reining als zesde, om ook Nederlands Kampioen te worden met Whiz Worth in de klasse Senior Reining. Een jaar later maakte Dave Young opnieuw deel uit van het Canadese team, dat op de FEI Noord-Amerikaanse kampioenschappen zilver won.
In 2009 was Dave met Great Whiz Kid zeer succesvol, want hij zegevierde in de klassen Senior Reining en Performance Halter Stallion van de Netherlands Quater Horse Ass. Daarnaast zegevierde hij met dit paard in de Limited Open van de NRHA en de DRHA. In 2013 wist Dave met Wimps Little Tejano de reserve kampioenstitel binnen te halen in de klasse Senior Reining bij de AQHA en datzelfde wist hij te realiseren met Custom Sabra of Sun in de klasse Junior Reining.