Boek over ruiter Labouchere (1880 – 1966) gepresenteerd

Geplaatst op 06 november 2015

In het Cavaleriemuseum in Amersfoort nam KNHS-voorzitter Theo Ploegmakers gistermiddag het eerste exemplaar in ontvangst van het boek In dienst van Hare Majesteit en de paarden. Publicist Ed Pielkenrood schreef dit boek over het bewogen leven van de ruiter en cavalerieofficier Charles Henri Labouchere (1880 – 1966). Hij stond aan de wieg van de springsport in Nederland en legde samen met andere cavaleristen de basis voor de huidige sportsuccessen van de Nederlandse wedstrijdruiters. Labouchere was een pionier met een avontuurlijk leven in een roerige tijd met twee wereldoorlogen

Theo Ploegmakers refereerde in zijn dankwoord aan het belang van de cavalerie voor de ontwikkeling van de paardensport na de Tweede Wereldoorlog en zei daarover het volgende: “Aan de wereldwijde basis van de hippische sport stond de cavalerie en haar officieren. Zij brachten hun paarden uit in wedstrijden die ze per trein of boot (Los Angeles, 1932) moesten bereizen. Het is goed dat er eindelijk een boek verschijnt dat deze periode beschrijft. Nu paarden per vliegtuig of in luxe, van alle gemakken voorziene, vrachtwagens kris kras door Europa van concours naar concours reizen, is het goed om te lezen over de reizen per trein door Europa die de paarden toen maakten, met het wachten op tochtige emplacementen of met de tredmolen aan boord van het schip waarmee naar Los Angeles werd overgestoken."

Het boek geeft niet alleen een levendige schets van het begin van de mondiale paardensport maar toont ook een prachtig tijdsbeeld van een onrustige periode uit onze geschiedenis. Hoofdpersoon Labouchere neemt de lezer bovendien mee in het leven van een cavalerist en de mores binnen het leger. 

Wat is er sinds de tijd van Labouchere veranderd? Heel veel en toch ook weer niet. Het paard is uit het leger verdwenen en de paardensport is al lang niet meer voorbehouden aan cavalerieofficieren. Maar voor een wedstrijdruiter zijn de druk en de spanning hetzelfde gebleven evenals de afhankelijkheid van zijn paard en het omgaan met teleurstellingen. Het rijk met foto’s geïllustreerde boek trekt mooie parallellen tussen het verleden en het heden.


Bron: persbericht

Ander Nieuws

  • Leren paardrijden: Op- en afstijgen
    Leren paardrijden: Op- en afstijgen
  • Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
    Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
  • Fleur Holleman wint met Bora-Bora pony Grand Prix Gorla Minore
    Fleur Holleman wint met Bora-Bora pony Grand Prix Gorla Minore