Chardon en Nederlands vierspanteam op goudkoers

Geplaatst op 21 augustus 2015 in Mennen & para

Dankzij uitmuntende prestaties van IJsbrand Chardon (Schipluiden) en Koos de Ronde (Zwartewaal) heeft het Nederlandse vierspanteam na de vaardigheid haar leiding in het tussenklassement van de landenwedstrijd op het Europees Kampioenschap in Aken uit weten te bouwen naar ruim 20 strafpunten. Chardon gaat bovendien in het individuele klassement met een comfortabele voorsprong aan de leiding op de Hongaar József Dobrovitz. Koos de Ronde staat momenteel op brons en kan morgen in de marathon zijn podiumplaats verzilveren. Theo Timmerman (Varsseveld) zakte na de vaardigheid naar de negende plaats in het tussenklassement.

De Duitse O-parcoursbouwer Dr. Wolfgang Asendorf had een mooi en selectief vaardigheidsparcours opgebouwd voor de 36 vierspanrijders, dat uiteindelijk door slechts twee rijders foutloos binnen de tijd werd afgelegd. De Belg Felix Marie Brasseur won dit onderdeel, voor de Hongaar József Dobrovitz en IJsbrand Chardon, die slechts 0,42 voor tijdsoverschrijding liet noteren.

Het werd niet alleen binnen in het zonovergoten en volle menstadion spannend, ook daarbuiten liep de spanning hoog op bij het Nederlandse team toen zowel Chardon als Timmerman tijdens het losrijden moesten besluiten een paard te wisselen: “Bij Chardon raakte een achterpaard de voet van een voorpaard en een van Timmerman’s voorpaarden had nageltred,” legt bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) uit. “Om blessures te voorkomen was het beter om te wisselen.” Zodoende verschenen beide rijders niet optima forma in de ring.
Het ontbrak Theo Timmerman aan de nodige snelheid in het parcours en toen er drie balletjes vielen, zag hij zijn kans om zijn gouden individuele medaille te prolongeren in rook opgaan.
Laatste starter IJsbrand Chardon liet zien een echte vakman te zijn en liet slechts 0,42 strafpunt voor tijdoverschrijding noteren: “Chardon is een echte topsporter met een vechtersmentaliteit zoals niemand dat heeft. Als het niet honderd procent loopt bij hem is hij op z’n best, dat heeft hij vandaag wederom bewezen,” licht De Ruyter toe.

Koos de Ronde reed als eerste van de drie teamleden een super vaardigheidsproef en had slechts drie tijdfouten waardoor hij is opgeklommen naar de derde plaats in het tussenklassement.

Morgen staat de menners een mooie marathon met acht afwisselend technische en snelle hindernissen te wachten. De laatste hindernis is voor het eerst opgebouwd in het imposante hoofdstadion van de Akener Soers.

Individueel klassement na dressuur en vaardigheid:

 1.      IJsbrand Chardon (Schipluiden) 38,23
 2.      József Dobrovitz (HUN) 47,90
 3.      Koos de Ronde (Zwartewaal) 48,20
 4.      Felix Marie Brasseur (BEL) 48,79
 5.      Juan Antonio Real Garcia (ESP) 50,07
  9. Theo Timmerman (Varsseveld) 58,03

 

Landenklassement na dressuur en vaardigheid:

 1.      Nederland 81,18
 2.      Hongarije 102,45
 3.      België 106,69
 4.      Duitsland 107,57
 5.      Zwitserland 127,27

 

Categorie: EK Aken 2015

Ander Nieuws

 • Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
  Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
 • Startlijst Bixiedag 2019 online
  Startlijst Bixiedag 2019 online
 • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
  Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019