EK Aken: IJsbrand Chardon en Nederlands vierspanteam aan de leiding

Geplaatst op 20 augustus 2015 in Mennen & para

De Nederlandse vierspanrijders domineerden de dressuur van het Europees Kampioenschap in Aken. Onder aanvoering van viervoudig Wereldkampioen IJsbrand Chardon (Schipluiden) en regerend Europees Kampioen Theo Timmerman (Varsseveld) gaat het Nederlandse vierspanteam ruim aan de leiding in het tussenklassement. Koos de Ronde (Zwartewaal) staat momenteel op de vierde plaats in het individuele klassement.

IJsbrand Chardon zette vanmorgen als tweede starter de winnende proef neer in het zonovergoten menstadion in Aken. De 26-voudig Nederlands Kampioen reed op een een fout in de stap na een sterke proef en gaat hiermee aan kop in het Europees Kampioenschap: “Ik ben super tevreden, op de stap na. Hierbij dribbelde mijn rechtervoorpaard, wat me een aantal punten heeft gekost. Maar het achterspan was erg goed, het span liep als een blok.”

Titelverdediger Theo Timmerman was een van de laatste starters vandaag en alle ogen waren op hem gericht. Timmerman reed een aanvallende proef en liet veel schwung zien. Timmerman had zich dit seizoen als doel gesteld zijn vierspan met twee nieuwe achterpaarden klaar te stomen voor het Wereldkampioenschap vierspannen 2016 in Breda: “We hebben begin van dit seizoen wat problemen gehad met de voorpaarden. De eerste wedstrijden verliepen niet naar wens en daarom ben ik begin deze maand op een nationale wedstrijd in Beesd gestart in plaats van op de landenwedstrijd in Riesenbeck. Hier liep het span heel goed en ook in de daaropvolgende training. Ik heb gelukkig steeds het vertrouwen gekregen van onze bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) en vandaag lukte het allemaal.” Timmerman staat momenteel op zilver.

Koos de Ronde reed op woensdag al dressuur en reed eveneens een sterke proef, waarmee hij uiteindelijk vierde werd. De Ronde reed met een geheel ander achterspan dan oorspronkelijk gepland: “Mijn gebruikelijke achterpaarden Santana en Alino bleken voor vertrek niet fit, dus ik heb de drie dagen voordat ik naar Aken afreisde nog een alternatief achterspan moeten samenstellen. Ik heb gekozen voor mijn marathonpaard Zimba, aangezien de marathon in Aken heel zwaar is en ik niet alles op de dressuur wilde inzetten. Palero verving Alino en met deze twee heb ik twee goede allrounders in mijn span. Het voorspan liep perfect, hierbij vielen alle puzzelstukjes op z’n plek. Ik ben blij met mijn score, dit is een goed uitgangspunt voor de rest van de wedstrijd.” 

Morgen staat de vaardigheidsproef op het programma waarbij de vierspanrijders in omgekeerde volgorde starten van de dressuuruitslag. Chardon start dus als laatste. Op zaterdag volgt de afsluitende marathon met acht hindernissen waarbij de laatste hindernis in het imposante hoofdstadion in Aken is opgebouwd. De startvolgorde is de omgekeerde volgorde van de stand na dressuur en vaardigheid.

Individueel klassement na dressuur:

 1.      IJsbrand Chardon (Schipluiden) 38.81
 2.      Theo Timmerman (Varsseveld) 39.88
 3.      Juan Antonio Real Garcia (ESP) 44.07
 4.      Koos de Ronde (Zwartewaal) 45.13

Landenklassement na dressuur:

 1.      Nederland 77.69
 2.      Hongarije 95.80
 3.      België 97.69

Historisch archief EK Vierspannen 1971 - 2013

Foto: Hippofototeam, Dirk Caremans

Categorie: EK Aken 2015, EK Mennen

Ander Nieuws

 • Startlijst Bixiedag 2019 online
  Startlijst Bixiedag 2019 online
 • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
  Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
 • Kaartverkoop Longines FEI EK Rotterdam 2019 van start
  Kaartverkoop Longines FEI EK Rotterdam 2019 van start