EK Endurance: Zilver en brons voor Oranje

Geplaatst op 12 september 2015 in Endurance

Zaterdag 12 september is in Samorin (Slowakije) het Europees kampioenschap endurance verreden. Het werd een geweldige wedstrijd waarbij Nederland team brons wist te winnen en Marijke Visser met haar Laiza de Jalima na het WK zilver van vorig jaar, nu weer zilver wist te winnen.

De top van Europa in de Endurance groeit met elk kampioenschap. Het niveau ligt hoog. Het Nederlandse team stond er goed voor en iedereen wist wat ze te doen stond. Een top vijf klassering met het team was het doel, maar een medaille moest haalbaar zijn. De Nederlandse dames hadden zichzelf een hoge druk opgelegd én hebben de eigen verwachtingen meer dan waargemaakt: Naast het Spaanse goud, het Franse zilver, stond het team, Nederland, met brons!

Marijke Visser (Stavelot, B) reed met Laiza de Jalima vanaf de start op een mooie plaats in de kopgroep, dit wist zij stabiel vast te houden waarna ze de laatste ronde met de Spaanse top ruiter en trainer Juma Punti met Ajayeb de strijd om het goud in kon zetten.

Op de laatste crewpunten stonden de grooms te wachten, in de verte kwamen ze aan, de bocht door, met een klap greep Marijke de flessen water om Laiza te koelen, vastbesloten en gefocust. Toen Juma en Marijke de renbaan opdraaiden was de spanning om te snijden, wie zou dit winnen? Ze kwamen dichterbij en het was duidelijk dat het mis was bij Marijke, haar zadel was verschoven en ze kon het minimale gat achter Juma niet meer dicht rijden, zilver voor dit top duo in een gemiddelde snelheid van 22.576 km/uur!

Toen Laiza officieel goedgekeurd was, verhuisden de oranje fans terug naar de finish om Carmen Römer (die op het laatste moment de sterke Joyce van den Berg overtuigend verving) en Melisa Huijsman op te wachten. Hand in hand brachten zij Siglavy en Kain in een gemiddelde snelheid van 19 km/uur over de finish, nadat zij samen een stabiele en sterke rit hadden gereden.

De vreugde was groot toen beide paarden goedgekeurd werden, Brons voor team Nederland!!

Als enige land mochten de fans ook wachten op de laatste twee Nederlandse ruiters, Iris van der Horst met Benthe en Jarmila Lakeman met Okkie die met een snelheid van 18,5 en 18,3 km de finish haalden. Voor het team gereden en dit zonder enige twijfel afgemaakt. Als enige land volbracht Nederland de 160 kilometer met vijf combinaties, een unieke prestatie. Nieuwe teamveterinair Waling Haijtema kijkt met een goed gevoel terug op dit Europees Kampioenschap: 'Het is geweldig hoe dit team de ingeslagen weg heeft doorgezet en gewerkt heeft om ijzersterk aan de start te komen. De sport groeit, Nederland groeit mee. Daar mogen we trots op zijn!'

Uitslag EK Endurance:
1. Juma Punti (Spa) – Ajayeb (gem. snelheid 22.577 km/uur)
2. Marijke Visser (Stavelot) – Laiza de Jalima (22.576 km/uur)
16. Carmen Römer (Landgraaf) - Siglavy Bagdady Zeusz (19.023 km/uur)
17. Melisa Huijsman (Voorschoten) – Kain (19.023 km/uur)
21. Iris van der Horst (Smilde) – Benthe (18.577 km/uur)
23. Jarmila Lakeman (Lelystad) – Okkie (18.311 km/uur)

Foto: Prijsuitreiking

Ander Nieuws

  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Verbeterpunten endurancesport besproken tijdens FEI Sportsforum
    Verbeterpunten endurancesport besproken tijdens FEI Sportsforum
  • Deelnemers internationale wedstrijden 8 t/m 14 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 8 t/m 14 april 2019