EK Voltige: Nederlandse team voorlopig zevende, Carola Sneekes achtste in tussenstand

Geplaatst op 20 augustus 2015

Naast het EK Springen en Mennen deze week in Aken, vindt ook het Europese Kampioenschap Voltige plaats in het mooi gedecoreerde 'Deutsche Bank Stadium'. Voor Nederland starten solisten Carola en Esther Sneekes en Claire de Ridder. Carola en Esther komen ook uit als duo, in de Pas de Deux-rubriek. Het Nederlandse Voltigeteam Roy Rogers bestaat uit Iris Heijboer, Esther Sneekes, Sofie van der Laan, Renske van Schaik, Carola Sneekes, Dianne ter Meulen en longeur Cynthia Danvers. Alle voltigeurs verschenen vandaag voor het eerst in de wedstrijdring om de verplichte oefeningen te laten zien, de zogenaamde 'Compulsary Tests'.

Vanmorgen kwamen de twaalf deelnemende teams als eerste aan de start. Net na de pauze kwam voltigeteam Roy Rogers naar binnen. Met aan de longe van hun paard Hercules, Cynthia Danvers. Hercules toonde even een moment van stress, maar werd door Cynthia gerustgesteld, waardoor de meiden een nette plicht konden neerzetten. Ze staan daarmee nu op een zevende plek. Bondscoach Diana van Klaveren over het team: “Morgen laat het Nederlandse voltigeteam een kür zien met als thema 'Cinderella'. Het zou mooi zijn als we dan nog een enkel plekje kunnen stijgen in het klassement.” 

Ook de drie solisten keken terug op een mooie middag, waar ze alle drie een nette plicht lieten zien. Claire de Ridder mocht als eerste voor Nederland naar binnen. “Tjekko deed het verschrikkelijk goed en ik was heel erg blij met hem en mijn longeur Lasse Kristensen. Over mijn eigen prestatie ben ik iets minder positief. Maar ik heb morgen kans om het beter te doen. Hopelijk stijg ik daar nog een paar plaatsen." Voorlopig staat Claire op plaats twintig.

Esther en Carola kwamen zoals altijd samen met hun paard Nolan en moeder Marjo aan de longe de ring binnen. "Ik heb echt op het juiste moment gepiekt," zegt Esther. "Alles klopte. Ik ben nog nooit zo hoog opgesprongen als nu en Nolan liep heel lekker!" Ook Carola toonde zich tevreden, “Ik zag al aan Esther dat het goed ging. Ik was zo blij voor haar, dat ik eigenlijk al gelukkig was voordat ik startte. Ik ben vooral blij met het scharen en de flank. Daar had ik de laatste tijd een beetje problemen mee, dus daar heb ik de laatste weken super hard op getraind. Eigenlijk sinds twee weken ben ik daar weer helemaal tevreden mee, en vandaag ging het ook echt goed. Dat is leuk als, waar je zo hard op traint, ook lukt op het moment dat het moet. Sowieso heb ik genoten van mijn start, en dat vind ik nog steeds het belangrijkste." Esther bezet individueel de 17e plek en Carola is op plek negen de beste Nederlandse. 

Diana van Klaveren is tevreden over de meiden. “Ze hebben het erg goed gedaan! Het licht allemaal zo dicht bij elkaar bij de dames en het deelnemersveld is erg sterk. Een foutje in de kür morgen en het kan allemaal helemaal anders zijn.”

Compulsary Test
De verplichte oefeningen, de 'plicht' zijn zeven voorgeschreven oefeningen. Deze worden door vier juryleden beoordeeld. Daarnaast is er een cijfer voor het paard. Ook die wordt beoordeeld, door twee juryleden en zijn of haar score telt voor 25 procent mee in het eindcijfer.

Morgen staat de kür op het programma in Aken, ook wel freestyle genoemd. In de ochtend verschijnen de solovoltigeurs als eerste in de piste om te laten zien dat zij een plekje bij de beste vijftien in de finale verdienen. Team Roy Rogers zal aan het einde van de middag voor de tweede keer de ring betreden. Na de middag zal ook het kampioenschap voor de Pas de Deux starten. Esther en Carola werden afgelopen jaar tijdens de Wereldruiterspelen in Caen nog negende in deze rubriek. 

Uitslag Compulsary Test Teams
1) Team RSV Neuss-Grimlinghausen (Delia FRH) 7,701- Duitsland
2) Team Lütisburg (Will Be Good) 7,696 - Zwitserland
3) Team Ecurie De La Cigogne (Watriano R) 7,105 - Frankrijk
7) Team Roy Rogers (Hercules) 6,659 - Nederland

Uitslag Compulsary Test Solisten
1) Corrina Knauf (Fabiola W, longeur Alexandra Knauf) 8,333 - Duitsland
2)Simone Jäser (Luk, longeur Rita Blieske) 8,221 - Zwitserland
3( Katharina Luschin (Liberty 21, longeur Viktoria Mandl) 8,143 - Oostenrijk
9) Carola Sneekes (Nolan, longeur Marjo Sneekes) 7,694
17) Esther Sneekes (Nolan, longeur Marjo Sneekes) 7,144
20) Claire de Ridder (Tjekko, longeur Lasse Kristensen) 6,933

Programma vrijdag
09.45 uur Dames kür
13.00 uur Pas de Deux
14.30 uur Heren kür
17.00 uur Teamkür

Programma zaterdag
10.45 uur Heren technische test
12.30 uur Dames technische test
15.30 uur Finale Pas de Deux
16.45 uur Finale heren kür

Programma zondag
11.15 uur Finale dames kür (beste 15)
13.10 uur Finale team kür (12)

Meer informatie: www.aachen2015.de

Historisch archief EK Voltige 1984 - 2013

Foto: www.arnd.nl, Lynn van Woudenbergh

Categorie: EK Aken 2015

Ander Nieuws

  • Kaartverkoop Longines FEI EK Rotterdam 2019 van start
    Kaartverkoop Longines FEI EK Rotterdam 2019 van start
  • Wereldbekerfinale 2019: Emmelie Scholtens en Apache achtste
    Wereldbekerfinale 2019: Emmelie Scholtens en Apache achtste
  • Longines titelpartner van EK Rotterdam 2019
    Longines titelpartner van EK Rotterdam 2019