Foutloze springruiters klimmen naar tweede plaats op EK

Geplaatst op 20 augustus 2015 in Springen

De Nederlandse springruiters hebben op het Europees Kampioenschap in Aken in de eerste omloop van de landenwedstrijd geen enkele strafpunt toegevoegd aan de 7.98 strafpunten van de eerste dag en maken in het klassement een sprong van 5 naar 2. “Alweer een blije coach”, zegt Rob Ehrens. “De paarden sprongen top. Maar mogen wordt het nog een hele klus.”

Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam (Weerselo) opende voor Nederland met een magistrale rit met SFN Zenith N.O.P. “Het liep van A tot Z. Zenith deed niets verkeerd, hij deed echt alles voor mij.” Om er aan toe te voegen: “Dit rondje was echt af.” Dubbeldam maakt in de tussenstand een sprong naar plaats 8 in de tussenstand op slechts 2.68 strafpunter achter leider Penelope Leprevost.
Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. maakten een van hun zeldzame fouten in hun indrukwekkende loopbaan (hun vijfde internationale kampioenschap op rij). “Een pechfoutje”, aldus Ehrens. “Verdi had er ook best over kunnen springen.” Morgen kunnen Maikel en VDL Groep Verdi TN N.O.P. zich revancheren in de tweede en beslissende omloop van de landenwedstrijd.
Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. maakten het langs de kant nog even spannend toen ze de toegestane tijd leken te overschrijden. “Zirocco Blue was in het begin van het parcours best fel en daardoor ging ik te veel ‘achteruit’ rijden. Dat mag gewoon niet meer gebeuren. Ik kreeg ook wel flink op mijn donder van Rob Ehrens. Ik word ook al een dagje ouder”, lacht Vrieling, die toch anderhalve seconde binnen de tijd bleef. “Mijn paard sprong gewoon heel goed. Morgen komt er nog een dag en de andere landen zitten heel dicht achter ons. Morgen ga ik wel wat sneller van start.”

Gerco Schröder maakte - zoals we van hem gewend zijn – het karwei geweldig af met een superieure vlotte foutloze ronde met zijn schimmel Glock’s Cognac Champblanc. “De tijd was goed te doen vandaag. Dat moet je nooit onderschatten. Het liep van het begin af aan heel mooi. Cognac Champblanc voelde super aan.”
“Het wordt morgen nog een hele klus”, kijkt succescoach Ehrens vooruit op de tweede en beslissende omloop morgenmiddag. “Ik ben nu een blije coach. De paarden sprongen top. Op het paard voel je hoe het echt is. Dat zie je van de kant niet zo. Ik heb vier ruiters die met veel gevoel kunnen paard rijden. Vorig jaar in Caen hadden we de beste paarden en ik vind dat we nu weer fenomenale paarden hebben.”
“Het was vandaag weer een stap meer dan de openingswedstrijd gisteren en morgen komt er nog een stap bij als de beste tien landen rijden om de medailles”, vult Dubbeldam nog aan.

Morgenmiddag om 17.00 uur is de tweede omloop van de landenwedstrijd die ook meetelt voor het individuele klassement. De individuele finale is zondagmiddag in Aken.

Landenklassement, na eerste omloop landenwedstrijd
1. Frankrijk, 5,700
2. Nederland, 7.820
3. Duitsland, 8.400
4. Groot Brittannië, 10.990
5. Oekraine, 13.030

Klik hier voor de tussenstand van de landenwedstrijd

Tussenstand individuele klassement EK Springen
1. Penelope Leprevost (FRA) Flora de Mariposa (v.For Pleasure), 0 str pnt
2. Ludger Beerbaum (DUI), Chiara (v.Contender), 0,75 str pnt
3. Joe Clee (GBR), Utamara d´Ecaussines (v.Diamant de Semilly), 1 str pnt
8. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), SFN Zenith N.O.P. (v.Rash R), 2,68 str pnt
12. Jur Vrieling (Holwierde), VDL Zirocco Blue N.O.P. (v.Mr Blue), 3,29 str pnt
13. Gerco Schröder (Tubbergen), Glock’s Cognac Champblanc (v.Clearway), 3,45 str pnt
30. Maikel van der Vleuten (Someren), VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v.Quidam de Revel), 5,85 str pnt

Klik hier voor het individuele klassement

Foto: Gerco Schröder en Glock's Cognac Champblanc (www.hippofoto.be)

 

Categorie: EK Aken 2015

Ander Nieuws

  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Springruiters maken zich op voor titelstrijd in Mierlo
    Springruiters maken zich op voor titelstrijd in Mierlo
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019