Friesland wint hoofdprijs voor beste regionale samenwerking

Geplaatst op 13 november 2015

KWPN en KNHS kunnen terugzien op een zeer geslaagde avond ‘Sport en Fokkerij verenigd’. Naar aanleiding van de gezamenlijke KWPN/ KNHS kaderdag is de laatste anderhalf jaar ingezet op de regionale samenwerking van de sport en de fokkerij.

Diverse regio’s ontplooiden initiatieven waarvan de drie meest spraakmakende werden genomineerd voor de hoofdprijs van 1000 euro. Onder grote publieke belangstelling toonden de drie genomineerde regio’s vrijdagavond op het Nationaal Hippisch Centrum in het kort wat hun initiatief behelsde. De avond werd afgetrapt door de regio Utrecht. Met behulp van paarden van dressuurstal Van Baalen, werd de relatie tussen een functioneel exterieur en de bruikbaarheid in de sport geïllustreerd. Diverse getalenteerde jonge dressuurpaarden kwamen in de baan, ieder met hun exterieurmatige hoogtepunten, maar ook hun tekortkomingen. Soms zag je die ook duidelijk terug onder het zadel, maar in enkele gevallen viel dat ook mee. Marian Dorresteijn en Henk Dirksen begeleidden dit zeer interessante onderdeel dat na afloop door de jury als het dichtste bij de originele opdracht gebleven uitvoering werd geroemd. De presentatie werd afgesloten door een korte clinic van Marlies van Baalen en de zevenjarige Dion Johnson. Een paard met enorm veel uitstraling en krachtige bewegingen, een talent voor de toekomst.

In deze presentatie werd ook al een begin gemaakt met de exterieurmatige beoordeling van de vier paarden die streden om de titel Koningin van het Noorden, een wedstrijd voor jonge springpaarden die gefokt zijn bij fokkers uit de drie Noordelijke provinciën. Deze werd georganiseerd door de regio Groningen. Wout Jan van der Schans begeleidde dit gedeelte van de avond op zeer praktische en directe wijze. Wat begon als een exterieurbeoordeling eindigde in een interessante openbare les waardoor de kwaliteiten van deze merries nog beter uit de verf kwamen.De avond werd beëindigd met de vijf top-dressuuramazones die meedraaien in het Mei Grand Prix Mei Grand Prix project van de regio Friesland. Alex van Silfhout begeleidt de dames in hun weg naar de Grand Prix. Op zijn bekende energieke wijze liet hij het publiek zien waartoe deze amazones ondertussen in staat zijn. En het mooie aan dit project is dat deze amazones zelf weer een groep jongeren onder zich aan het selecteren zijn die door hun zullen worden begeleidt op de weg naar de hogere sport. Als een olievlek wordt de opgedane kennis uitgespreid over de gehele regio, het toppunt van fokkers en ruiters bij elkaar brengen en gaan voor de hoogste sport. Dat vond de jury ook, vandaar dat deze regio uiteindelijk met de hoofdprijs huiswaarts kon keren.

Bron: KWPN

Foto’s: Jacob Melissen

Ander Nieuws

  • Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
    Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum
    Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum