KNHS Regiokampioenschappen Noord-Brabant Paarden

Geplaatst op 18 augustus 2015 in Dressuur

De Brabantse Kampioenschappen vonden afgelopen weekend plaats op het fraaie vierkante concoursterrein van Ruitersport Zijtaart. De pony’s hadden op zaterdag te kampen met langdurige regen maar de bodem kon dit prima aan waardoor bij de paarden op zondag de sport tot de laatste rubriek doorgang kon vinden en alle kampioenen volgens plan gehuldigd werden.

Aanvoerders van de kampioenen waren recidivist Arthur van Rooij als ZZ-Licht dressuurkampioen en die andere jonge recidivist Jarno van Erp als ZZ-springkampioen.

Springen ZZ

Jarno van Erp (18) had in de klasse ZZ twee ijzers in het vuur.  Na twee manches reed hij met Crescendo Go (v. Tangelo van de Zuuthoeve) als eerste van de vier dubbelnulcombinaties de barrage en zette de foutloze tijd van 36,54s waar de anderen zich op stuk mochten bijten. Sjors van Oorschot kreeg met Zaidin I.d.w.j. (v. Colander) in zijn poging het sneller te doen de balk mee op de voorlaatste hindernis in 35,88s. Daarna was het aan Robin van de Wetering om het beter te doen maar Qoming Star (v. Quasimodo Z) tikte de eerste balk van de dubbelsprong uit de lepels in wel een snellere 35,71s. Een fijne uitgangssituatie voor de laatste en beslissende rit van Jarno van Erp met Bon Giorno Go (v. Tygo). Hij kon het rustig aan doen en liet in 48,44s alles liggen waardoor hij ook het reservekampioenschap binnen haalde.

Van Erp rijdt deze twee paarden van Harry van Goor pas vier maanden en neemt de Kampioen mee naar de Hippiade omdat die de meeste ervaring en overwinningen op zijn naam heeft en het snelst rond te sturen is in een barrage. Onlangs heeft hij nog op een nationale wedstrijd de 1.35m gewonnen en Van Erp wil straks graag internationaal gaan rijden.

Springen Z

Ook in de klasse Z werd na twee manches een barrage verreden, hierin kwamen zes combinaties aan de start. De eerste twee starters kregen acht strafpunten waarna Dave Hoeve met Davinci (v. Andiamo) een weigering moest incasseren op de eerste hindernis. Daarop nam hij na de dubbel de afslag binnen door naar steil nummer 6 en finishte in 56,08s. Geert Moerings kon na de balk op nummer 2 met Vesthigo Z (v. Vigo d ‘Arsouilles) nog sneller draaien en klokte 39,69s. Dat werd een opgave voor Peggy Looymans. Zij probeerde het serieus maar de eerste van  de dubbel en de steil na de korte wending hielden haar van een mooie klassering af in 39,20s. Valerie van Nieuwenhuyzen had het met Ascatano (v.AscaZ) geheel in eigen hand om kampioen te worden. Een safe rondje nul en ze zou de titel hebben. In een alles behalve safe gereden rit echter hield ze toch de nul vast en werd zo de terechte kampioen!

Van Nieuwenhuyzen (19) heeft de achtjarige schimmel zelf opgeleid en won dit seizoen al drie keer eerder goud. Ze wil met dit sterke paard met zijn enorme grote galop nu ZZ en bij de Young Riders gaan starten.

Springen M

Van de zeven dubbelnummers in de barrage van de klasse M wist alleen de Zweedse Linda Edefall (29) met Nadouch Z (v. Nelson Z) de nul vast te houden. De schoondochter van Juus Banken rijdt voor de hobby en werkt thuis voornamelijk dressuurmatig om de lossigheid in haar schimmel te krijgen. In de barrage kon ze mooi een tempo houden en toch meteen al binnendoor rijden waarmee ze de titel Brabants Kampioen op kon strijken met dit voor haar eerste paard op dit niveau.

Springen L

De grote L-rubriek werd als klassiek parcours met barrage verreden. Van de ruim tachtig deelnemers kwamen er 26 terug in de barrage. Daarvan waren er 15 foutloos gebleven toen Jilly Laros als voorlaatste met Herero (v. Serano Gold) de ring in kwam en de tijd van Huub Delforterie met Cocktail’s Dancer (v. Cocktail’s Whinny) 27,76s met 0,23 verbeterde. De laatste starter Miranda Snepvangers kon haar met twee balken toen niet meer van de titel afhouden. Laros (16) is eigenlijk eventingruiter en rijdt pas met dit paard bij de paarden. Bij de pony’s was ze geselecteerd voor de EK maar blessurepech hield haar thuis. Haar zusje gaat nu met haar pony’s verder. Jilly zelf was op dit BK ook al vierde met haar jonge paard.

Springen B

Ook in de klasse B kwamen 80 combinaties aan de start waarvan de helft foutloos bleef en barrage mocht rijden. Iedereen kreeg van Teun van den Broek persoonlijk uitleg over de stijlbeoordeling wat het interessant maakte maar waardoor deze rubriek tegelijk ook erg veel tijd kostte. Uiteindelijk reed van de 16 dubbelfoutlozen Leonie van de Steen met Jammie (v. Jumpilot) de barrage met de hoogste stijlscore van 80,5 rond en verdiende zo het Kampioenslint en, als eerste B-Kampioen, deafvaardiging naar de Hippiade, samen met Bregje Martens en Lieske van Wanrooy.

Dressuur klasse ZZ-Licht

Dressuurkanon Arthur van Rooij was weer onverslaanbaar. Ditmaal werd hij met Indoor KNHS-Kampioen M, Z1 en Z2, Cupido (v. Johnson) van stal Eijckendonck, met zowel de overwinning in de klassieke proef als de Kür op muziek de onbetwiste Kampioen in de klasse ZZ-Licht.

De jury van de klassieke proef hadden beide Van Rooij op kop staan vanwege de harmonie, de drie goede basisgangen en de technische puntjes op de i in de hele proef. Wendy van Diessen stelde Evanels Blackie W (v. Painted Black) met veel expressie voor maar verloor punten met haar late wissel op de AC-lijn waardoor het appuyement daarna niet goed uit de verf kwam. Ook bij de wat behoudend rijdende bij Petra van Esch ging dat lijntje fout met Fiji (v. Florencio).

In de Kür stak Van Rooij er wederom met kop en schouders bovenuit door zijn paard heel technisch een afgewerkte proef te laten lopen. De appuyementen, zowel in draf als galop vormden met de goede lengtebuiging en het scharen wel de hoogtepunten. Bax: “voor de oefeningen waar even wat spanning bijkwam kon ik geen acht geven”. Dat geeft duidelijk weer hoe hoog de algemene prestatie was.

Britt van de Wouw waardeerde zich met de mooie open aanleuning en goede stap en draf van Icci’s Cerise (v. Santano) in de kür op van de zevende naar daar de tweede plaats maar moest zich overall toch achter Wendy van Diessen en Petra van Esch scharen.

Van Rooij was helemaal blij na dit weekend. “Ik heb mijn kür na Stamproij nog sterker gemaakt en de kür ook pittiger gereden dan de klassiek proef. Hij liep ook super op het ritme van de muziek en ik kreeg ook heel mooi commentaar van de juryleden.” Van Rooij was niet alleen vanwege zijn eigen prestatie blij maar ook trots op zijn dochters. Zij mogen alle drie naar de Hippiade. Allemaal in het familie viertal (drie dochters en nichtje als commandante) maar ook twee daarvan individueel waaronder de oudste, Evi, als Kampioen BM1 (vorig jaar al Hippiade in de L2) en als vijfde in de DEM1 en Nina als kampioen BB. Dat worden drukke Hippiadedagen voor de familie.

Z2-dressuur

Na het ochtendprogramma in twee ringen hadden twee combinaties evenveel plaatsingspunten. Dat was qua proefpunten in de ochtendring met  Ilse van Cranenbroek en Jolien van Kollenburg ook al gebeurd en toen was Van Kollenburg eerste. Door de overwinning van Van Cranenbroek met Emerald (v. Ampere) in de Kür trok zij aan het langste en werd Van Kollenburg met Da Vinci SvK (v. Vivaldo) reservekampioen.

 In de klassieke proef was een ring duidelijk sterker dan de andere. In ring twee had de jury geen echte uitschieter gezien, de prijswinnaars reden heel correct. In ring drie zag men ook geen uitschieters maar daar was men positiever over het algehele niveau van de deelnemers. De uiteindelijke nummer drie van Brabant, Caroline Rijnders was met Ruiterstad’s Baya (v. Tuschinski) de winnaar van ring twee geweest, waarna in de einduitslag weer eerst drie combinaties uit ring drie eindigden.

Kürjurylid Bart Bax vond met name de schouderbinnenwaarts op de AC-lijn van Van Cranenbroek met een binnen achterbeen dat er opvallend goed onderkwam een hoogtepunt naast het feit dat het een aansprekend en kwaliteitsvol paard is met drie goede basisgangen. Jolien van Kollenburg stelde haar paard sympathiek en gedegen voor met een correcte stille aanleuning. Bax zag graag dat het paard het achterbeen nog wat meer gaat gebruiken.

Van Cranenbroek had voor de kür begon tegen zichzelf gezegd “dit kan ik winnen, dat moet wel lukken”. Haar kwaliteitsvolle paard is dan wel niet bomproef en met een eigen wil maar ze waren al in alle klassen op de Hippiade geweest. “De eerste selectiewedstrijd had ik Z1 gestart maar de wissels gingen zo goed dat ik maar Z2 ben gaan starten. In de klassieke proef had hij in het schouder binnenwaarts last van de bodem waardoor hij in galop aansprong, dat kostte me daar de overwinning. Ik heb al vaak KNHS Kampioenschappen gereden en veel tweede plaatsen op BK en Hippiade behaald maar nu ben ik eindelijk ook een keer Kampioen!” besluit ze met een brede lach.

Z1-dressuur

In de klasse Z1 waren de prestaties en juryplaatsingen wisselend. Jeffrey Heijstek werd met twee tweede plaatsen (4 plaatsingspunten) Brabants Kampioen met De Macho Z.I. (v. Lord Leatherdale), gevolgd door Amy van Dijk met Django van de Wateringhoeve (v. Don Renzo) met in totaal zes plaatsingspunten. De nummers drie en vier hadden ieder zeven plaatsingspunten waarbij Vienna Romp met Enorm (v. Wynton) het brons omgehangen kreeg omdat zij de tweede proef had gewonnen en Neelke van Kollenburg met Etwoolya SvK (v. Wynton) de eerste.

M2-dressuur

Zowel in de eerste als tweede proef zat de jury qua plaatsing fijn op een lijn. De uiteindelijke Brabantse Kampioen, Kelly Outhuijse met Empaire W (v. Jazz)  was tweede geweest in de sterke eerste proef-ring achter Anne Meeuws-Hurkmans met Cienna (v. Johnson) die uiteindelijk zilver won omdat Outhuijse haar in de tweede proef versloeg. In de tweede proef moest Outhuijse Suzanne van de Ven met Vdv D’Avicci (v. Jazz) voorlaten die uiteindelijk brons won.

Outhuijse (29) kwam geëmotioneerd van het podium af. De amazone maakte tot nu toe een pechseizoen door met een paard dat ze af had moeten geven en haar Z2-Kringkampioen die zich blesseerde. Outhuijse: “eindelijk gelukt, het was ook zo vaak net niet. Ik kon nu al mijn aandacht op deze grote richten en heb er bewust voor gekozen hem toch nog in de M2 te houden. In de 20x40m is hij handig en sterk en gefocust geworden en concentreert hij zich helemaal op mij en gaat ervoor!”

In de klasse M1 was Neelke van Kollenburg met twee overwinningen duidelijk de nummer een met Feline (v. Jazz).

Dat was anders in de klasse L2 waar Joyce van Opbergen met Pure Bf’s Fygaro (v. Rousseau) met een eerste en derde plaats kampioen werd gevolgd door Ilse Vergouwen met een eerste plaats in de tweede proef met Don Sandreo (v. Sandreo).

In de klasse L1 werd zus Merel Vergouwen eerste in de tweede proef met Friend (v. First Romancier) maar moest in haar geval de titel laten aan Thomas van Bakel die de eerste proef gewonnen had met Flow (v. Bordeaux).

In de klasse B werd Steffie Wijgergangs met Geografic Star (v. Apache) kampioen door de tweede proef te winnen en zo met dezelfde plaatsingspunten toch Elke Niemeijer met Gerona b.p. (v. Lord Leatherdale) naar de reservetitel te verwijzen.

Teamdressuur

In het verenigingskampioenschap kwam Rijvereniging St. Lambertus uit Veghel  als enige aan de start en behaalde de score van 710 punten.

De rubriek zestal klasse M/Z kende alleen twee zestallen uit Kring West-Brabant. Het M-zestal won met 64,20 % maar het Z-zestal (63%) gaat natuurlijk in hun klasse ook de eer van Brabant op de Hippiade verdedigen.

Het zestal Licht van LR Goirle was met 69% de betere over LR St Lambertus uit Goirle met 67,20 %.

Het viertal Klasse Zwaar werd gewonnen door PPH de Horstdravers uit Haghorst met een klinkende 69,60%.

Het viertal Klasse Licht was een prooi voor de ruiters van LR Hipparion uit Boxmeer met de hoogste dagscore: 74,20%!

Alle uitslagen van het KNHS Regiokampioenschap Noord-Brabant Paarden en Pony's: http://www.knhsregiobrabant.nl/wedstrijden

Categorie: Hippiade 2015

Ander Nieuws

  • Leren paardrijden: Op- en afstijgen
    Leren paardrijden: Op- en afstijgen
  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Nieuw! Toezichthouders op dressuurwedstrijden
    Nieuw! Toezichthouders op dressuurwedstrijden