Opnieuw goud voor vierspanteam op landenwedstrijd Breda

Geplaatst op 05 september 2015 in Mennen & para

Tijdens het FEI WK voor ponymenners in Breda streden de internationale vierspanrijders de afgelopen dagen om de eindoverwinning in de enige landenwedstrijd die Nederland kent in deze discipline. Het succesvolle Nederlandse team bestaande uit IJsbrand Chardon (Schipluiden), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Varsseveld) sleepten opnieuw goud in de wacht en lieten België en Duitsland ver achter zich. Chardon eindigde achter regerend Wereldkampioen Boyd Exell op de tweede plaats in de individuele eindstand.

In verband met het WK was de volgorde van de wedstrijdonderdelen op Outdoor Brabant voor de vierspanrijders aangepast. Op donderdag reden de menners hun dressuurproef, gevolgd door de vaardigheid op vrijdag en de afsluitende marathon op zaterdag. De terreinen van landgoed De Prinsenhoeve werden de afgelopen dagen geteisterd door zware regenbuien waardoor het terrein voor de marathon een grote modderpartij werd. Voor de vierspannen werd de laatste hindernis uit het parcours genomen en de toegestane tijden in de trajecten werden verruimd.

IJsbrand Chardon won de dressuur, tikte er in de vaardigheid een balletje af en ging als leider van het klassement de marathon in. Na een voortvarende start ging het mis in hindernis vijf, waar de viervoudig Wereldkampioen zo’n 20 seconden verloor toen hij de laatste poort voorbij reed: “Het liep super, ik reed op de tijden van Boyd die voor mij startte maar toen ging het mis. Door de zware bodem kon ik niet snel corrigeren en dit kostte me te veel tijd om het goed te maken.” Vervolgens eindigde hij als zesde in de marathon waardoor hij de eindzege uit handen gaf aan Exell.

Koos de Ronde werd derde in de dressuur en wist als enige de vaardigheid foutloos binnen de toegestane tijd af te leggen waardoor hij als voorlaatste van start ging in de loodzware marathon: “Ik had voor het eerst Zimon achterop ingespannen, hij kreeg hier zijn vuurdoop. Hij heeft het super goed gedaan, ik heb goed aansluiting kunnen houden. Het is alleen jammer dat ik net iets te weinig terug heb kunnen pakken om Ijsbrand te kunnen verslaan,” vertelt De Ronde, die derde werd en daarmee is doorgedrongen tot de top vier van de Wereldbekerkwalificatiestand, waardoor hij een indoor wedstrijd meer mag rijden.

Theo Timmerman moest voor de dressuur besluiten zijn marathonpaard in te zetten toen bleek dat zijn nieuwe dressuurpaard niet rad bleek: “Ik moest alles wisselen, maar ik ben blij met het resultaat. Champ achterop liep heel erg goed, zelfs beter dan in Aken.” Ook over de marathon was Timmerman zeer tevreden: “Eigenlijk wilde ik niet starten omdat het zo zwaar was en ik twee jonge paarden achterop wilde inzetten, maar na overleg en omdat de laatste hindernis er uit werd gehaald heb ik toch besloten om wel te starten. Het was de eerste keer dat Champ achterop liep in de marathon en ik heb de eerste hindernissen de kat uit de boom gekeken. De paarden liepen vervolgens zo goed dat ik steeds meer kon gaan rijden. Ik ben super tevreden!” Timmerman werd negende in het totaalklassement, achter individueel deelnemer Peter de Ronde (Zwartewaal).
De jongere broer van Koos de Ronde reed een uitstekende wedstrijd. In de vaardigheid liet hij slechts tijdfouten noteren en in de marathon legde hij dankzij snelle tijden in de zeven hindernissen ontworpen door de Nederlandse parcoursbouwer Jeroen Houterman beslag op de vijfde plaats in het individuele eindklassement.
Hans Heus (Eerbeek) nam eveneens op individuele titel deel en eindigde op de 15e plaats. Derde individuele deelnemer in Breda Edwin van der Graaf (Honselersdijk) werd uitgesloten in de vaardigheid nadat hij een fout parcours reed en besloot vandaag niet te starten in de marathon.

Eindstand individueel klassement vierspan paarden Breda 2015:

1. Boyd Exell (AUS) 154.49
2. IJsbrand Chardon (Schipluiden) 159.98
3. Koos de Ronde (Zwartewaal) 160.21
8. Peter de Ronde (Zwartewaal) 189.62
9. Theo Timmerman (Varsseveld) 196.64
15. Hans Heus (Eerbeek) 227.11

Eindstand landen klassement vierspan paarden Breda 2015:

1. Nederland 320.19
2. België 354.99
3. Duitsland 404.61

Foto: IJsbrand Chardon (Amy Mundell)

 

Ander Nieuws

  • Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
    Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019