Rondje Instructie Jonge paarden: altijd voorwaarts

Geplaatst op 28 februari 2015 in Dressuur en KNHS

Het was afgeladen vol bij het KNHS rondje instructie Jonge paarden rijden met Johan Hamminga en Annemarie Brouwer. Het thema jonge paarden mag zich kennelijk in grote aandacht verheugen. Hamminga en Brouwer gingen met een keur aan talenten aan het werk om te demonstreren wat zij willen bij de scholing van een jong paard. Dat is vooral één ding: voorwaarts!

Johan Hamminga: “Een paard moet meteen leren altijd aan het been voorwaarts te zijn. Durf je dat niet, zet er een ander op. En heeft je paard heel veel energie en looplust? Longeer hem eerst. Maar onder het zadel moet een paard naar voren, zonder rem! Altijd!” Er is ook een heersend misverstand in Nederland bij het rijden van jonge paarden”, benadrukte Hamminga, “en dat is dat de benen langs de oren zouden moeten. Dat moet niet. Een jong paard moet geholpen worden om zijn natuurlijke bewegingsvorm te ontwikkelen. En daar sterker in te gaan worden.”

Het duo gaf veel praktische tips. Zoals heel veel blijven wenden. Heel veel overgangen rijden. Korte galopreprises met een jong paard. Je weinig aantrekken van kleine probleempjes, zoals verkantelen. Dat lost zich ‘vanzelf’ op zodra een paard sterker wordt. “Dat doet een paard omdat hij in zijn lichaam de buiging nog niet kan aannemen. Als hij sterker wordt, komt dat ook voor elkaar”, zei Brouwer.

Van de vele fijne paarden in de baan was de demonstratie van de stalruiter van Hamminga Jennifer Sekrève met de NRPS-gekeurde hengst Forty (UB40 x Contango) het meest indrukwekkend. Op een geweldige manier lieten Hamminga en Sekrève zien hoe je ‘een Ferrari onder de paarden’ heel rustig werk kunt geven, waarbij afwisseling en plezier voorop staan. Voor dat doel legde Hamminga balken in de rijbaan die dicht bij elkaar lagen, waarbij Forty uit een sukkeldrafje heel ontspannen op eigen hoog opgetilde benen er aardigheid in had over de balken te gaan.

Nadat Kirsten Brouwer de hengst Eye Catcher had gedemonstreerd, sloot ze de leerzame avond af met haar aankomende U25-paard Alain Delon (UB 40 x Beach Boy). De oud-Pavo finalist is nu aan het werk met de piaffe en passage. Een mooi beeld om te zien waar het allemaal naar toe moet!

“Hopelijk heeft deze avond het resultaat dat u allemaal niet kunt wachten om morgenochtend meteen te paard te gaan”, zei Hamminga aan het begin van de avond. Dat zal zeker het geval geweest zijn!

Bekijk hier het programma van de volgende rondjes instructie en educatie.

Foto: Lizbeth de Jager

Categorie: rondje instructie

Ander Nieuws

  • Wedstrijden gezocht voor pilot jeugdrubrieken dressuur
    Wedstrijden gezocht voor pilot jeugdrubrieken dressuur
  • Hippiade 2019: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online!
    Hippiade 2019: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online!
  • Ga met minder stress en meer plezier op wedstrijd!
    Ga met minder stress en meer plezier op wedstrijd!