Selectie voor het WK Jonge Paarden – hoe werkt het?

Geplaatst op 25 juni 2015

De selecties voor de Nederlandse afvaardiging naar het Wereld Stamboeken Kampioenschap voor Jonge Dressuur- en Springpaarden 2015 worden uitgevoerd onder regie van de KNHS en vinden plaats op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. De KNHS is hierbij gebonden aan de regels van de internationale paardensportbond FEI.

Welke paarden mogen deelnemen?
In overeenstemming met deze regels mag de Nationale Federatie (in dit geval de KNHS) alleen paarden afvaardigen, die geregistreerd zijn bij een stamboek dat geregistreerd én gevestigd is in het land van de betreffende Nationale Federatie(lees Nederland). Het Stamboek moet tevens erkend zijn door de World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH). Dat betekent dat alleen paarden van Nederlandse stamboeken, die aan deze voorwaarden voldoen, mogen deelnemen aan de Nederlandse selectie voor zowel het WK Jonge Dressuurpaarden als het WK Jonge Springpaarden. In Nederland zijn dit: NRPS en KWPN. 

De FEI stelt vast hoeveel Nederlandse paarden de KNHS mag afvaardigen.

Daarnaast mogen de organisatoren van het WK en de FEI ook wildcards toekennen. Deze wildcards zijn niet uitsluitend bestemd voor ruiters met paarden van in Nederland geregistreerde en gevestigde stamboeken. Ze mogen ook worden toegekend aan Nederlandse ruiters met paarden van buitenlandse stamboeken (zoals bijv. het AES) of, buitenlandse ruiters met Nederlandse paarden (zoals bijv. het NRPS).

In tegenstelling tot alle andere kampioenschappen is bij het Wereld Stamboeken Kampioenschap niet de nationaliteit van de ruiter, maar de nationaliteit van het paard bepalend. Dit betekent concreet dat als een Nederlandse ruiter deelneemt met een Zweeds paard, bij een overwinning het Zweedse volkslied gespeeld wordt.

Hoe en waar vindt de selectie plaats?
Gezien de lopende afspraken met verschillende betrokkenen is een praktische werkwijze gekozen voor 2015:

 • De selectieprocedure voor het WK Jonge Dressuurpaarden is gestart in april. De laatste selectiedag is tijdens het NK Dressuur op zaterdag 18 juli in Ermelo. Hiervoor kan niet meer worden ingeschreven.

 • De selectie voor het WK Jonge Springpaarden vindt plaats op het KNHS-centrum van 10 t/m 13 augustus tijdens de KWPN Kampioenschappen. KNHS juryleden selecteren tijdens die wedstrijd. Je kunt je voor deze selectie bij de KNHS inschrijven vanaf maandag 29 juni via het digitale formulier op www.knhs.nl/wkjongespringpaarden

- Voor meer informatie over en opgave voor de selectie voor het WK Jonge Springpaarden klik hier.
- Voor meer informatie over de selectie voor het WK Jonge Dressuurpaarden klik hier.

Hoe werken wildcards?
Nederlandse ruiters die willen deelnemen aan het WK Jonge Dressuur- of Springpaarden met een paard dat niet geregistreerd is bij een in Nederland gevestigd en door het WBFSH-erkend stamboek, maar wel zeer goede prestaties hebben heeft geleverd, kunnen in aanmerking komen voor een wildcard. De KNHS kan een verzoek indienen bij de WK-organisatie en bij de FEI. We verwijzen hiervoor naar de betreffende vraagprogramma’s.

Heb je hierover vragen dan kun je contact opnemen de afdeling Topsport van de KNHS, topsport@knhs.nl of 0577-408200.

Selectie in 2016
De KNHS beraadt zich momenteel over de selectieprocedure in 2016. Zodra hier meer over bekend is zal de KNHS dit publiceren op de website.

Ander Nieuws

 • Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
  Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
 • Startlijst Bixiedag 2019 online
  Startlijst Bixiedag 2019 online
 • Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum
  Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum