Springruiters vijfde op eerste dag EK

Geplaatst op 19 augustus 2015 in Springen

Met vier foutloze ronden zijn de Nederlandse springruiters het Europees Kampioenschap in Aken goed begonnen. Het team van Rob Ehrens staat na het eerste onderdeel – een tijdspringen – op de vijfde plaats op minder dan een springfout achter de leidende Duitsers. “Heel content”, is de conclusie van Ehrens. “We hebben al bereikt wat we wilden. Mijn ruiters hebben alle vier met verstand vlot gereden en alle paarden sprongen heel goed.”

Morgen gaat de strijd op het EK in Aken verder met de eerste manche van de landenwedstrijd. “We gaan met een comfortabel gevoel naar morgen”, klinkt Ehrens tevreden na de eerste dag. “De paarden hebben soeverein gesprongen. We weten dat we niet hele snelle paarden hebben voor de eerste wedstrijd als deze, waarin het om de tijd gaat. Maar we hebben bereikt wat we wilden: zorgen dat we bij het eerste groepje blijven. Dat is mooi gelukt! Het waren vier toprondjes van ons. Het ligt nog dicht bij elkaar. We moeten zorgen dat we morgen na de eerste omloop bij de eerste tien landen zitten, dan kunnen we vrijdag verder.”

De Francaise Penelope Leprevost reed het snelste foutloze parcours en gaat aan de leiding in het individuele klassement. Maikel van der Vleuten (Someren) is op de tiende plaats de beste Nederlander. Zijn tijd van 71,38 seconden is in het klassement omgerekend naar 1.85 strafpunten.
“Ik kan super tevreden zijn”, zegt Maikel van der Vleuten die met VDL Groep Verdi TN N.O.P. rijdt. “Ik hoefde nergens in te grijpen en kon in een vloeiende lijn doorrijden. Verdi gaf een lekker gevoel. Met dit resultaat heb ik mooi de aansluiting kunnen houden bij de top.”

Jeroen Dubbeldam (Weerselo) beet met SFN Zenith N.O.P. het spits af voor Nederland en staat na 94 starts in het eerste onderdeel op de 16e plaats: “Ik heb gereden zoals ik gepland had. Het liep zeer naar wens. Ik ging niet om te winnen, maar had ingecalculeerd om een goed gevoel te krijgen en niet te ver van de koppositie te zitten. Dat plan is geslaagd. Er komen nog een paar dagen en als ik nu al te snel ga rijden dan breekt dat zich later misschien op”, aldus de tweevoudig wereldkampioen.
Jur Vrieling (Holwierde) zorgde met VDL Zirocco Blue N.O.P. voor het derde resultaat voor Nederland. “Ik kreeg de instructies om de tijd iets aan te scherpen, maar van hindernis 8 naar 9 wilde ik vijf galopsprongen maken, maar kreeg er met moeite zes. Dat kostte me twee keer een halve seconde”, verklaart Jur Vrieling zijn tijd met VDL Zirocco Blue N.O.P. van 74,26 seconden.
Gerco Schröder (Tubbergen) reed een hele sterke foutloze ronde met Glock’s Cognac Champblanc. Hun tijd van 74,58 was het vierde resultaat - en daarmee streepresultaat - voor Nederland in deze eerste wedstrijd op het EK. “Op zich liep het zoals ik wilde. Champblanc is niet de snelste, maar ik ben heel blij hoe hij en al onze paarden vandaag sprongen. Ze sprongen allemaal goed en safe. Morgen strijden we verder. We proberen dit vol te houden en concentreren ons naar morgen. Voor vandaag mogen we tevreden zijn”.

Alle vier Nederlanders staan in het klassement op minder dan een springfout van de leider Leprevost, die op 0 strafpunten staat.

Morgenmiddag 13.45 uur is de eerste manche van de landenwedstrijd. De strafpunten van de eerste dag gaan mee naar morgen. De beste tien landen na de eerste omloop nemen vrijdag deel aan de tweede omloop. De individuele finale is zondagmiddag.

Landenklassement na eerste onderdeel, wedstrijd op tijd
1. Duitsland, 4.400
2. Frankrijk, 5,700
3. Groot Brittannië, 6.990
4. Spanje, 7.580
5. Nederland, 7.820

Klik hier voor de tussenstand

Uitslag eerste onderdeel EK springen Aken, wedstrijd op tijd
1. Penelope Leprevost (FRA) Flora de Mariposa (v.For Pleasure), 67,67 sec – (0 str pnt)
2. Ludger Beerbaum (DUI), Chiara (v.Contender), 69,17 sec – (0,75 str pnt)
3. Joe Clee (GBR), Utamara d´Ecaussines (v.Diamant de Semilly), 69,67 sec (1 str pnt)
10. Maikel van der Vleuten (Someren), VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v.Quidam de Revel), 71,38 sec – (1,85 str pnt)
16. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), SFN Zenith N.O.P. (v.Rash R), 73,04 sec – (2,68 str pnt)
26. Jur Vrieling (Holwierde), VDL Zirocco Blue N.O.P. (v.Mr Blue), 74,26 sec (3,29 str pnt)
28. Gerco Schröder (Tubbergen), Glock’s Cognac Champblanc (v.Clearway), 74,58 sec – (3,45 str pnt)

Klik hier voor de uitslag van het eerste onderdeel van het EK

Klik hier voor de tussenstand

Bekijk de ritten van de #ruitersinoranje op de site van de NOS.

Foto: Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. (www.hippofoto.be)

Het historisch overzicht van het Europees kampioenschap springen vind je hier

Categorie: EK Aken 2015, EK Springen, ruitersinoranje

Ander Nieuws

  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Springruiters maken zich op voor titelstrijd in Mierlo
    Springruiters maken zich op voor titelstrijd in Mierlo
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019