Topafsluiting Trainersseminar 2015 met Van Silfhout

Geplaatst op 02 februari 2015 in Dressuur & para

‘Van groen tot Grand Prix’, zo luidde de titel van het trainersseminar dressuur dat de drie dagen trainersseminar 2015 in Ermelo afsloot op zaterdag. Alex van Silfhout (60) en zoon Diederik van Silfhout (26) toverden de ruim 500 bezoekers een programma voor dat klonk als een klok. Het seminar had ook ‘zoeken naar de balans tussen vertrouwen en gehoorzaamheid’ kunnen heten. Van jonge paarden tot aan de Grand Prix, deze vraag speelt steeds een rol in de opleiding, vertelde Alex van Silfhout.

Janny Koks, Femke Beljon, Iris Elings en Marjan van der Jagt reden naast Diederik van Silfhout paarden voor het oog van Alex van Silfhout en de toeschouwers. Van elk paard werden de problemen en pluspunten helder benoemd en de wijze van werken werd duidelijk gedemonstreerd. De heren Van Silfhout namen geen blad voor de mond. Elk advies was meteen praktisch.

Een voorbeeld bij de jonge Uphill x Dillenburg-ruin met Janny Koks: “Drie kwartier op een 3- of 4-jarige rijden is puur slecht. Twintig minuten duidelijk en effectief en dat drie keer per week, daar kom je veel verder mee.”
Waar Van Silfhout dan aan werkt met een jong paard? “Aan balans en controle. Goed betekent ophouden, klaar.”
Ook de term ‘weerstand biedende hand’ vond Alex van Silfhout niet van toepassing voor een jong paard. “Ik noem dat liever ‘zacht verende hand’. Al het andere is mij al te brutaal. Elk paard moet continu bereid zijn naar voren te kunnen, te willen en te gaan. Daar heb je vertrouwen voor nodig. Daar past geen ruwheid. Alles is steeds balanceren tussen vertrouwen en gehoorzaamheid. Van daaruit komt al het andere voort.”

Het mooist kon Diederik dit principe demonstreren bij zijn toekomstpaard Bonzanjo (Jazz x Contango) van De Dalhoeve. Bij deze 9-jarige ruin moeten vader en zoon negen keer slikken en één keer doorpakken, zo moeilijk is het steeds de balans tussen vertrouwen en controle te vinden. Deze ruin was bovendien zo snel met omdraaien en schrikken dat Alex er in het begin niet zelf op stapte. “Het eerste wat Diederik en ik hem hebben geleerd was altijd naar voren te durven denken. De eerste maanden hebben we alleen maar hard naar voren gegaloppeerd. Dat durfde hij niet! Hij zag altijd overal gevaar! Dit hard naar voren galopperen nemen we nog dagelijks in de training mee. Het is nodig.”
De ‘onbekommerde’ uitgestrekte galop die meermalen volgde, was een voorbeeld van plezier. En meteen een eye-opener voor ruiters die dat niet durven. “Angst en alleen maar vasthouden, is niet eerlijk voor een paard dat moet leren op de juiste manier met zijn energie om te gaan.”
Waarna Alex nog een hele praktische tip liet volgen: “Elk paard, hoe werkwillig ook, moet trouwens gemotiveerd worden om ook dat laatste beetje tot zijn eigen top te willen geven… Denk daar maar over na…”

Nog enkele belangrijke tips:
- doe nooit te lang hetzelfde
- kleine problemen (open mond, even een taktfout), wijzen je op het onderliggende grotere probleem waar aan moet worden gewerkt: te weinig kracht of te weinig ontspanning
- geregeld lichtrijden is plezierig voor de paardenrug.

Elke combinatie toonde een eigenheid van africhtingsstappen die stuk voor stuk moeten worden gegaan. Of het nu de 6-jarige goedgekeurde hengst Expression was die met Diederik ‘altijd vrolijk zijn werk blijft doen’, de schimmelruin (Santano x Ferro) die onder Iris Elings expres met de hoofdhouding bovenin werd in gesteld omdat hij graag laag en op de voorhand gaat, terwijl de mooie goedgekeurde hengst Cupido (Daddy Cool x Jazz) juist laag en ontspannen moèt worden gereden omdat hij er zelf al meer dan genoeg wil inklimmen, of het nu de 17-jarige routinier Radetzki (Houston x Vosmaer) met Marjan van der Jagt was die toonde dat hij zijn brave oefeningen ook met meer lossigheid en impuls kan tonen, of de merrie Zoraida (Panted Black x Jazz) die met Femke Beljon en hulp van Alex het hele pad is gegaan van groen tot Grand Prix, het waren allemaal pravchtige praktijkvoorbeelden. Met hun eigen pluspuntjes en minpuntjes. “We hebben hier niets anders laten zien, dan hoe we thuis werken en rijden”, besloot Alex van Silfhout. “We zoeken altijd naar de minst gecompliceerde weg voor het paard,” voegde Diederik van Silfhout er nog voor de zekerheid aan toe. Dat was iedereen meer dan duidelijk.
Jammer voor wie het gemist heeft!
Houd deze website in de gaten voor een dvd van het trainersseminar die later beschikbaar komt.

Foto Marjan van der Jagt op Radetzki met Alex van Silfhout door Wilma Frentz

Ander Nieuws

  • Oranje ruiters in topvorm bij Special Olympics
    Oranje ruiters in topvorm bij Special Olympics
  • Ook Emmelie Scholtens naar wereldbekerfinale dressuur
    Ook Emmelie Scholtens naar wereldbekerfinale dressuur
  • Leren paardrijden: Sturen
    Leren paardrijden: Sturen