Ultieme 10 voor droompony Pippin’s Pride

Geplaatst op 23 augustus 2015 in Dressuur

In de finale om het KNHS-Divoza Kampioenschap voor Jonge Dressuurpony’s zaterdag bleek niet alleen de groep vijfjarigen een heel beste te zijn, de kampioen van deze leeftijdsgroep was ook nog eens een echte uitschieter. De prachtige bruine NWPCS-hengst Turfhorst Pippin’s Pride werd niet alleen door de jury fier bovenaan gesteld, ook gastamazones Michelle van Lanen en Robin Beekink hadden louter superlatieven voor de pony van Kimberly Pap en gaven hem een 10 en een 9,5. Kampioen bij de zesjarigen werd Den Östriks Marah, Castenrayseweg’s Dreamboy veroverde de titel bij de vierjarigen.

Finale KNHS-Divoza Kampioenschap Jonge Dressuurpony’s 

De finale van het KNHS-Divoza Kampioenschap Jonge Dressuurpony’s vond traditiegetrouw plaats tijdens de Centrale Merriekeuring van het Welsh pony en Cob stamboek (NWPCS) te Kootwijk. Het prachtige terrein van Gert van den Hoorn vormde een passend decor voor de knappe jonge pony’s en de goede organisatie, de grote publieke belangstelling en het schitterende weer maakten het tot een zeer geslaagde editie van deze mooie competitie.

Bij de vijfjarigen had Kimberley Pap ’s morgens in het eerste onderdeel al stevig de leiding in handen genomen en in de finale onder de gastruiters – Michelle van Lanen, Robin Beekink en Anne Meulendijks – gaf Turfhorst Pippin’s Pride deze niet meer uit handen. De bruine blikvanger voerde daarmee een zeer sterke groep vijfjarige dressuurpony’s aan. Adriaan Hamoen vormde samen met Jan Peeters de jury en zij konden dan ook goede punten aan deze leeftijdscategorie kwijt. “De pony’s toonden veel talent, ik durf wel te stellen dat zich in deze groep enkele potentiële EK-gangers bevinden”, aldus Hamoen.


Over winnaar Pippin’s Pride: “Hij kreeg een 9,8 voor de draf en een 9 voor galop en zijn dressuuraanleg. De stap verdient nog iets aandacht, maar het is een fantastische pony en de terechte winnaar.” Dat vond ook testamazone Michelle van Lanen, die de ultieme 10 gaf toen ze van Pippin’s Pride afstapte. “Echt een droompony, ik ben heel blij dat ik er weer op mocht! (Vorig jaar reed Michelle de pony ook al in de finale en ook toen won hij, red.) Hij is nog sterker geworden en heeft meer schakelvermogen gekregen. Echt heel leuk om hem weer te rijden.”
Tweede bij de vijfjarigen werd Don Chico, met Jasmijn Schapendonk in het zadel. De palomino-ruin kreeg tweemaal een 9 van de gastruiters. “Hij was iets afgeleid van de prijsuitreiking in de ring ernaast, maar heel fijn te rijden”, vertelde Anne Meulendijks over de blonde blikvanger. Het witte lint ging naar Dior, die werd voorgesteld door routinier Febe van Zwambagt. “Een pony met een heel mooie stap en een fijne draf en galop. Aan de gedragenheid kan nog iets worden gewerkt”, aldus jurylid Hamoen.

Weer Den Östriks Marah
Net als bij de vijfjarigen kreeg ook de rubriek zesjarigen een bekende winnaar. Den Östriks Marah was namelijk vorig jaar al de beste in zijn leeftijdscategorie en herhaalde dat staaltje nu weer onder amazone Nikki van Alebeek. De zwartbruine merrie waardeerde zich in de finale erg op en was fijn te rijden volgens de gastamazones. “Ze was wat vlug in het begin, maar er zit veel kwaliteit in”, oordeelde Robin Beekink. Adriaan Hamoen roemt de goede galop van Den Östriks Marah. “Galopperen gaat haar makkelijk af en ze heeft veel sprong en cadans.”
Het zilver was voor Mastro’s Night and Day met Annelotte Felix. “Een fijn bewegende pony die nog iets meer met de schoft omhoog mag gaan lopen.” Elya Doré mocht met De Goede Ree’s Wup als derde de ereronde rijden. De vosruin kreeg de hoogste score van de gastamazones in deze leeftijdscategorie: een 9,5 en een 9. “Ik kon er zo op wegrijden, hij was heel goed afgericht”, aldus Anne Meulendijks.
Goede pony’s dus in de top van de zesjarigenrubriek, maar volgens Hamoen is de algemene kwaliteit van deze leeftijdscategorie wel een aandachtspuntje. "Waarschijnlijk komt dit doordat veel pony’s op deze leeftijd naar het buitenland worden verkocht. Jammer, want we hebben zulke fijne pony’s in Nederland.”

Nog meer droompony’s
Dat bleek ook bij de vierjarigen, die een zeer gemêleerde, maar goed bewegende en functionele groep pony’s herbergde. De winnaar deed zijn naam zeker eer aan, want deze Castenrayseweg’s Dreamboy is volgens zijn amazone Sam van der Kuijl echt een droompony. “Hij is mooi, loopt mooi, heeft een goed karakter en is zwart”, straalt ze na afloop van de prijsuitreiking. “We hebben Dreamboy nu bijna een jaar en ik ga hem deze winter in het L2 starten. Hij is de opvolger van mijn Z2-pony Anjershof Memory.” Ook de jury vond de stoere hengst er duidelijk bovenuit steken. Met een voorsprong van ruim 7 punten ’s morgens op de concurrentie en ook nog een 9,5 van de jury ’s middags kon de rood-wit-blauwe sjerp en de oranje Divoza-deken het duo niet meer ontgaan.
Op de tweede plek mocht wederom Kimberley Pap opstellen, dit keer met Pippin’s Playboy AT. Het was opvallend hoe fijn de bruine hengst was na te rijden door de gastamazones en zij waren dan ook laaiend enthousiast. Robin Beekink: “Hij staat super aan de hulpen en ik kan er echt alles mee wat ik wil.” Michelle van Lanen vatte het nog korter en krachtiger samen: “Een droompony!” De 9,5 en de 10 die zij gaven, zorgden ervoor dat Playboy een sprong maakte in het klassement en voor Silvester JR eindigde. Deze stoere donkerbruine hengst werd voorgesteld door Runa Fokker. Anne Meulendijks mocht in de finale als eerste op hem plaatsnemen. “Een heel sensibele, gevoelige pony. Daarom was het in het begin even aftasten, maar ik heb heel fijn gereden.”


Uitslag Finale KNHS-Divoza Kampioenschap Jonge Dressuurpony’s
4-jarigen:
1. Castenrayseweg’s Dreamboy (v.Molenhorn’s Lucky Boy), Sam van der Kuijl, 350,7 pnt.
2. Pippin’s Playboy AT (v.Molenhorn’s Lucky Boy), Kimberley Pap, 329,5 pnt.
3. Silvester JR (v.Bloklandshoeve’s Mr. Silvano), Runa Fokker, 323,1 pnt.

5-jarigen:
1. Turfhorst Pippin’s Pride (v.Wengelo’s Ricardo), Kimberley Pap, 367,9 pnt.
2. Don Chico (v.Heidehof’s Don Diëgo), Jasmijn Schapendonk, 350,6 pnt.
3. Dior (v.FS Daddy Cool), Febe van Zwambagt, 337,1 pnt.

6-jarigen:
1. Den Östriks Marah (v. Leuns Veld Lord), Nikki van Alebeek, 342,1 pnt.
2. Mastro’s Night and Day (v. Wengelo’s Nelson), Annelotte Felix, 326,4 pnt.
3. De Goede Ree’s Wup (v. Woldhoeve’s Bart), Elya Doré, 324,5 pnt.

Volledige uitslag en informatie over deze competitie

Foto: Kimberley Pap met Turfhorst Pippin’s Pride (Marije Stomps)

Ander Nieuws

  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Nieuw! Toezichthouders op dressuurwedstrijden
    Nieuw! Toezichthouders op dressuurwedstrijden
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019