Wedstrijden dit weekeinde onder tropische omstandigheden?

Geplaatst op 02 juli 2015

Kan een paardensportevenement wel doorgaan met temperaturen van 30 tot 35 graden? Het regent vragen in Ermelo. Wat is wijsheid? De KNHS heeft advies ingewonnen bij veterinair experts en geeft het advies om voldoende maatregelen te nemen om het welzijn van de paarden te waarborgen. Advies: Neem voldoende maatregelen.

“Help, het wordt dit weekeinde tijdens ons evenement tropisch warm. Is het wel verstandig om het door te laten gaan?” “Geacht KNHS-bestuur, wij krijgen veel vragen, wat is uw advies. Wanneer loopt de gezondheid van paard en ruiter gevaar?”

Uit het advies van geraadpleegde veterinair experts blijkt dat het lastig is één lijn te trekken. Het hangt sterk af van de omstandigheden, zoals het soort terrein, of er voldoende schaduw is en of er behalve zon ook wolken zijn. Denk daarbij ook aan het type (discipline) en de duur en zwaarte van de wedstrijd. Zelfs het paardenras speelt mee: koudbloeden hebben het sneller te warm, volbloeden kunnen beter tegen de warmte.

De KNHS roept ruiters en organisatoren op hun verantwoordelijkheid te nemen. Als er besloten wordt om een evenement door te laten gaan, dan is er een belangrijke mits: laat de omstandigheden streng bewaken door bijvoorbeeld federatievertegenwoordigers, juryleden en wellicht ook veterinairen, in samenwerking met de wedstrijdorganisator.

Welke maatregelen zijn vereist wanneer een organisatie besluit om het evenement komend weekeinde toch door te laten gaan:

 • het programma inkorten, vroeger starten of minder zwaar maken
 • een tropenrooster hanteren en de starttijden vervroegen of verlaten om de warmste uren te vermijden
 • prijsuitreikingen versneld of zonder paard uitvoeren
 • erop toezien dat paarden niet – of zo kort mogelijk – in warme trailers in de zon staan
 • zorgen voor de beschikbaarheid van voldoende water om te kunnen koelen
 • zonodig de moed vinden om het evenement (al dan niet ingegeven door bevindingen van officials) tussentijds af te gelasten of voortijdig te beëindigen
 • begrip vragen bij deelnemers en toeschouwers, waarbij u erop wijst dat de beslissing wordt genomen in het belang van de gezondheid van paard en ruiter.

KNHS-directeur John Bierling dringt er, op basis van het advies van veterinair experts, bij organisaties op aan om dit weekeinde coulant te zijn bij afmeldingen van deelnemers. Retour van inschrijfgeld zal in het algemeen lastig worden – de organisatiekosten zijn immers reeds gemaakt.

Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar en/of paardensporter om dit weekend al dan niet op pad te gaan.

Utrecht
Speciale aandacht in de regio Utrecht in verband met de Tour de France: er worden hier bijvoorbeeld lange files verwacht. Organisatoren die hiermee te maken hebben moeten hier goed op wijzen.

Lees ook: Tips voor het warme weer

Artikel Paard&Sport: oververhitting

Categorie: hittegolf, hitte, zomer, warmte

Ander Nieuws

 • Dierenarts Hank van Campen: “NK vandaag is verantwoord”
  Dierenarts Hank van Campen: “NK vandaag is verantwoord”
 • Let op: do’s en dont’s paardentransport warm weer
  Let op: do’s en dont’s paardentransport warm weer
 • Tips (wedstrijd) rijden met warm weer
  Tips (wedstrijd) rijden met warm weer