Wendelrose topsportmerrie op topdag

Geplaatst op 18 augustus 2015 in Aangespannen sport

Zaterdag 15 augustus werd in Ermelo inmiddels voor 31e keer de Nationale Tuigpaardendag gehouden. Het concept sloeg destijds meteen aan en veranderde nauwelijks, maar slaat nog steeds bijzonder aan, maar daar werken uiteraard de paarden aan mee.

Naast de nationale KWPN merriekeuringen, voorgeselecteerd va de CK’s, is de hoofdrol weggelegd voor de aangespannen merries. Verdeeld over een aantal rubrieken, aan de hand van de leeftijd inhedeeld, wordt de dag afgesloten met de ‘Finale de Nationale’, waaraan de beste merries uit de rubrieken eerder op de dag mee mogen doen. De winnares mag zich een jaar ‘Topsportmerrie’ noemen, tevens ontvangt de rijders of rijdster van de winnares de Greet Bergstra wissel bokaal.

Uiteindelijk streden aan het einde van de dag tien merries om de hoogste eer. Het was Wendelrose van Jan Vink, gereden door Mark de Groot, die de overtuigende winnares werd. Deze merrie gaat voor en achter uitzonderlijk hoog van de vloer en heeft de hals er bovenop staan. Ze won eerder op de dag al de rubriek voor de negen jaar en oudere merries. Vorige week in Hellendoorn werd ze ook al Nederlands VTN kampioen fokmerries en met haar optreden daar was al duidelijk dat zij dit jaar de favoriet was en maakte deze rol ook ruimschoots waar. Ze was al eerder Nederlands kampioen fokmerries, maar werd nog niet eerder verkozen tot Topsportmerrie. Na een paar jaar afwezigheid, beleefde Wendelrose dit seizoen haar herintrede in de sport. Een beter herintrede was niet denkbaar geweest! Na de eerste selectie van deze tien merries werd eerst nog over gereden door de beste vijf, alvorens het zover was. De arbiter moest uitsluitsel geven met betrekking tot de nummers twee en drie. Het was Elegant van Cor van Dijk, Topsportmerrie van 2014, die zich verbeterde ten opzichte van vorige week en nu haar uitsekende optreden beloond zag worden met de tweede plaats. Dieni II van janus Plaisier maaktin handen van Henk Hammers ook al een best seizoen door en mocht nu de derde plaats innemen. Op plaats vier eindigde Gardenia van de HBC stal in handen van Harry van Middelaar. Deze merrie was nu iets minder geconcentreerd, maar noteerde wel een mooie vierde plaats. Als vijfde werd Castilla BH van Jan Vink en gereden door Berry van der Genugten opgesteld. Behlave merries, komen tijdens deze etalagedag van de fokkerij ook de dekhengsten in actie. Zij strijden jaarlijks om de Manno Trofee en deze werd dit jaar gewonnen door een in grote vorm verkerende Cizandro van gebroeders Den Otter en gebroeders Van Manen in handen van Robbie van Dijk, die er geweldig in klom. Uitstekende tweede werd de weer veel houding Tonende Delviro HBC in handen van Harry van Middelaar en de derde plaats was voor de routinier in het gezelschap en dat was Stuurboord Landzicht met Mark de Groot. In deze rubriek kwamen zes hengsten in actie. Vier kwamen er in de baan om te strijden voor de eerste competitiepunten. Het silhouet en de fantastische bewegingen van Dylano, gereden door Mark de Groot, bezorgden hem de hoogste eer. Qua beweging eveneens zeer sterk was het optreden van Eebert van combinatie Van Manen en Van Beest, in handen van Lambertus Huckriede. Ook Fantijn van gebroeders Van Manen in handen van Robbie van Dijk en Waltmann’s Emilano I&S van familie Rozendaal en gereden door Lubbert van Oene kwamen ook in actie en eindigden in deze volgorde.

Een ander hoogtepunt was de ereklasse rubriek waarin de regionale en nationale toppers elkaar ontmoetten in de strijd om de Renovo Schaal. Brandy HBC van het Brandy Consortium en gereden door Harry van Middelaar, maakte een machtige indruk dankzij zijn opvallend mooie houding en natuurlijke manier van bewegen. Napoleon van Jack Verdonk en gereden door Johan Borkent bleek ook in vorm en won o.a. van Besterly Amadeus met Leendert Veerman en Berino met Mark de Groot. Ook Business van Gerrit Egberink kwam in actie en wel in het kampioenschap voor junioren. Zeer deftig in houding en met zeer sterk gangwerk bezorgde hij Kevin Huckriede afgetekend deze titel. Heel mooi tweede werd Ferro van Jan Jordans, gereden door zoon Davy. An-Tong Kruiswijk nam plaats drie in met Drukwerk van Piet Lijffijt en Egbert Kruiswijk. Verder werd regionaal topper Only the Lonely van Evelien Corbeek gehuldigd als ‘Paard van het Jaar’.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto: Geert Bouius

Ander Nieuws

  • Meest gestelde vragen rondom situatie KNHS en VTN
    Meest gestelde vragen rondom situatie KNHS en VTN
  • Alle nationale kampioenen van 2018!
    Alle nationale kampioenen van 2018!
  • Verslag forum Aangespannen Sport 12 november
    Verslag forum Aangespannen Sport 12 november