De KNHS Instructeursopleiding nader bekeken

Geplaatst op 15 juni 2016

Je kunt weer inschrijven voor de KNHS instructeurscursussen die in september van start gaan.

In de brochure die je hier vindt, lees je welke cursussen van start gaan. De KNHS probeert haar opleiding steeds verder te verbeteren en houdt daarom de verschillende cursussen regelmatig tegen het licht.

De opleiding Instructeur Paardensport is in 2012 geïntroduceerd en in het voorjaar van 2015 hebben  alle betrokkenen om tafel gezeten om te kijken op welke manier de opleiding Instructeur Paardensport* verder verbeterd kon worden. Johan Hamminga, gerenommeerd dressuurinstructeur en voormalig hoofd-instructeur van de KNHS is een van de mensen die meedenkt over mogelijke verbeteringen. Hamminga betoogt: “De cursisten die de instructeursopleiding volgen hebben meer tijd nodig om de basis van het beroep te leren. Je hebt een groep nodig om samen beter te worden en je moet héél veel combinaties zien, zodat je genoeg ervaring opdoet en je oog traint.”

In de verschillende overleggen zijn veel constructieve suggesties gedaan en dat heeft geresulteerd in het volgende model:

De opleiding gaat vanaf 2016 zestien maanden duren. Dat betekent dat de  opleiding loopt van september 2016 tot en met januari 2018. De opleidingen starten jaarlijks in september.

De selectie vooraf wordt eenduidig, zodat het minimale rijtechnische niveau en de kennis die de cursisten hebben, voor iedereen gelijk is. Je start met een toelatingstest die uit drie onderdelen bestaat:

 • Horsemanship
  1. Digitale toets voeding en gezondheid
  2. Omgang, verzorging en praktische paardenkennis, praktijktoets.
 • Eigen Vaardigheid – op twee paarden rijd je een test.
 • Lesgeven – een geschiktheidstest

Als je het diploma aspirant instructeur hebt, doe je alléén het eigen vaardigheidsexamen.  Mocht het niet lukken om de eigen vaardigheid te halen, dan kun je toch starten met de opleiding en de toets  dan een jaar later opnieuw doen. Als je de toets haalt, heb je het eerste examen eigen vaardigheid al op zak!

Samen  werken aan meer diepgang veronderstelt dat iedereen meedoet. Daarom worden de vrijstellingen afgeschaft. Ab van Olst, voormalig hoofd van de afdeling opleidingen van de KNHS en nu nog actief instructeur vertelt: “Het is goed dat iedereen met dezelfde voorkennis start. In de toelatingstest wordt nu vooraf het rijtechnische niveau en horsemanship getoetst.”
Ook Edwin Hoogenraat, bondscoach van de springpony’s ziet veel voordelen aan het vooraf toetsen van kennis en vaardigheden: “Als je dat vooraf toetst, kun  je in de opleiding alle tijd besteden aan het leren lesgeven” .


Hoe gaat de opleiding er uit zien?
Nadat je de toelatingstest succesvol hebt afgelegd, word je toegelaten tot de opleiding.  De opleiding is opgebouwd uit centrale bijeenkomsten  die voor alle verschillende cursussen gelijk  zijn. Daar komen dé experts op de verschillende vakgebieden de instructeurs van de toekomst inspireren en maken hen deelgenoot van hun kennis en ervaring.  Daarnaast krijg je gedurende 30 weken lessen om het vak van instructeur onder de knie te krijgen. Naast deze twee onderdelen loop je stage en maak je een aantal portfolio- opdrachten. Tot slot leg je praktijkexamens af.

toelatingstest -> startdag -> 30 lessen -> centrale dagen -> stage -> portfolio + examens

De centrale dagen:

 • Startdag
 • Sportdag
 • Dag van de didactiek
 • Dag van de gezondheid
 • Dag van het exterieur

De stage:

De stage vindt plaats in groepen van 4 personen bij één praktijkbegeleider. Gedurende 50 uur,  waarin je observeert, lesgeeft  en begeleide intervisie volgt.


Informatiebijeenkomsten
Wil je meer weten van de opleiding? Wil je een advies over wat het beste bij jou past? Kom dan naar de informatiebijeenkomsten. Meld je aan via MijnKNHS.nl en selecteer de locatie van jouw keuze. Je kunt daar ook direct inschrijven.

Weert                                                  21 juni                                  19.30 – 21.00 uur

Ermelo                                                20 juni                                  19.30 – 21.00  uur


Oefenavonden
Wil je weten hoe de verschillende toetsen van de toelatingstest er uit zien? Kom dan naar de oefendagen! Alle toetsen kun je een keer doen, je krijgt advies over hoe je je het beste kunt voorbereiden. Je kunt jouw instructeur vragen om mee te komen, zodat hij/zij je goed kan helpen. Meld je ook hiervoor aan via MijnKNHS.nl.

Tijdens de oefendagen kom je met je paard naar de locatie. Je krijgt in een groep een voorbeeld examen “omgang, verzorging en praktische paardenkennis”, je maakt een proeftoets Voeding en gezondheid en je rijdt een proeftoets Eigen Vaardigheid. De kosten bedragen €75,-  je geeft je op via MijnKNHS. De avonden  gaan alleen door bij voldoende belangstelling.

Weert                                                4 juli                                     18.30 – 22.00 uur

Leusden                                             5 juli                                     18.30 – 22.00 uur


Toelatingstesten
Op 23, 24 en 28 juli en op 3, 4, 7, 18 en 22 augustus zijn de toelatingstesten gepland. De meeste toelatingstesten vinden plaats in Ermelo, die op 18 en 22 augustus in Weert. Je kunt aangeven welke dag jouw voorkeur heeft.

(Dit jaar is het nieuw dat er verschillende KNHS opleidingen worden georganiseerd op het nieuwe terrein van Van Horne Hippique in Weert. )

 

* Als er gesproken wordt over “ rijdt” bedoelen wij ook “voltigeert”, “ment” en waar er gesproken wordt over “ruiter” bedoelen wij ook “voltigeur”, “menner/rijder”.

 

 

Ander Nieuws

 • KNHS-trainersseminar 2019 mis het niet!
  KNHS-trainersseminar 2019 mis het niet!
 • 20 jaar KNHS Talentenplan met ambassadrice Anky
  20 jaar KNHS Talentenplan met ambassadrice Anky
 • Verslag voltigeforum 27 november
  Verslag voltigeforum 27 november