Eerste VoedingsVragen Vrijdag

Geplaatst op 29 april 2016

Vanmorgen was de eerste VoedingsVragen Vrijdag! Pavo voedingsdeskundige gaven tussen 11.00 en 12.00 uur op de KNHS-Facebookpagina antwoord op jouw voedingsvraag. Een greep uit de vragen en antwoorden:

Vraag: Ik rij een zestienjarige KWPN-Tuigermerrie die in de zomer van2014 maandagziekte/spierbevangenheid heeft gehad. Wat voor advies geven jullie voor voor zo'n (nog heel kwetsbaar) paard?
Antwoord: Is bekend waardoor ze spierbevangen is geworden? En was het een zware spierbevangenheid of een lichte? Dat speelt nl mee in je keuze aan voeding. Spierbevangenheid kan diverse oorzaken hebben en is niet altijd voedinggerelateerd.
Je wil in ieder geval
 rekening houden met de hoeveelheid voer ten opzichte van de hoeveelheid arbeid. Zorg altijd voor voldoende ruwvoer vanwege de bufferende werking en pas op met vers gras in de periodes dat het suikergehalte sterk wisselt. 
Als ze snel te schraal wordt kies je voor voer met een hoger vetgehalte, of je voegt zelf plantaardige olie in de vorm van lijnzaadolie toe. Als basis kun je bijvoorbeeld Pavo Care4Life aanhouden of Pavo Nature's Best. Pavo Care4Life is graanloos en daardoor zeer arm aan suiker & zetmeel. Pavo Nature's Best zit iets hoger, maar voor een krachtvoer nog steeds aan de lage kant.


Vraag: Merrie van twaalf jaar, springgefokt, heeft een veulen gehad welke er nu tweee maanden van af is na 1 jaar, hierdoor is de merrie flink afgevallen en spierverlies. Ze is nu weer in training. We voeren nu muscle build met slobber bij. Daarnaast 3 x per dag 1 kilo sportbrok en hooi. Ze staat op stro. Zijn er nog aanvullende tips?
Antwoord: Een merrie die zoveel van zichzelf heeft weggegeven heeft energie en eiwit nodig. In het huidige rantsoen verwacht ik voldoende energie, maar eiwit kan ik moeilijker inschatten, ondanks ook de toevoeging van Pavo MuscleBuild. De kwaliteit van je hooi en de hoeveelheid die je voert zijn dan van belang. Als je er voldoende van voert (zeg minimaal 2kg per 100kg lichaamsgewicht p/d, liefst onbeperkt) en het eiwitgehalte is goed, verwacht ik dat ze hierop zal aansterken. Anders raad ik de komende +/- 2mnd nog een aanvulling met Pavo TopSport aan. Dit is een vet- en eiwitconcentraat om tekorten in energie en eiwit in het rantsoen aan te vullen.

Kijk voor meer vragen en antwoorden van de Pavo-voedingsdeskundigen op de KNHS-Facebookpagina.

De volgende VoedingsVragen Vrijdag is op 27 mei tussen 11:00 - 12:00 uur. Heb je in de tussentijd nog vragen? Dan kun je deze stellen via voeradvies@pavo.net.

Ander Nieuws

  • Leren paardrijden: Op- en afstijgen
    Leren paardrijden: Op- en afstijgen
  • Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
    Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
  • Fleur Holleman wint met Bora-Bora pony Grand Prix Gorla Minore
    Fleur Holleman wint met Bora-Bora pony Grand Prix Gorla Minore