Eindelijk ‘goud’ voor Besterly Amadeus

Geplaatst op 27 september 2016 in Aangespannen sport

De terugblik op de tweede helft van het groene seizoen voor de nationaal uitkomende tuigpaarden begint in het Drentse Norg. Deze terugblik voert langs diverse kampioenschappen. Voor Leendert Veerman werd het seizoen succesvol afgesloten, zijn Besterly Amadeus behaalde de felbegeerde kampioenstitel in de ereklasse.

In Norg deed Leendert Veerman al goede zaken. Hier pakte hij de titel bij de tandems met zijn opvallende vossen Besterly Amadeus en Besterly Eribo. Goede momenten toonden Ulle Haarsma’s Celebration voor de wagen en Elburg voorop. Het span werd gewaardeerd met de tweede plaats. Derk Jan Mekkes met PrimeVal Atlanta als achterpaard en PrimeVal Wizzkid’s Gonda voorop werd verdienstelijk derde.

Opmeer

Op de druk bezochte landbouwtentoonstelling van Opmeer als eerste het VTN kampioenschap voor 5-jarigen verreden. De beste nationale paarden en de besten uit de verschillende regio’s namen deel.
De competitiewinnaar van vorig jaar; Gardenia HBC in handen van Harry van Middelaar kwam, zag en overwon ook nu weer. Met haar prachtige houding en machtige bewegingen is deze merrie al een opvallende verschijning en haar schimmelkleur ondersteunt die nog extra. Giantha van Wout Liezen in handen van Henk Hammers kwam uitstekend bewegend op de tweede plaats. Harm Jan Veenstra reed Gesiena van Jurjen van de Velde naar plaats drie.

Klavertje drie

Het kampioenschap tuigpaarden in klavertje drie aanspanning wordt ook onder de vlag van de VTN verreden. Zes van de zeven aanspanningen verwierven een plaats in het eindklassement en dat kwam op naam van Derk Jan Mekkes. Hij wist met PrimeVal Atlanta, Wizzkid’s Gonda en Bentley VDL de hele wedstrijd een uitstekende indruk te maken. Bentley voorop is de eyecatcher en het achterspan verrichtte eveneens zeer goede diensten. Het kampioenschap was hiermee een feit, voor Derk Jan voor de eerste keer! Gerard van der Meulen reed namens Joop Witlox met ‘good old’ Sibour, Zo Wat! en Wapenaar, waarbij Wapenaar voorop liep. Ook dit drietal liep een constante wedstrijd en waren een plezier om naar te kijken. Leendert Veerman met Besterly Fantast, Besterly Eribo en Besterly Amadeus – ook hier fungeerde Amadeus als voorpaard – werd derde. Het drietal presteerde minder constant als de eerste twee aanspanningen.

Buitenpost

Twee dagen later werd in Buitenpost Derk Jan Mekkes met de PV’s Atlanta en Geneve als winnaar van de tweespancompetitie.
De helft van de acht deelneemsters aan het damesklasse kampioenschap werd verzocht de finale met elkaar aan te gaan. Anneke Huckriede met Business van Gerrit Egberink was titelverdediger én favoriet om deze nogmaals voor een jaar mee te nemen naar Usselo. De vos hield het front er hoog op en ging voor en achter zeer hoog van de vloer, waarmee de combinatie de titel prolongeerde en dat was voor de vierde maal op rij. Fera Lueks legde met dekhengst Ditisem, mede door het fraaie totaalplaatje, beslag op plaats twee en bleef zo Hanneke van Wessel met Briljant voor.

Rijs

Vijf vierspannen streden drie dagen daarna in Rijs om VTN kampioenschap in deze klasse. Ulle Haarsma won de drie voorgaande jaren de titel. Hij had zijn Sunlight en Endré als achterspan en Zavanno en Elburg als voorspan weer goed in vorm. Sterk bewegend en fraai in houding pakten ze ook de titel van 2016! Ook Leendert Veerman deed weer vooraan mee. Hij reed zijn eigen Besterly Eribo en Besterly Amadeus voor het gelegenheidsspan Briljant van Joop van Wessel en Wizzkid’s Gonda van familie Mekkes. Door het gebrek aan routine moest dit viertal even op gang komen, maar eindigde toch op de tweede plaats. Nico Calis vulde zijn eigen drietal bestaand uit Bacardi, Cognac en Beerenburg aan met Golden Danser van John Donck en werd derde.
Ook de niet echt spannende enkelspancompetitie beleefde haar ontknoping in Rijs. Alle voorgaande wedstrijden waren gewonnen door de extra showende Bommelsteyn’s Hubert van Jaap van der Meulen en gereden door Lambertus Huckriede. Ook de laatste wedstrijd werd door Huckriede gewonnen en daarmee ook het overall klassement.

Ereklasse in Groningen

Op de drafbaan in het Stadspark in Groningen is voor de tuigpaarden het hoogtepunt met het NK ereklasse. De top vijf werd uitgenodigd voor de overkamping. Leendert Veerman had met Besterly Amadeus nog nooit de titel in de ereklasse gehaald, wel zaten ze er vaak dicht bij. Maar tijden veranderen en nu was het dan zover. Leendert toonde Amadeus het hoge en ruime dansende passen en het goede front maakte daarbij het plaatje compleet en de titel was een feit! Vervolgens stonden twee ‘oud-kampioenen’ opgesteld. Als tweede was dit Brandy met Harry van Middelaar die ook een geweldig seizoen beleefde en deze eindigde juist voor titelverdediger Business van Gerrit Egberink in handen van Lambertus Huckriede die ook heel veel in huis heeft.

Drogeham

Een week daarna was het voor Jan Jordans een topdag. In Drogeham stond het kampioenschap voor randems op het programma. Vijf van de zes bijzondere langspannen volbrachten de strijd en voor drie van hen bleek er een herkansing in te zitten. Jan Jordans reed zijn Barend en Ferro die voorgegaan werden door ‘leenpaard’ Zavanno van Ulle Haarsma. De aanspanning groeide in de wedstrijd tot er tenslotte geen onduidelijkheid meer over was dat deze vlot marcherende en goed bewegende vossen de titel verdienden. Derk Jan Mekkes werd tweede met PrimeVal Varanno, - Atlanta en - Bentley VDL, die in de eerste omloop heel goed op dreef waren en in de finale iets inleverden. Verdienstelijk derde werd Nico Calis met Emaire, Cognac en Bacardi.

Luttenberg

Het VTN kampioenschap voor tuigpaarden onder het zadel werd in Luttenberg verreden. Keurig gereden en heel best in houding en beweging ging deze klasse naar Sabrina Melotti met Diesel van Egbert Kruiswijk. In de finale kwam Ada Donck op Zilver D serieus dichtbij en zij werden gevolgd door de ook heel beste Bastiaan onder Hessel van der Veen.
Mieke te Schure werd met de heel tuigtypische Dieni II van Janus Plaisier met de maximale score van 50 punten winnaar van de Young Riders competitie.
Vervolgens was het VTN kampioenschap voor 4-jarige tuigpaarden aan de beurt. Vijf van de zeven combinaties werden uitgenodigd voor de finale. Het was Bommelsteyn’s Hubert van Jaap van der Meulen met Lambertus Huckriede op de wagen die de winst overtuigend naar zich toe trok dankzij zijn weer heel tuigtypische optreden.

Hoogland

In Hoogland was de laatste titelstrijd bij de tuigpaarden. Hier ging het om de kampioenstitel bij de fokmerries. Vier van deze ‘dames’ kwamen voor een tweede maal in actie. Wendelrose van Jan Vink in handen van Mark de Groot was weer een klasse apart. Een maand eerder was ze in Ermelo al verkozen tot Topsportmerrie van het jaar en deed dit nu nog eens dunnetjes over. Verheven in het front en machtig bewegend, zonder mispassen te maken, werd ze de terechte kampioene. Ook heel best in beweging was de nummer twee en dat betrof Den Roos in handen van Harry van Middelaar. Goede derde was ex-topsportmerrie Elegant van Cor van Dijk

Foto: Leendert Veerman met Besterly Amadeus (Anouk Kemkes)

Ander Nieuws

  • Meest gestelde vragen rondom situatie KNHS en VTN
    Meest gestelde vragen rondom situatie KNHS en VTN
  • Alle nationale kampioenen van 2018!
    Alle nationale kampioenen van 2018!
  • Verslag forum Aangespannen Sport 12 november
    Verslag forum Aangespannen Sport 12 november