FEI Sports Forum: ‘Olympische formats en toekomst van de sport ‘

Geplaatst op 07 april 2016

Deze week kwamen 320 vertegenwoordigers van het internationaal Olympisch comité (IOC), nationale federaties, sponsors, ruiters, trainers, media en FEI-medewerkers in Lausanne bij elkaar voor de vijfde editie van het FEI Sports Forum. “Openheid en transparantie zijn van groot belang, want we hebben het over zaken die invloed hebben op de toekomst van onze sport,” zo begon FEI-voorzitter Ingmar de Vos in zijn openingstoespraak. “Door samen te komen, ervaringen uit te wisselen en de toekomst te bespreken tonen we onze kracht en eenheid als sport.”

De eerste dag van het forum ging het vooral over FEI Officials. “De officials zijn een groep mensen die een belangrijke rol spelen in onze sport en zonder wie onze sport niet mogelijk zou zijn,” zei Ingmar de Vos.  Zo was er aandacht voor het opleiden van officials. Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS, verzocht om standaardisering van lesmateriaal en de bereidheid van de KNHS om eigen kennis uit te wisselen met de FEI en andere federaties.

Olympisch kampioen en winnaar van de Wereldbekerfinale Steve Guerdat was ook aanwezig. De springruiter benadrukte het belang van goede juryleden. “We want clean sport.” Ook hield hij een pleidooi voor het samenstellen van een panel bij belangrijke besluitvorming. “Dat panel zou niet alleen moeten bestaan uit een jurylid en een steward, maar ook een veterinair en een ruiter, een onafhankelijk persoon.”

Er was ook bezorgdheid over het aantal afgevaardigde officials vanuit minder ontwikkelde landen en niet-Olympische disciplines. “De kleinere disciplines mogen niet vergeten worden, die zijn minder geprofessionaliseerd en moeten het doen met minder prijzengeld,” zei Maarten van der Heijden. “Deze sporters verdienen eveneens goed opgeleide officials.”

Sabrina Ibáñez, secretaris-generaal van de FEI, besloot de eerste dag met een samenvatting van de discussies. “We kunnen leren van andere sporten. De conclusies van vandaag worden meegenomen naar het FEI-bureau. Er wordt een Task Force opgezet om te kijken naar de individuele kwesties. Vervolgens zullen we een aantal concrete maatregelen presenteren.”

Op dinsdag, dag twee van het FEI Sport Forum, begon Alan Abrahamson –lid van het Olympic Press Committee- over een ‘reality check’ van de sport. “Veel publiek weet niks over paardensport en er kloppen een heleboel nieuwe sporten aan de Olympische deur.”  Hij benadrukte het belang van het bereiken van een groter en jonger publiek. “Jullie hebben een geweldige sport, dit is een moment vol kansen.”

Vervolgens ging de discussie over op de wedstrijdformats van de Olympische disciplines en de Wereldruiterspelen. Er was veel discussie over het idee om teams terug te brengen naar drie ruiters en het weglaten van een streepresultaat. Op die manier kunnen meer landen vertegenwoordigd zijn, maar moeten toplanden ook top ruiters thuislaten. Topsport versus mondialiteit blijft een complexe paradox. Tot slot werden ook de eventingregels uitgebreid besproken.

Lees de uitgebreide verslagen (Engelstalig) van het FEI Sports Forum op www.fei.org:
Verslag dag 1
Verslag dag 2

Op 22 November 2016 vindt de FEI General Essembly plaats in Tokyo, waar besluitvorming over de toekomstige Olympic Formats plaats zal vinden.

Categorie: FEI

Ander Nieuws

  • Theo Ploegmakers gekozen als voorzitter European Equestrian Federation
    Theo Ploegmakers gekozen als voorzitter European Equestrian Federation
  • Alex Tyler-Morris, groom Harrie Smolders, genomineerd voor FEI Award
    Alex Tyler-Morris, groom Harrie Smolders, genomineerd voor FEI Award
  • Esmée Donkers genomineerd voor FEI Award ‘Longines Rising Star’
    Esmée Donkers genomineerd voor FEI Award ‘Longines Rising Star’