Frank Schuttert Nederlands kampioen springruiters

Geplaatst op 24 april 2016 in Springen

Frank Schuttert is de nieuwe Nederlands kampioen van de springruiters. In een zinderende finale van het NK bezorgde Schuttert zijn werkgever Jos Lansink, eigenaar van zijn paard Go Easy de Muze, de negende titel. Jos Lansink werd zelf acht keer kampioen, voor Schuttert is het zijn eerste titel na het brons twee jaar geleden. Jur Vrieling bekroonde zijn Olympische aspiraties met zilver met zijn toppaard VDL Zirocco Blue N.O.P. Leopold van Asten verruilde het goud van vorig jaar met brons.

Koelbloedig reed Frank Schuttert - als een na laatste starter - met Go Easy de Muze ook de tweede manche van de finale foutloo. Daarmee legde hij de druk op leider Michael Greeve wiens Whitney BB op de allerlaatste hindernis van de wedstrijd een springfout maakte en door een tijdfout totaal op 5 strafpunten kwam. Leopold van Asten stootte Greeve van het podium. Met twee superieure foutloze ronden in de finale van VDL Groep Zidane N.O.P. maakte de regerend kampioen een enorme sprong in het klassement, van plaats 18 naar brons. “De laatste dag was heel goed. Vrijdag kregen we een lullige fout, waardoor we onze titel verspeelden. Ik ben tevreden over de drie dagen. We hebben in Frank een hele terechte winnaar.”
Frank Schuttert (22), de kampioen was zelf ook verrast door zijn titel: “Geweldig mooi om hier kampioen te worden. Zoiets verwacht je niet. Go Easy de Muze heeft hier geen fouten gemaakt. Super. Ik ben wel naar net NK gekomen met en heel goed gevoel. Ik heb met mijn paard Go Easy de Muze een goede voorbereiding gehad. Twee weken geleden in Lanaken heeft hij heel goed gesprongen en waren we vierde in de Grote Prijs. Dat we hier op het NK elke dag foutloos zou blijven had ik niet verwacht.”
Twee jaar geleden won de voormalig Europees kampioen bij de Young Riders met Winchester HS brons on het NK. Vorig jaar gingen ze tot de finale aan de leiding. “Toen vergiste Winchester zich gewoon in de laatste ronde en ging het mis.” Met Go Easy de Muze hield Schuttert zijn hoofd koel. “Ik moest gewoon voor de nul gaan om de druk op Michael Greeve te leggen. Zeker toen Jur Vrieling voor me foutloos was gebleven kon ik me ook geen tijdfout permitteren.”
Schuttert is bekend om zijn ritten met Winchester HS. Zijn kampioenspaard Go Easy de Muze is pas tien jaar oud en voor velen nog niet bekend. “Hij is van Jos Lansink. Hij staat wel op mijn naam met het oog op de Olympische Spelen in Rio. Hij staat nu twee jaar bij Jos. Ik heb hem in begin gereden daarna heeft Jos hem gereden. Sinds november heb ik hem weer onder het zadel. Jos heeft er veel werk aangedaan. Nu zitten de knopjes er wel op. Het is opstappen en wegrijden. Ik profiteer wel van Jos zijn werk”, lacht Frank. De rustige Go Easy en de onstuimige Winchester HS zijn heel verschillend. “Groot verschil. Zo is het ook wel eens lekker. Nu kan ik rijden zoals ik zelf gepland heb en rustig de ring binnen stappen. Dat is bij Winchester wel anders. Niks ten nadele van Winchester, die heeft me gemaakt als ruiter. Hij heeft me leren rijden op dit niveau. Ik ben Winchester weer aan het rijden. Dit NK kwam nog te vroeg, maar ik kan hem er straks naast Go Easy weer heel goed bij gebruiken.”


“Ik wist zeker dat Frank en Go Easy de Muze geen fout zouden maken, die sprongen zo goed in de warming-up”, vertelt zilveren medaillewinnaar Jur Vrieling. “Ik moest foutloos blijven met VDL Zirocco Blue N.O.P. om Frank onder druk te zetten. Ik was heel erg gebrand om goed te rijden.” Voordat Jur met zijn schimmelhengst reed, was hij al zeker van een medaille, nadat hij met Glascow van ’t Merelsnest VDL in het kampioenschap een totaal van 3.46 strafpunten had. Omdat een ruiter maar met een paard in de einduitslag voorkomt was het brons voor Van Asten en niet voor Vrieling. Jur lijkt in een zetel lijkt te zitten voor de Olympische Spelen. “Zirocco Blue heeft hier overtuigend gesprongen. Maar Rob Ehrens zal pas voor de Olympische Spelen het team bekend maken. Wie dan het beste in vorm is gaat. Ik ben heel blij hoe mijn beide hengsten hier gesprongen hebben. Ik hoop met Glascow van ’t Merelsnest een mooie landenwedstrijd te kunnen rijden en hoop in hem een paard te hebben voor de grote kampioenschappen de komende jaren.”

Bondscoach Rob Ehrens is tevreden na afloop van het NK. “Het is een heel mooi kampioenschap geweest. Ik heb vier dagen topsport gezien. Voor mij een bevestiging dat de combinaties klaar zijn voor het buitenseizoen.” De titel van Frank Schuttert komt Ehrens niet als een verrassing: “Frank heeft de laatste periode hele goede dingen gedaan met zijn paard. Hij heeft ook vandaag weer bewezen onder grote druk te kunnen presteren.”

Uitslag NK voor springruiters Mierlo
1. Frank Schuttert (Meeuwen, B), Go Easy de Muze (v.Vigo d’Arsouillles), 0.49 str pnt
2. Jur Vrieling (Holwierde), VDL Zirocco Blue N.O.P. (v. Mr. Bue), 1.37 str pnt
3. Leopold van Asten (Duizel), VDL Groep Zidane N.O.P. (v.Heartbreaker), 4.25 str pnt

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto's: Digishots.nl

Ander Nieuws

  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Springruiters maken zich op voor titelstrijd in Mierlo
    Springruiters maken zich op voor titelstrijd in Mierlo
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019