Jonge paarden trainen

Geplaatst op 05 juli 2016

Het opleiden, trainen en voorstellen van jonge paarden is een vak apart, waar de nodige expertise bij komt kijken. In de nieuwste Paard&Sport komt in het eerste deel van deze tweedelige reeks vooral de veterinaire kant van het opleiden van jonge paarden aan bod. Paardenarts en dressuuramazone Morgan Lashley praat ons bij over dit belangrijke onderwerp.

Jongepaardenwedstrijden zijn populair. Regelmatig meedoen aan deze wedstrijden en de training daarop toespitsen, kan overbelasting voor het paard in de hand werken, vooral wanneer al vroeg een bepaalde oprichting wordt gevraagd. Zonder deze oprichting komt de gewenste expressieve bewegingsvorm immers moeilijker tot stand. Paardenarts Morgan Lashley: ‘We zien bij veel sportpaarden, van alle leeftijden, artrose van de halswervels. Hoewel dit nog niet uitgebreid wetenschappelijk is bewezen, wordt gedacht dat naast de genetische ‘gevoeligheid’ de manier van trainen van invloed is. Bij oprichting moeten de lage halswervels meer strekken om de hele hals omhoog te krijgen, terwijl de hoge halswervels moeten buigen. Je kunt je voorstellen dat bij oprichting van deze lage wervels veel wordt gevraagd. Omdat de groeischijven in de halswervels laat sluiten is dit gedeelte kwetsbaar. Veiligheidshalve moet je in de trainingsopbouw van een jong paard in het eerste jaar weinig tot geen oprichting zoeken. Ook op vier- en vijfjarige leeftijd moet je nog heel veel afwisselen tussen oprichting en een lager ingestelde trainingshouding. Het ene dier is wat sterker dan het andere, maar oprichting blijft iets waarmee je als ruiter heel bewust en voorzichtig om moet gaan.’

Je leest het volledige artikel in het katern Sport. 

Over Paard&Sport
Paard&Sport is het grootste en meest informatieve paardenblad van Nederland. Iedereen die lid is van de KNHS krijgt Paard&Sport 4x per jaar gratis toegestuurd als onderdeel van het lidmaatschap. Iedere Paard&Sport bestaat uit een algemeen deel, aangevuld met de katernen Jeugd, Ruiter, Sport en Bedrijf. Welke versie jij ontvangt hangt af van je lidmaatschap. Wil je liever een ander katern ontvangen of het complete nummer met alle katernen? Dat kan. Je kunt dit zelf aanpassen in MijnKNHS.nl. Wil je misschien eerst kennismaken met de extra dikke editie? Deze is voor de introductieprijs van 4,95 euro ook verkrijgbaar in de losse verkoop. 

» Meer over Paard&Sport Magazine
» Kies een ander katern of stap over naar het volledige nummer

Ander Nieuws

  • Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
    Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum
    Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum