KNHS Selectietraject Wereldstamboekenkampioenschappen dressuur en springen jonge paarden 2016

Geplaatst op 29 februari 2016 in Dressuur en KNHS

Het Wereldstamboekenkampioenschap voor jonge dressuurpaarden wordt van 28 t/m 31 juli 2016 verreden in Ermelo. De jonge springpaarden komen van 15 t/m 18 september 2016 in Lanaken (België) in actie. Het traject waarlangs dit jaar de Nederlandse selectie voor deze Wereldstamboekenkampioenschappen voor jonge dressuur- en springpaarden plaatsvindt is bekend.

De selecties voor de Nederlandse afvaardiging naar de World Breeding Championships worden uitgevoerd onder regie van de KNHS, waarbij de KNHS gebonden is aan de regels van de internationale paardensportbond FEI. Deze FEI-regels zijn voor dit Wereldstamboekenkampioenschap duidelijk anders dan voor andere internationale kampioenschappen.

De FEI schrijft bij het Wereldstamboekenkampioenschap voor dat de KNHS alleen paarden kan afvaardigen die geregistreerd zijn bij een Nederlands gevestigd stamboek dat bovendien erkend is door de World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH). Dat zijn nu alleen het KWPN en het NRPS. Alle andere paarden die in Nederland in de sport actief zijn mogen formeel niet door de KNHS worden afgevaardigd. De KNHS kan zich uitsluitend sterk maken voor ondersteuning bij het verkrijgen van een wildcard voor paarden van een buitenlands stamboek die het onder een KNHS-lid zeer goed doen in de sport.

De FEI stelt later in de vraagprogramma’s vast hoeveel Nederlandse paarden de KNHS mag afvaardigen, die aantallen zijn nu nog niet bekend. De organisatoren van deze kampioenschappen en de FEI zijn de instanties die uiteindelijk de wildcards toekennen. Ook over deze aantallen is nog niets bekend.

Dressuur
De Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses (voor vijf-, zes- en zevenjarige dressuurpaarden) worden van 28 t/m 31 juli 2016 verreden in Ermelo. De uiteindelijke selectie voor dit Wereldstamboekenkampioenschap vindt plaats op het Nationaal Hippisch Centrum van 14 t/m 17 juli in Ermelo (gelijktijdig met het NK Dressuur). Middels een halve finale selectie op donder dag 14 en een finale selectie op zaterdag 16 juli wordt de definitieve selectie voor het WK gemaakt.

Aan de halve finale selectie mogen de volgende groepen paarden deelnemen: 
- De 15 beste paarden uit de Pavo Cup voor vier- en vijfjarige paarden van 2015.
- De beste vijf paarden uit de KNHS-Subli competitie voor vier- en vijfjarigen van 2015.
- De beste tien paarden uit de door de KNHS te organiseren voorselectiewedstrijden.

Deze drie wedstrijden vinden plaats op 17 april in Delft, 6 mei in Kootwijk en 10 juni in Etten-Leur. Paarden mogen aan alle wedstrijden deelnemen, waarbij het hoogste resultaat telt voor de selectie. Aan deze voorselectiewedstrijden kunnen ook niet bij het KWPN of het NRPS geregistreerde paarden deelnemen.

Voor deelname aan de selectiewedstrijden dienen de paarden ten tijde van deelname aan de betreffende voorselectie een volgende minimale stand te hebben behaald in de reguliere wedstrijdsport:
- 5-jarige paarden: M2 startgerechtigd
- 6-jarige paarden: Z1 startgerechtigd
Voor de startgerechtigdheideis voor 7-jarigen wordt 1 juni 2016 als peildatum aangehouden:
- 7-jarige paarden: LT +1

Voor alle overige voorwaarden aan deelname kijk HIER voor de selectiebepalingen. 

Overzicht selectietraject World Breeding Dressage Championships 2016.

Kijk voor meer informatie over het Wereldstamboekenkampioenschap voor jonge dressuurpaarden op: www.ermeloyh.com

Springen
De FEI World Breeding Jumping Championships for Young Horses worden van 15 t/m 18 september verreden in Lanaken (België). De selectiewedstrijd voor dit kampioenschap voor de bij het KWPN of NRPS geregistreerde paarden vindt plaats van 8 t/m 11 augustus tijdens het KWPN Kampioenschap voor jonge springpaarden op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Deelnemende paarden moeten een minimale sportstand hebben van M+2 voor vijfjarigen, Z+2 voor zesjarigen en ZZ+2 voor zevenjarigen. De datum waarop deze stand bereikt moet zijn is 3 juli 2016.

Voor de overige paarden wordt door de KNHS op zondag 14 augustus 2016 een selectiewedstrijd, powered by Van Mossel Groep, georganiseerd op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Op deze wedstrijd vindt de selectie plaats t.b.v. de KNHS-ondersteuning voor de wildcardaanvragen voor paarden die niet bij het KWPN of NRPS zijn geregistreerd. Deelnemende paarden moeten een minimale sportstand hebben van M+10 voor vijfjarigen, Z+8 voor zesjarigen en ZZ+6 voor zevenjarigen. Deze stand moet behaald zijn op 3 juli 2016. De gevraagde minimale stand is voor deze selectiewedstrijd iets hoger dan voor deelname aan de selectie via het KWPN Kampioenschap, aangezien de selectie hier wordt gemaakt op basis van één parcours en tijdens de KWPN Kampioenschappen over drie parcoursen.

Alle overige voorwaarden die gelden voor deelname zijn HIER terug te vinden in de selectiebepalingen.

Overzicht selectietraject World Breeding Jumping Championships 2016. 

Kijk voor meer informatie over het Wereldstamboekenkampioenschap voor jonge springpaarden op: www.zangersheide.com


Heb je vragen? Dan kun je contact opnemen met de afdeling Evenementen van de KNHS, evenementen@knhs.nl of 0577-408200.

Ander Nieuws

  • Wedstrijden gezocht voor pilot jeugdrubrieken dressuur
    Wedstrijden gezocht voor pilot jeugdrubrieken dressuur
  • Hippiade 2019: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online!
    Hippiade 2019: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online!
  • Ga met minder stress en meer plezier op wedstrijd!
    Ga met minder stress en meer plezier op wedstrijd!