Koos de Ronde aan de leiding in Wereldbekerfinale Bordeaux

Geplaatst op 07 februari 2016 in Mennen & para

In een wedstrijd waar de spanning er bij de menners vanaf droop trok Koos de Ronde (Zwartewaal) op zaterdagavond aan het langste eind en nam met een strak gereden rit de leiding in het klassement van de Wereldbekerfinale in Bordeaux. IJsbrand Chardon (Schipluiden) zette de snelste tijd van de avond neer maar tikte er een balletje af en werd tweede op slechts 0,48 seconden verschil. Titelverdediger Boyd Exell liet eveneens een balletje rollen en moest genoegen nemen met de derde plaats.

De Zweedse parcoursbouwer Dan Henriksson had een mooi, maar vrij technisch parcours uitgetekend in het Congres des Expositions in Bordeaux, waar ondanks het startuur van kort voor middernacht toch enkele duizenden toeschouwers de verrichtingen van de zeven menners volgden.
Het parcours bleek zeer selectief, waarin de beste drie menners duidelijk boven kwamen drijven. De eerste vier starters maakten allen behoorlijke fouten en de verschillen tussen hen en De Ronde zijn aanzienlijk, zodat een top drie klassering er naar alle waarschijnlijkheid voor hen niet meer in zit. Alleen de Zwitser Jérôme Voutaz en de Europees Kampioen Michael Brauchle kwamen qua tijd nog enigszins in de buurt, maar zij tikten er balletjes af.

Koos de Ronde reed met hetzelfde span als waarmee hij in de Wereldbekerwedstrijd in Mechelen als tweede eindigde en was uiteraard zeer tevreden met zijn resultaat: “Het was een moeilijk parcours, het was hard werken. Maar mijn span liep goed. Eigenlijk beginnen we op zondagmiddag gewoon weer op nul, de verschillen tussen mij, Chardon en Exell zijn echt minimaal. Ik mag als laatste starten en dat kan een voor-of een nadeel zijn. Als Boyd en Ijsbrand fouten maken, ben ik wat relaxter. Maar als zij foutloos rijden moet ik er helemaal voor gaan! We staan gewoon op nul en ik verwacht dat Boyd niks zal weggeven dus het wordt een spannende wedstrijd.”

IJsbrand Chardon startte na De Ronde en wist zijn tijd met 4,56 seconden te verbeteren, wat een veelbelovende prestatie is voor de finale vanmiddag. De viervoudig Wereldkampioen maakte echter een fout op de derde hindernis toen zijn Lipizzanerpaarden linksaf wilden, waar ze rechtsaf moesten: “Dit was een communicatiefout,” legt Chardon uit. “Jammer dat dit gebeurde, maar ik ben super tevreden over hoe mijn span liep. Ik kon vandaag niet winnen en dat was ook niet mijn doel. Ik wilde geen stomme fouten maken op de eerste dag, want dan rijd je jezelf uit de wedstrijd. De wedstrijd is nu volledig open wat veel belooft voor de finale op zondagmiddag.”

Het verschil tussen Chardon en Exell bedraagt slechts 0,52 seconden. Vijftig procent van het verschil in de score van de eerste wedstrijd tussen elke menner en de winnaar, wordt door de menners meegenomen naar de wereldbekerwedstrijd op zondagmiddag om 13.25 uur. Dit houdt in, dat Chardon vanmiddag met 0,22 seconden achterstand op De Ronde start. Exell start met 0,48 seconden achter zijn naam.

Uitslag 1e wedstrijd Wereldbekerfinale vierspannen Bordeaux, zaterdag 6 februari:
1. Koos de Ronde (NED) 144,26
2. IJsbrand Chardon (NED) 144,70
3. Boyd Exell (AUS) 145,22
4. Jérôme Voutaz (SUI) 159,87
5. Michael Brauchle (GER) 164,33
6. Georg von Stein (GER) 169,99
7. Sébastien Mourier (FRA) 186,84

Meer informatie op www.jumping-bordeaux.com

Foto Koos de Ronde in actie (Anna de Ronde)

Ander Nieuws

  • Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
    Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019