Lesgeven aan kinderen, hoe doe je dat?

Geplaatst op 12 juli 2016

Hoe leer je als instructeur kinderen op een leuke en verantwoorde manier paardrijden? In de nieuwste Paard&Sport zijn we te gast op Hippisch Centrum Zeegersloot in Alphen, waar we met instructeurs Maaike van Rijn en Sanne van Mullekom en pedagoog Barbara Wielders praten over het lesgeven aan kinderen.

Maaike: ‘Ze zijn zo snel blij, elke keer als iets lukt. Ze nemen sneller iets aan dan volwassenen, omdat ze in een leermodus zitten. En het is niet moeilijk om kinderen enthousiast te maken.’ Sanne: ‘De onbevangenheid van kinderen is leuk. De ontwapenende reacties van kinderen zijn onbetaalbaar.’ Barbara voegt toe: ‘Samen met dieren kun je heel wat bereiken bij kinderen. De liefde voor dieren gaat heel ver. Daar ligt een kans voor instructeurs: de magie van de pony maakt dat ze doorgaan. Eigenlijk vinden ze het bijvoorbeeld doodeng om te galopperen, maar de pony werkt als motivator.’ Tegen de galop hikken veel kinderen aan, ervaren de instructeurs. ‘Je ziet de spanning bij kinderen als het woord ‘galop’ valt. Je kunt die sfeer doorbreken door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Als je eraan toe bent, mag je in galop.’ Maar elk kind is anders. Soms moet je als instructeur even doorpakken, bijvoorbeeld als je een kind expres op een pony hebt gezet die heel gemakkelijk aanspringt en fijn galoppeert. Dan heeft het kind een zetje nodig om te ervaren dat de galop niet eng is.’ Het is ook mooi om te zien hoe een kind zich ontwikkelt, vinden de instructeurs. Niet alleen wat betreft het rijden, maar ook sociaal-emotioneel. De meeste kinderen maak je jarenlang mee, van zevenjarig ponymeisje tot en met zelfbewuste tiener en verder.

Je leest het volledige artikel in het katern Bedrijf.

Over Paard&Sport
Paard&Sport is het grootste en meest informatieve paardenblad van Nederland. Iedereen die lid is van de KNHS krijgt Paard&Sport 4x per jaar gratis toegestuurd als onderdeel van het lidmaatschap. Iedere Paard&Sport bestaat uit een algemeen deel, aangevuld met de katernen Jeugd, Ruiter, Sport en Bedrijf. Welke versie jij ontvangt hangt af van je lidmaatschap. Wil je liever een ander katern ontvangen of het complete nummer met alle katernen? Dat kan. Je kunt dit zelf aanpassen in MijnKNHS.nl. Wil je misschien eerst kennismaken met de extra dikke editie? Deze is voor de introductieprijs van 4,95 euro ook verkrijgbaar in de losse verkoop. 

» Meer over Paard&Sport Magazine
» Kies een ander katern of stap over naar het volledige nummer

Ander Nieuws

  • Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
    Houd je paard in vorm door Hippische Leergang Massagetechniek *Video*
  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum
    Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum