Mens en paard, een band met eeuwigheidswaarde

Geplaatst op 23 maart 2016

Voor de meeste paardensporters staat binding en plezier met het paard voorop. Paard&Sport gaat in het eerste nummer van 2016 daarom dieper in op de bijzondere band tussen mens en paard. Een bondgenootschap dat we inmiddels als volstrekt vanzelfsprekend ervaren, maar het niet altijd was.

Het paard is ouder dan de mens. Zo’n zestig miljoen jaar geleden was er Eohippus, de hele verre voorouder van het paard zoals wij dat kennen. Het diertje was nauwelijks groter dan een vos, met ledematen voorzien van meerdere tenen. In eerste instantie gebruikte de mens het paard nog voor voedselvoorziening (vlees en melk) en als leverancier van huiden, botten en pezen, die werden gebruikt voor kleding en gereedschap. Later kwam de mens erachter dat het paard levend ook heel waardevol kon zijn. De voordelen van het paard als bondgenoot werden ingezien. Paarden kregen een ruiter of last op hun rug of werden voor een wagen gezet om als trekdier te fungeren. De jager van voorheen zorgde opeens voor bescherming en het paard veranderde van prooi voor tot partner van de mens, een rol die het schijnbaar moeiteloos tot op de dag van vandaag vervult.

De rol van het paard is door de eeuwen heen dus flink veranderd. De omgang met het paard is voor veel mensen de voornaamste reden om te gaan en blijven paardrijden: binding en plezier staan voorop. Paarden vervullen vooral voor kinderen en tieners de rol van vriend of vriendin. Meer dan ooit is er aandacht voor paardenwelzijn en daarin worden voortdurend stappen voorwaarts gezet. Er zit wel een keerzijde aan die innige liefde: het gevaar van het teveel toedichten van menselijke eigenschappen. We moeten rekening houden met de essentiële behoeften van het paard, zoals voeding en sociaal contact. Gelukkig is daar een positieve ontwikkeling in gaande: mensen zien meer en meer in dat als het goed gaat met het paard in de 23 uur dat hij niet wordt gereden, dat dan dat ene uur ook beter, sneller en veiliger verloopt.

lees verder in Paard&sport 

Meer lezen? Het complete verhaal begint op pagina 14 in de vernieuwde Paard&Sport. Iedereen die lid is van de KNHS krijgt Paard&Sport 4x per jaar gratis thuisgestuurd als onderdeel van het lidmaatschap. Wil je het magazine ook ontvangen? Word lid van de KNHS voor 20 euro per jaar en profiteer meteen van het andere ledenvoordeel. Paard&Sport is ook in de winkel te koop € 6,50.

Foto: Arnd Bronkhorst

Categorie: Paard&Sport, magazine

Ander Nieuws

  • De wintereditie van Paard&Sport is er weer!
    De wintereditie van Paard&Sport is er weer!
  • Nu in Paard&Sport zomer 2017
    Nu in Paard&Sport zomer 2017
  • Terugblikken op 17 jaar Rabo Talentenplan
    Terugblikken op 17 jaar Rabo Talentenplan