Nederlands team pakt de leiding op WK vierspannen Breda

Geplaatst op 02 september 2016 in Mennen & para

Het Nederlandse vierspanteam bestaande uit IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Varsseveld) gaat na de dressuur ruim aan de leiding in het landenklassement van het WK vierspannen in Breda. IJsbrand Chardon werd tweede in dit eerste onderdeel, dat gewonnen werd door de regerend Wereldkampioen Boyd Exell uit Australië. Koos de Ronde en Theo Timmerman eindigden respectievelijk als vierde en vijfde in het 56 deelnemers tellende veld.

Onder een stralende zon werd op donderdag en vrijdag de dressuur afgewerkt in het prachtige hoofdstadion op de terreinen van landgoed De Prinsenhoeve in Breda, waar de organisatie in tegenstelling tot andere jaren voor een volledig andere opzet van de terreinindeling had gekozen. En met succes, want ondanks het feit dat de menners wat verder weg staan gestald dan voorheen, vormt het terrein een mooi geheel en ademt het een duidelijke WK-sfeer.

Theo Timmerman beet op donderdag als eerste teamlid het spits af en reed een goede, vlotte proef waarbij vooral zijn achterspan uitblonk. Het voorspan was wat onrustig door een incident op het losrijterrein op woensdag: “Mijn linkervoorpaard Mister was iets van slag, maar dat is all in the game,” vertelt Timmerman, die hoge punten scoorde in de stap en in de tempoverschillen. Eind van de middag was het de beurt aan viervoudig Wereldkampioen IJsbrand Chardon die een prachtig dressuurproef reed: “Ik kwam normaal binnen,” vertelt Chardon. “Daarna heb ik opgeschakeld en kon ik rijden en schakelen wat ik wilde, het gevoel was super! Ik had geen enkel zwak moment en kon gedurfd en met lef rijden.”

Vanmiddag kwam Koos de Ronde als laatste Nederlander de hoofdpiste binnen waar hij het publiek op de goed gevulde tribunes liet genieten van een knap staaltje mennen. De Ronde had daags tevoren besloten om zijn 12-jarige Palero, ‘mijn Joker van stal’ zoals hij het zelf zo mooi wist te omschrijven, in te zetten en Zimon thuis te laten: “Zimon was in de voorbereidingen te heet. Ik had hier veel werk in kunnen steken, maar ik heb er uiteindelijk voor gekozen om met Palero te rijden. En met succes, want ze liepen erg goed. Ik had één klein foutje, maar ik ben dik tevreden.”

Bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) is heel blij met zijn drie teamleden in de top vijf: “Zowel IJsbrand als Koos en Theo reden een uitstekende proef. Ik had Koos zelfs nog hoger staan, het is heel jammer dat hij van het Nederlandse jurylid lage punten kreeg.”

Morgen staat de 56 deelnemers uit 16 landen een mooie WK-waardige marathon te wachten met acht uitdagende hindernissen, ontworpen door de Nederlandse level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman (Meterik). De bouwwerken bevatten technische én snelle lijnen waarbij er door de rijders zeker een verschil gemaakt kan worden. Door de fijne weersomstandigheden wordt het een wedstrijd waarbij de bodem voor de eerste tot en met de laatste deelnemer gelijk blijft waardoor de spanning er tot het laatste moment in blijft. Het verschil tussen de in Valkenswaard woonachtige koploper Boyd Exell en IJsbrand Chardon bedraagt iets minder dan 15 seconden, wat omgerekend op minder dan twee seconden per hindernis neerkomt. Beide titanen én hun naaste concurrenten moeten alles uit de kast halen om met voldoende voorsprong uit de marathon te komen om een comfortabele leiding in het klassement zeker te stellen.

Tussenstand individueel klassement WK vierspannen Breda 2016 - na dressuur:
1. Boyd Exell (Aus) 33.15
2. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 36.87
3. Chester Weber (Usa) 40.94
4. Koos de Ronde (Zwartewaal) 44.54
5. Theo Timmerman (Varsseveld) 45.95

15. Herman ter Harmsel (Rijssen) 52.80
18. Bram Chardon (Den Hoorn) 54.80
24. Mark Weusthof (Rossum, Ov.) 57.22
33. Edwin van der Graaf (Monster) 60.76
45. Hans Heus (Eerbeek) 66.01
51. Peter de Ronde (Zwartewaal) 69.79

Tussenstand landenklassement WK vierspannen Breda 2016 - na dressuur:
1. Nederland 81,41
2. USA 88,31
3. Australië 92,26

Klik hier voor de uitslagen.

Foto IJsbrand Chardon (Krisztina Horvath)

Ander Nieuws

  • Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
    Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019