Nederlands vierspanteam oppermachtig in landenwedstrijd

Geplaatst op 17 juli 2016 in Mennen & para

Het Nederlandse vierspanteam bestaande uit IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Varsseveld) was wederom oppermachtig in de landenwedstrijd van de grootste vierspanwedstrijd ter wereld in Aken. Uiteindelijk moest het Nederlandse team het zelfs zonder het dressuurresultaat van Timmerman doen. De Europees Kampioen van 2013 trok zich voor de vaardigheid terug uit de wedstrijd vanwege twee licht geblesseerde paarden waardoor de dressuurscore van Koos de Ronde meetelde voor het teamresultaat. Chardon werd tweede, De Ronde eindigde op de vierde plaats.

De vierspanrijders hadden na de dressuur en de marathon zo’n enorme voorsprong op hun concurrenten, dat het wegvallen van Timmerman op de slotdag hun negende achtereenvolgende gouden medaille in de landenwedstrijd in Aken niet in gevaar bracht.
Bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) was goed te spreken over de prestaties van de vierspanrijders: “Ik ben heel tevreden. In de dressuur reden IJsbrand en Theo erg goed, zij hadden hogere punten mogen krijgen. Bij Koos zit er veel meer in, hij heeft op dit moment een goed span. In de marathon waren Koos en IJsbrand zeer sterk, Theo had last van zijn beenblessure die hij twee weken geleden opliep tijdens een trainingsongeval. Het was gewoonweg niet zijn wedstrijd.”
In de afsluitende vaardigheidsproef reden zowel Koos als IJsbrand uitermate sterk: “Ze reden binnendoor waar dit anderen niet lukte, dit getuigt van grote klasse van deze twee vierspannen.”
Zowel De Ronde als Chardon liepen slechts luttele tijdfouten op in het parcours en behielden hierdoor hun tweede en vierde plaats in het eindklassement. Geen van de vierspanrijders wist het parcours foutloos binnen de toegestane tijd af te leggen, maar De Ronde was het snelst en won dit onderdeel verdiend.

De eindoverwinning werd overtuigend opgeëist door regerend Wereldkampioen Boyd Exell uit Australië, die na de eerste plaats in de dressuur én de marathon en een enkele tijdfout in de vaardigheid zijn zevende Aken-titel zeker stelde.

“Het is nu de taak van de Nederlandse vierspanrijders om hun spannen heel te houden in de voorbereidingen op het Wereldkampioenschap in Breda begin september,” licht De Ruyter toe. “Het trio van Aken heeft geen verplichte wedstrijden meer. De overige vierspanrijders komen eind deze maand aan start op de landenwedstrijd in Nebanice, Tsjechië, waarna de negen Nederlandse deelnemers voor Breda definitief bekend gemaakt worden.”

Eindstand individueel klassement CAIO Aken 2016:
1. Boyd Exell (AUS) 148,15
2. IJsbrand Chardon (NED) 159,24
3. Chester Weber (USA) 160,96
4. Koos de Ronde (NED) 166,33
5. Edouard Simonet (BEL) 174,46

Eindstand landenklassement CAIO Aken 2016:
1. Nederland 325,57
2. Duitsland 356,96
3. België 265,66

Foto IJsbrand Chardon (Dirk Caremans)

Ander Nieuws

  • Train jij de juiste spieren van je paard? Volg de Hippische Leergang Sportfysiologie *Video*
    Train jij de juiste spieren van je paard? Volg de Hippische Leergang Sportfysiologie *Video*
  • Reglementswijzigingen mennen per 1 april 2019
    Reglementswijzigingen mennen per 1 april 2019
  • Tien landen vertegenwoordigd op internationale menwedstrijd Exloo
    Tien landen vertegenwoordigd op internationale menwedstrijd Exloo