Nederlandse enkelspannen presteren prima in eerste observatiewedstrijd

Geplaatst op 18 april 2016 in Mennen & para

Zestig deelnemers reden mee in de internationale driesterrenwedstrijd voor enkelspannen paard in Horst (14 t/m 17 april). Met het oog op het Wereldkampioenschap in Piber (begin augustus) was de wedstrijd een observatiewedstrijd voor de Nederlandse menners. Saskia Siebers (Maarheeze) won en versloeg regerend wereldkampioen Wilbrord van den Broek (Nistelrode) in een zeer spannende vaardigheidsproef.

De Nederlandse menners deden het goed en bondscoach Ad Aarts (Liessel) zag een bevestiging van wat hij al wist. ‘Het hele A-kader heeft het goed gedaan.’ beaamt hij. Wilbrord van den Broek presenteerde zijn paard Oscar weer na een periode van afwezigheid en won de dressuur. Ook in de marathon was Oscar fris en snel, waardoor Van den Broek op de slotdag als laatste voor de vaardigheidsproef naar binnen mocht rijden. Saskia Siebers had na haar derde plaats in dressuur een goede marathon gereden: razendsnel en beheerst. In de selectieve vaardigheidsproef hield ze de nul vast en legde daarmee alle druk bij Van den Broek. Die tikte er één balletje vanaf waardoor Siebers de overwinning toe kwam. ‘Het is super gelopen. Ik heb mijn eigen race gereden en vind het heel mooi om hier te winnen.’ reageert de Nederlands kampioene.  

‘Saskia doet het heel goed,’ vindt Ad Aarts ‘En ook Oscar van Wilbrord deed het goed, zeker als je nagaat dat hij nog aan het opbouwen is. Ik zie van alle enkelspanrijders bevestiging van wat we in de training zien. Wij hebben het voordeel dat onze menners al gewend zijn aan de huidige dressuurproef, omdat we die vorig jaar al hebben gereden.’ In de dressuur zaten in de top tien maar liefst negen Nederlandse menners. Ad Aarts verklaart: ‘We zijn in Nederland met de ontwikkeling van de enkelspannen een stuk verder dan sommige andere landen. Onze kracht is het goede management.’ Maar de bondscoach is ook blij met de prestaties van aanstormende talenten. ‘Een aantal menners uit de Audevard Next Driving generation doet hier mee en zij doen zo heel veel ervaring op. En sommigen hebben mij aangenaam verrast. Belangrijk voor de menners is om de rust en het vertrouwen te houden, ook als er een keer een tegenvaller is. De enkelspanmenners zijn een hele fijne groep. Er is veel onderlinge samenwerking en dat helpt het niveau omhoog. Dat doen ze in combinatie met sportieve rivaliteit; ze zetten elkaar op scherp.’   

Ook over de Paramenners is de bondscoach tevreden. Jacques Poppen (Vroomshoop) won de eerste wedstrijd die meetelt voor de KNHS Para Mentrophy. Poppen kwam vooral in dressuur en vaardigheid sterk voor de dag. Francisca den Elzen (Drouwenerzand) werd tweede. ‘Deze twee kunnen op het WK in Beesd (4 t/m 6 augustus) hoog scoren.’ constateert Ad Aarts. 

In de internationale wedstrijd voor tweespannen was er succes voor Harrie Verstappen (Eersel). Met een sterke vaardigheidsproef reed hij zich naar de tweede plaats.

Uitslagen CAI*** Horst 14-17 april 2016:

Enkelspan paard:
1. Saskia Siebers (NED) 129,72
2. Wilbrord van den Broek (NED) 132,03
3. Weronika Kwiatek (POL) 134,76
4. Marlen Fallak (DUI) 135,00
5. Rudolf Pestman  (NED) 136,53

Tweespan paard:
1. Claudio Fumagalli (ITA) 132,23
2. Harrie Verstappen (NED) 138,93
3. Michael Sellier (FRA) 143,44
4. Tristan Verheijen (NED) 146,13
5. Raymon Letteboer (NED) 153,74 

Para Equestrian:
1. Jacques Poppen (NED) 121,11
2. Francisca den Elzen (NED) 126,85
3. Aad van Marwijk (NED) 138,70
4. Marie Agren (ZWE) 146,48
5. Freddy Soete (BEL) 151,30

Foto: Saskia Siebers, door Krisztina Horváth

Ander Nieuws

  • Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
    Francisca den Elzen opnieuw de sterkste in KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy
  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019