Nederlandse paarden doen het goed op WK jonge eventingpaarden

Geplaatst op 24 oktober 2016 in Eventing

In het Franse Le Lion d’Angers is afgelopen weekend het WK voor jonge eventingpaarden verreden. De Nederlandse amazones Merel Blom, Sanne de Jong en Willemina van der Goes reden verdienstelijk mee, maar het beste Oranje resultaat kwam op naam van het stamboek KWPN. De fokproducten van het stamboek wonnen zilver in de stamboekenstrijd.

Tijdens het WK staat er een fokkerijkampioenschap voor stamboeken en een titelstrijd voor zowel zes- als zevenjarige paarden op het programma. De zesjarigen komen in actie in een CCI1* en de zevenjarige in een CCI2*.  Via een rekenmodel wordt het stamboekenkampioenschap bepaald aan de hand van de uitslagen van beide individuele kampioenschappen. Bij de stamboeken ging het goud naar het Franse Selle Francais stamboek, zilver naar het Nederlandse KWPN en brons naar het Ierse sportpaardenstamboek.

Zevenjarigen
In de zwaarste klasse kwamen voor Nederland Merel Blom met The Quizmaster (v.Albaran XX) en Sanne de Jong met Enjoy (v.Cartano) in actie. Vorig jaar waren deze combinaties goed voor een tweede en vierde plaats op dit kampioenschap voor zesjarigen. Blom begon met een goede dressuurproef  waarmee ze op een zevende plaats kwam. Helaas verliep het in de cross niet zoals gepland en moest de amazone twee weigering incasseren. Daarmee zakte ze naar de staart van het klassement.
Sanne de Jong reed met Enjoy een nette proef waarmee de combinatie halverwege het deelnemersveld eindigde. De verschillen waren echter zeer klein en er stond een pittige cross voor de jonge paarden. Met een foutloze cross met slechts vijf strafpunten voor tijdsoverschrijding en een foutloos afsluitend springparcours klom de combinatie op naar plaats 19. De Jong: “Enjoy heeft het echt weer geweldig gedaan. Ik had vooraf gehoopt op een iets betere dressuurscore, maar dat zat er niet in. Ze liep netjes maar niet spectaculair genoeg. In de cross ging ze echt top, ze is niet groot maar heeft een super instelling. Ze vindt het crossen echt geweldig en kijkt en denkt super mee. Ik was de laatste in de cross, maar dan nog staat er langs de hele route nog steeds  publiek dat je aanmoedigt. Dat maakt het extra speciaal. In het afsluitende springen liet ze ook nog even zien hoe fit ze is met een heel fijn foutloos parcours.”  In het individuele klassement ging de winst bij de zevenjarigen naar de Duitse topamazone Ingrid Klimke met de Holsteiner merrie Weise Dune (v.Clarimo)

Zesjarigen
Merel Blom en Sanne de Jong hadden allebei ook een zesjarige meegenomen naar Frankrijk. Sanne verscheen met Flash aan de start, een nakomeling van Bustique uit dezelfde moeder als Enjoy (een Haarlem x Idiot’s Delight XX merrie).  Na een goede dressuurproef en foutloze cross stond de combinatie knap zevende, helaas moest Sanne vlak voor de afsluitende keuring besluiten de grote Flash terug te trekken uit de wedstrijd omdat hij niet 100% fit was. De amazone laat weten dat hij inmiddels weer gezond en wel thuis op stal staat.

Merel Blom eindigde met Holsteiner Ceda (v. Aragon) in deze klasse na een iets mindere dressuur, maar sterke cross en foutloos springparcours op plaats 18. Willemina van der Goes was in de rubriek de derde Nederlandse die aan de start verscheen. Met haar KWPN fokproduct Fulco (v. Azteca VDL), eindigde de WK debutant als 28e. Het  individuele goud ging naar de Australische topper Christopher Burton, nummer drie van de wereldranglijst,  met de in Nederland gefokte Fire Fly (v.Zavall).

Alle uitslagen zijn te vinden op www.worldsporttiming.com en op www.mondialdulion.com.

Foto: Hippofoto.be (Dirk Caremans)

Ander Nieuws

  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
  • NK Jachtpaarden wordt weer uniek
    NK Jachtpaarden wordt weer uniek