Update: Neurologische vorm van Rhinopneumonie in Capelle aan den IJssel

Geplaatst op 04 januari 2017

Op een locatie in Capelle aan den IJssel is vandaag de neurologische vorm van Rhinopneumonie vastgesteld. Het bedrijf heeft direct besloten dat paarden de locatie de komende vier weken niet mogen verlaten en geen paarden van buiten worden toegelaten.

Eind december werd ook op een locatie in Lelystad al de neurologische vorm van Rhinopneumonie vastgesteld. Deze stal werd toen eveneens direct voor vier weken gesloten. Alle klanten van het bedrijf en de paardenbedrijven in de directe omgeving zijn op de hoogte gebracht van de situatie.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op de locatie in Capelle aan den IJssel eveneens gaat het om EHV1, de variant van Rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen. In dit geval is er sprake van een paard met neurologische verschijnselen. Dit onderzoek heeft direct plaatsgevonden nadat de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar waren.

Je kunt je paarden zelf controleren op een infectie door tweemaal daags de temperatuur op te nemen. Bij koorts is het verstandig om direct je dierenarts te raadplegen.

Heeft de recente uitbraak van Rhino gevolgen voor wedstrijden?
Op dit moment is er voor de KNHS geen aanleiding om te adviseren om wedstrijden geen doorgang te laten vinden. Mocht de situatie veranderen, dan wordt dit onmiddellijk via onze mediakanalen kenbaar gemaakt. De KNHS stemt de communicatie op het gebied van Rhinopneunomie af met de Sectorraad Paarden (SRP).  

Voor meer informatie over Rhinopneumonie verwijst de SRP naar www.sectorraadpaarden.nl of de informatie op deze website. 

Bron: Sectorraad Paarden

Categorie: Rhino, SRP, Sectorraad Paarden

Ander Nieuws

  • #WoensdagWelzijnsWeetje Stalklimaat
    #WoensdagWelzijnsWeetje Stalklimaat
  • #WoensdagWelzijnsWeetje Astma bij het paard
    #WoensdagWelzijnsWeetje Astma bij het paard
  • Verzorging: een matje maken *VIDEO*
    Verzorging: een matje maken *VIDEO*