Nu in Paard&Sport: Caps, van zweetdop tot fashion item

Geplaatst op 10 mei 2016

Gert Naber van de KNHS herinnert het zich nog goed: ‘veertig jaar geleden reden we met een soort fluwelen pet. Die bood geen enkele bescherming. Vervolgens werd de harde cap verplicht; dat zwartfluwelen dopje met zo’n elastiek onder je kin. Daarna kwam het veiligheidshoofddeksel met driepuntssluiting. Toen de dressuurhoed in basisdressuursport het veld moest ruimen, was daar veel verzet tegen. Tot 2013 droomden veel ruiters van de Z1 omdat je dan met een hoedje mocht rijden. Er kwam zelfs een actiegroep voor het behoud van de dressuurhoed, maar uiteindelijk kwam de helmverplichting er toch. Dan zie je al snel dat er gewenning optreedt: op manegebedrijven moet je een helm op, topruiters met een voorbeeldfunctie dragen een helm en zo werd het de gewoonste zaak van de wereld. Het hoedje was niet langer een statussymbool en daarmee verdween voor een groot deel de weerstand tegen de helm.’

Ook verschillende paardenmerken constateren dat de helm helemaal ingeburgerd is en dat het steeds meer een persoonlijk item wordt. ‘Wij merken dat mensen het leuk vinden om hun helm te personaliseren,’ vertelt Renee Barker van Divoza. ‘We verkopen nauwelijks nog dressuurhoedjes. De ruiterhelm is vandaag de dag net zo gewoon als de rijlaars. Vroeger was het hoedje een statussymbool, maar met de grote keuze aan veiligheidshoofddeksels heeft de helm die rol overgenomen.’ Maarten Brokx, importeur van Pikeur, zegt: 'Het is belangrijk om een helm aan te schaffen die goed past en comfortabel zit. Koop een helm niet puur omdat je hem mooi vindt". 

Verder lezen? Het complete verhaal staat in de vernieuwde Paard&Sport op pagina 63. Wil je het magazine ontvangen? Word dan lid van de KNHS voor 20 euro per jaar en ontvang vier keer per jaar de Paard&Sport. Of koop het blad los in de winkel. Normaal voor 6,50 euro, nu voor een introductieprijs van 4,95 euro.

Ander Nieuws

  • Verzorging: Wedstrijdknotjes maken met naald en draad *video*
    Verzorging: Wedstrijdknotjes maken met naald en draad *video*
  • Inschrijving KNHS Bixiedag 2019 opent maandag 25 februari om 7.00 uur
    Inschrijving KNHS Bixiedag 2019 opent maandag 25 februari om 7.00 uur
  • Hippische Leergang: Kijken door de ogen van het dressuurpaard met Annemarie van der Toorn
    Hippische Leergang: Kijken door de ogen van het dressuurpaard met Annemarie van der Toorn