Paard&sport test ruiterroutes: Kop van Schouwen in Zeeland

Geplaatst op 03 mei 2016 in Buitenrijden

Een heerlijke buitenrit met je paard. We lopen er als ruiters en menners massaal warm voor en gelukkig heeft Nederland op dat vlak veel te bieden. In iedere editie van Paard&Sport kiezen we een dergelijke, op het eerste oog aantrekkelijke ruiterroute. Terwijl we de route rijden wordt deze, al onderweg genietend, langs de meetlat gelegd. In Paard&Sport nummer 1: de Kop van Schouwen in Zeeland. We hebben gids Amber Muelhaus en Henk Bakker bereid gevonden om de route voor ons te rijden.

Bij de start van het ruiterpad, aan het uiteinde van de ruime parkeerplaats het Groene Duin aan de Bosweg in Burgh-Haamstede, staat een bordje waarop te lezen valt dat er twaalf kilometer ruiterpad is. Amber vertelt dat er drie routes zijn, die alle drie naar het strand leiden als je dat wilt. ‘Met de eerste ben je in 25 minuten op het strand, de tweede loopt langs het fietspad en dan duurt het 35 minuten en de derde is heel heuvelachtig en loopt door het oude waterwingebied. Daarmee ben je in drie kwartier op het strand.’

Zodra je dichter bij de kust komt, worden de bomen korter. Een aanwijzing dat het strand en de zee en de niet weg te denken wind, nabij zijn. Hoe lager het water, hoe breder het strand, en dat is vooral in het hoogseizoen erg fijn. Dus het is goed om eerst even naar de watergetijdentabel (Oosterschelde 4) te kijken als je van plan bent het strand op te gaan. Bovendien is het strand dat bij hoog water onder water heeft gestaan, bij eb het fijnste om over te rijden. Als Amber en Henk op het strand komen, is het halflaagwater, voldoende om een galopje te kunnen doen.

Heb jij ook weleens in Zeeland of ergens op het strand gereden? Praat mee op Facebook!

Benieuwd naar de eindscore van de route? Het complete verhaal staat in Paard&Sport vanaf pagina 68. Wil je het magazine ontvangen? Word dan lid van de KNHS voor 20 euro per jaar en ontvang vier keer per jaar Paard&Sport. Of koop het blad los in de winkel. Normaal voor 6,50 euro, nu voor een introductieprijs van 4,95 euro.

Ander Nieuws

  • Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum
    Heropening ruiter- en fietspad vanaf Nationaal Hippisch Centrum
  • Nieuw: Buitenrijden.nl
    Nieuw: Buitenrijden.nl
  • Vernieuwing ruiterroutes Zuid-Holland van start
    Vernieuwing ruiterroutes Zuid-Holland van start