Regiokampioenschap Friesland: spannende strijd om Friese titels

Geplaatst op 29 februari 2016 in Springen

De afgelopen twee weekenden werden in de provincie Friesland de regiokampioenschappen dressuur en springen verreden bij het Ruitersportcentrum te Sneek. Het kampioenschap werd gekenmerkt door paarden- en ponysport van hoog niveau. De finales en barrages waren spannend en namen onverwachtse wendingen. Er waren bijzondere prestaties van deelnemers die meerdere titels wonnen en natuurlijk waren er veel combinaties die heel gelukkig waren met hun eerste Friese titel. Het was een geslaagd kampioenschap en we hebben een sterke afvaardiging die onze regio gaan vertegenwoordigen op de KNHS Indoorkampioenschappen in Ermelo.

Dressuur pony`s
De jonge ponyruitertjes mochten vroeg in de ochtend het spits afbijten en dat deden ze met succes. De jury`s konden mooie scores aan de combinaties kwijt. Fabienne de Ruiter werd kampioen in de klasse B categorie A/B met 64,76%. Joyce Kallenkoot in de categorie C met 66% en Jinke Koopmans kreeg voor de tweede keer de Friese sjerp omgehangen in de categorie D/E met een score van 67,33%.

In de klasse L1 categorie A/B  won Marre Kooi met een percentage van 61,83%. Thura de Boer won met 63,76% in de categorie C en in de categorie D/E Femke van der Velde met een mooi percentage van 67,33%.

Yfke Priem wist haar concurrentie in de klasse L2 categorie A/B voor te blijven met 62,33%, Mette Marit Eppinga deed dat in de categorie C met 62,50% en in de categorie D/E was het Mila Schaafsma die bovenaan eindigde met 68%.

De klasse M1/M2 categorie A/B werd gewonnen door Hilde Boersma met een score van 61,67%. In de categorie C ging de Friese titel naar Minke Sijtsma met een percentage van 64,67% en in de klasse M1 categorie D/E reed Annigje Jacobi naar de hoogste notering met 65%. Sarah Anna Brinkman haalde met 64,33% de titel binnen in de klasse M2 categorie D/E. Danique Oonk deed dat in de klasse Z1 categorie C met 59,85%. De beste score in de klasse Z1 categorie D/E kwam op naam van Nina Woerts met 66,47%.

Jildou Kooistra scoord in de klasse Z2 categorie D/E tweemaal dik boven de 70% en won met 71,215% de Friese titel in deze klasse.


Springen pony`s
Ook bij het springen mochten de jongste deelnemers het eerst aan de start verschijnen. In de klasse B-springen categorie A/B won Femke Hoekstra met een stijl van 71 punten. In de categorie C won Yfke Priem haar tweede Friese titel met een stijl van 80 punten. De categorie D/E werd gewonnen door haar zus Frida Priem met een hoge stijlwaardering van 82,5 punten.

De klasse L springen werd gekenmerkt door super spannende barrageritten. In de klasse L-springen categorie A/B waren Anne Feenstra en Welmoed Agricola goed aan elkaar gewaagd. Welmoed zette een hele snelle tijd neer, maar Anne zette nog eens extra de turbo aan en was 5 seconden sneller. Hiermee won ze de Friese titel en zette ze de snelste tijd van de dag neer. Hilde Veenstra was de enige die drie keer foutloos bleef in de categorie C en won daarmee deze rubriek. In de categorie D/E ging de strijd om de hoogste eer tussen Amber Zwarteveen en Femke Oostra. Uiteindelijk was Femke iets sneller in de barrage en werd gehuldigd als Fries kampioen.

De klasse M categorie C werd gewonnen door Iris Ypma. Zij had op de eindstreep de minste strafpunten en de snelste tijd.

Gerrit Veenstra zette een bijzondere knappe prestatie neer door maar liefst drie Friese titels op zijn naam te schrijven. In de klasse M-springen categorie D/E was hij de enigste die drie keer foutloos wist te blijven. Henrica Bakker moest hier nog genoegen nemen met de tweede plaats. In de klasse Z categorie C nam ze revanche en won ze met twee mooie foutloze rondes.

In de klasse Z kreeg Gerrit Veenstra stevige concurrentie van Auke Feenstra. Beide heren waren goed aan elkaar gewaagd, maar in de barrage was Gerrit een seconde sneller en won hiermee zijn tweede titel.

Ook in de klasse ZZ categorie D/E kreeg Gerrit Veenstra geduchte tegenstand van Hanna de Vries. Gerrit maakte zijn feestje compleet met de derde Friese titel van de dag!

Dressuur paarden
De jeugdige amazones voerde de boventoon in de klasse B dressuur. Jinke Koopmans won deze rubriek met haar charmante Friese merrie met 66,83%. Simone Dijkstra werd reserve kampioen met een mooie score van 65,83%.

De klasse L1 werd gedomineerd door Ludo van der Weide die kampioen werd met een dikke score van 73,83%. Het reserve kampioenschap werd gewonnen door Willemke van der Bij met 69,76%.

In de klasse L2 bleef het lang spannend, maar uiteindelijk bleek Yvonne Philipse de beste te zijn. Ze won met een percentage van 66% de Friese titel. Mirand Venema-Niemarkt mocht zich als tweede opstellen met een percentage van 64,50%

Jolanda de Vries was afgelopen zomer de beste in de klasse L2. Ze deed dit indoorkampioenschap het dunnetjes over in de klasse M1. Ze werd Fries kampioen met een mooie score van 68,83%. Harmina Holwerda werd reserve kampioen met 66,17%.

Thea Dijkstra en Simone Terpstra maakten het erg spannend in de klasse M2 door beide een zeer harmonieuze proef neer te zetten. Met een half procent meer, werd Thea Dijkstra gehuldigd als Fries kampioene met 65%. Simone Terpstra werd reserve kampioen met 64,50%.

De eerste proef in de klasse Z1 werd overtuigend gewonnen door Laura Zwart. In de tussenstand werd Hergen van Hall tweede en Esther Liano eindigde op een derde plaats. De finale in deze klasse was heel spannend, doordat sommige paarden last hadden van spanning. Esther Liano reed een zeer sterke proef in de finale en haalde daarmee het kampioenschap binnen in deze klasse. Laura Zwart werd reserve kampioen. Hergen van Hall werd in de einduitslag derde.

Ook in de klasse Z2 bleef het spannend tot het einde. De eerste proef werd gewonnen door Rianne Kooistra die een mooie combinatie vormt met haar grote vos. Bobbie Ydema werd tweede en Kirsten van der Hauw eindigde op een derde plaats. In de kür nam Kirsten van der Hauw revanche en reed een foutloze kür die veel harmonie uitstraalde. Dit werd beloond door de jury`s met dik 69%. Rianne en Bobbie konden niet meer aan deze score komen en daarmee werd Kirsten van der Hauw Fries kampioen. Rianne werd reserve kampioen en Bobbie eindigde op de derde plaats.

De klasse ZZ-licht werd gedomineerd door Bennie van Es. Met zijn stoer dravende Friese hengst wist hij beide onderdelen op zijn naam te zetten. De eerste proef werd beloond met 64,860% en zijn moderne kür op muziek met 69,625%. Gemiddeld kwam zijn score uit op 67,243% dat goed was voor het kampioenschap in deze klasse.

Springen paarden
Elisah Aarts heeft al meerdere Friese titels gewonnen in de klasse B en L springen en ook nu was ze weer niet te verslaan. In de klasse B wist ze tweemaal foutloos te blijven en won ze de finale met een stijl van 80 punten. Trienke Kooistra werd in deze rubriek reserve kampioen.

Na de Friese titel in de klasse B, sprong Elisah Aarts ook naar de Friese titel in de klasse L. Ze bleef driemaal foutloos en was de snelste in de barrage. Een super knappe prestatie van deze amazone!

Jorrit Martijn Alta bleef ook foutloos in beide manches en de barrage, maar kon niet aan de tijd van Elisah komen. Hij won het reserve kampioenschap.

In de klasse M-springen was Hester Klompmaker concurrent van zichzelf. Zeer professioneel en met veel routine stuurde ze haar paarden door het parcours. Ze won de Friese titel en het reserve kampioenschap in deze klasse.

In de klasse Z was er geen barrage nodig. Ernesto Canseco had over twee manches de minste strafpunten en werd gehuldigd als kampioen. Nikkie Hoekstra werd reserve kampioen.

De klasse ZZ bleef spannend tot aan de barrage. Marriet Hoekstra en Ernesto Canseco gingen hierin de strijd om de Friese titel met elkaar aan. Beide hadden strafpunten maar het was Marriet Hoekstra die aan het langste eind trok. Ze werd gehuldigd als Fries kampioene. Ernesto won de reserve titel.

Bron: KNHS regio Friesland

Informatie: www.knhs.nl/regiokampioenschappen

Categorie: KNHS Indoorkampioenschap 2016, Regiokampioenschap Indoor 2016, Regio Friesland

Ander Nieuws

  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Springruiters maken zich op voor titelstrijd in Mierlo
    Springruiters maken zich op voor titelstrijd in Mierlo
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019