Regiokampioenschap springen Brabant: mooie sport in De Mortel

Geplaatst op 03 maart 2016 in Springen

Afgelopen weekend was wederom manege Het Zwarte Water in De Mortel het decor van de Kampioenschappen Indoor Springen, maar nu voor de paarden van regio Noord Brabant. Ook dit weekend was Wim Raaijmakers de parcoursbouwer. Hij zorgde voor mooie uitdagende parcoursen. Het publiek verdient ook een compliment, het leefde met alle ruiters mee en tijdens de prijsuitreiking werden de prijswinnaars allemaal met evenveel enthousiasme toegejuicht. Het regiobestuur kan terug kijken op twee zeer geslaagde weekenden, waarin mooie sport aan bod kwam.

Klasse B
Op zaterdag werd er begonnen met de klasse B. Hier was sprake van een groot deelnemersveld. Er stonden 80 combinaties op de startlijst, die allen hun uiterste best gingen doen om het kampioenschap op hun naam te schrijven. De klasse werd verreden over een parcours met een barrage welke op stijl werd beoordeeld. Het basisparcours wisten 31 ruiters foutloos af te leggen. Zij mochten terugkomen voor de barrage. Dit beloofde spannend te worden met zo’n groot aantal. Uiteindelijk wist Fabienne van Hemsberg met haar paard Nacarre’s Zabelle Z (v. Zidane van Landzicht) de jury te overtuigen met haar rijstijl. Zij kreeg maar liefst 80 punten van de jury. Zij mag zich kampioen springen klasse B van Noord Brabant noemen. Het podium werd verder bezet door Fleur van Erp met Pascalle (v. Concorde) en Bente Kuipers met Chianti (v. Argentinus). Zij behaalden beide 78.5 punten, waardoor ze op een ex aequo tweede plaats terecht kwamen.

Klasse L
Ook in de klasse L waren er 80 combinaties die streden om de titel. Deze klasse werd verreden over 2 manches met een barrage op tijd. Het eerste parcours wisten 32 ruiters de finish zonder fouten te bereiken. Omdat 50% terug mocht komen werden er 8 ruiters met fouten opgeroepen voor de tweede manche. Uiteindelijk wisten 16 combinaties de barrage te bereiken. Dit werd een spannende strijd. Vier ruiters wisten deze ook weer foutloos af te leggen. Aafke Timmermans met Dopharma’s Godfather wist als snelste te finishen in een tijd van 31.58. Suzanne van Vught met First Choice de Triomphe (v. Triomphe de Muze) was bijna twee seconde langzamer. Zij eindigde op de tweede plaats (33.52 sec). Als derde mocht Britt de Groen met Ascaro Z (v. AscaZ) op het podium plaats nemen.

Klasse M
Op zondag werd gestart met de klasse M. Hier kwamen 51 combinaties aan de start. De wedstrijd werd verreden over twee manches met een barrage op tijd. De eerste manche wisten 19 ruiters foutloos te eindigen. 26 ruiters mochten terugkomen in de tweede manche. Uiteindelijk wisten 8 ruiters de barrage te bereiken. Dit werd een zeer spannende tijd. Geert Moerings met Fasther (v. Vigo D’arsouilles) zette een erg snelle tijd (29.68 sec) neer. Maar Bart Lips met Feddebezi SW (v. Contendro) bewees dat het nog sneller kon. Hij reed een erg strakke en snelle barrage, de klok stopte op 29.36 sec. Door dit resultaat werd hij als Brabants kampioen gehuldigd. Geert Moerings eindigde uiteindelijk op de tweede plaats. Als laatste mocht Yentl Tops met Zamara (v. Pacific) zich opstellen. Ook zij finishte foutloos in een tijd van 32.45 seconden.

Klasse Z
49 combinaties deden een gooi naar de kampioenstitel in de klasse Z. Ook deze klasse werd verreden over twee manches met een barrage op tijd. De eerste manche wisten 13 ruiters zonder fouten te voltooien. 26 Combinaties mochten terugkomen voor de tweede manches. Uiteindelijk wisten zes combinaties zich te plaatsen voor de barrage. Dit was een zeer spannende strijd, de drie podiumplaatsen lagen erg dicht bij elkaar qua tijd. Jan Albers met Clarissa (v. Numero Uno) wist foutloos en als snelste te eindigen (32.27 sec). Mitchel Sonneveld had 2 troeven in de barrage. Met zijn eerste paard Exclusive Citty (v. Corland) had hij een pechfout, wat 4 strafpunten opleverden. Uiteindelijk was dit resultaat goed voor de vierde plaats. Met zijn tweede paard, Blom’s Ascanalien Z (v. Asca Z) wist hij wel foutloos te blijven, helaas in een fractie van een seconde (32.70 sec) langzamer dan Jan. Toch was dit resultaat goed voor het reserve kampioenschap. Het podium werd compleet gemaakt door Suzanne Raming met haar paard Atilla (v. Corland). Ook zij wist foutloos te blijven in een tijd van 32.82 seconden.

Klasse ZZ
Als laatste werd de hoogste klasse op regionaal niveau verreden. Hier bestond het deelnemersveld uit 45 combinaties. Deze klasse werd ook verreden over twee manches met een aansluitende barrage op tijd. In de eerste manche waren 15 ruiters foutloos. 22 ruiters mochten de tweede manche rijden. Uiteindelijk wisten acht ruiters de barrage te bereiken. Alle ruiters deden erg hun best om de titel binnen te halen. Vier ruiters wist ook in de barrage foutloos te blijven. Wederom lagen de tijden erg dicht bij elkaar. Joris van Helmond was zijn concurrenten te snel af. Hij finishte met zijn paard Malibou Heart (v. Heartbeat) in een tijd van 32.31 seconden. Als tweede mocht Jarno van Erp met Zadonis (v. Lupicor, 32.41 sec) zich opstellen in de prijsuitreiking. Als derde eindigde Mitchel Sonneveld, nu met Deukje (v. Sam R), in een tijd van 32.90 seconden.

Bron: KNHS regio Brabant

Informatie: www.knhs.nl/regiokampioenschappen

Ander Nieuws

  • Fleur Holleman wint met Bora-Bora pony Grand Prix Gorla Minore
    Fleur Holleman wint met Bora-Bora pony Grand Prix Gorla Minore
  • Voormalig winnaars NK Springen 1937 - 2018
    Voormalig winnaars NK Springen 1937 - 2018
  • Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P. knap tweede in LGCT Grand Prix van Miami
    Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P. knap tweede in LGCT Grand Prix van Miami