Regiokampioenschappen dressuur Noord-Holland: mooie sport

Geplaatst op 18 februari 2016 in Dressuur

De KNHS Regiokampioenschappen Noord-Holland dressuur paarden werden weer verreden bij de Noorderkoggenruiters in Benningbroek. Deze vereniging organiseert al een aantal jaar de Indoorkampioenschappen. De enthousiaste club vrijwilligers, ook actief bij Jumping Amsterdam, is een geoliede machine. Zij weten als geen ander hoe een wedstrijd te organiseren. Alles klopte. De startlijsten, de starttijden, een snelle prijsuitreiking. Een mooie rijhal versierd met bloemen en planten.

Op vrijdagavond 12 februari 2016 werden de eerste rubrieken verreden van dit weekend. De B en de L1  ruiters mochten het spits afbijten. De beste 6 combinaties van beide rubrieken moesten hun tweede proef de zondag daarna rijden.

Klasse B
Kampioen in de klasse B werd de Texelse Marloes Bastiaanse met Unforgettable (v.Kandidaat A). Met dit paard van Leonie van Schaik werd deze amazone eerste met een score van 67.17%. Zondag mocht zij weer vanuit Texel terugkomen voor het overkampen. Hierin werd zij tweede met een score van 65.5%. Dat was genoeg om tot Regiokampioen klasse B te worden gehuldigd. Tweede in deze klasse werd Chantal Honig met haar zwarte parel Jente Galloper (v.Pier 448). Haar gemiddelde eindscore over de twee proeven kwam uit op 64.84%.

Klasse L1
Voor de L1 was het Noor Kuilboer met Dance (v.Dann van Atta) die nipt winnaar werd. Deze veelzijdige amazone reed een gemiddelde score van 65.00%. Met 0.50% minder werd Leonie Kloos met Final Touch (v.Sorento) reservekampioen.

De zaterdag was ingeruimd voor de Z-rubrieken. Het was een lange dag die om half negen begon en rond 10 uur ’s avonds kon worden afgesloten. Alle deelnemers in de Z2 en de ZZ-Licht moesten zowel de klassieke proef als de kür op muziek rijden.

Klasse Z1
In de Z1 was het Suzanne Glas met Donna Gracia DVB (v.Wyton) die het kampioenslint omgehangen kreeg.  De einduitslagen in deze klasse lagen dicht bij elkaar. Met een gemiddelde score van 64.78% bleef Suzanne Roos-Sophie van Twisk met Firts Class (vader Florencio I) net voor. De gemiddelde score van Roos-Sophie kwam op 64.00% uit.

Klasse Z2
In de Z2 gaf Mercedes Verwey met Wiolita (v.San Remo) de overige deelnemers het nakijken. In de klassieke proef behaalde deze combinatie maar liefst 69.56%. De juryleden waren het niet helemaal eens over de plaatsing (een eerste en derde plek). Dat was in de kür anders. Met een gemiddeld percentage van 72% en een jury die op één lijn zat won zij ook deze rubriek.

Een goede tweede plaats was er voor Suzanne Glas. Werd zij in de klasse Z1 nog Regiokampioen, in de klasse  Z2 was zij een goede reservekampioen. Met haar paard Soryay (v.Sir Donnerhall) behaalde deze combinatie een gemiddelde score van 69.41%.

De score van Suzanne was net genoeg om Nars Gottmer met FBI (v. Wonderboy) naar de derde plek te verwijzen. Dit was pas de derde wedstrijd van dit paard en volgens zijn ruiter is FBI zeer sensibel met een goede wedstrijdmentaliteit. Nars werd nog wel keurig tweede in de kür op muziek. Nars rijdt sinds kort voor de Regio Noord-Holland. Hij heeft een aantal jaren in Oostenrijk gewerkt waar hij diverse paarden op Grand Prix niveau heeft uitgebracht.

Klasse ZZ-Licht
Julia Groenhart reed twee sterke proeven met First Barichello (v. Florencio) in de klasse ZZ-Licht. Alle juryleden over beide proeven zetten deze talentvolle combinatie op de eerste plek. Met een gemiddelde score van 70.62% kreeg Julia welverdiend het kampioenslint omgehangen.

Goede tweede in het ZZ-Licht was Nicole van Amerongen. Deze handige amazone stelde de donkerbruine Dynton B (vader Wynton) vooral in de kür op muziek van Theo Holstein brutaal voor. Haar gemiddelde score kwam daarmee op 66.59% uit.

Toch een puntje van aandacht. Wat is het toch jammer dat er deelnemers zijn die zich afmelden voor de kür op muziek wanneer duidelijk is geworden dat zij in de klassieke proef niet goed gereden hebben. Deze afmelders realiseren zich kennelijk niet dat het publiek toch echt ook voor hen komt kijken. Daarnaast is en dergelijk afmelden ook voor de organiserende vereniging niet leuk. Die zit met een programma dat moet worden aangepast. Zoals gezegd: een puntje van aandacht.

De zondag was bestemd voor de klassen L2 t/m M2 en het overkampen van de klassen B en L1. Ook dit werd weer een lange dag. Nat en koud bovendien.

Klasse L2
In de L2 reden veel getalenteerde combinaties mee. Het was Mercedes Verwey met Gizmo (v.United) die kampioen werd. De jury was erg onder de indruk van deze combinatie. Het is een fijn paard om naar te kijken en Mercedes heeft al de nodige ervaring om een goede proef neer te zetten. Vorig jaar mocht zij met op het EK voor Junioren in het Zuidfranse Vidauban voor Nederland uitkomen. Nu mag Mercedes met twee paarden op de Nationale Indoorkampioenschappen in Ermelo uitkomen.

Reservekampioen werd Brit Boss met haar paard Glow (v.Bordeaux). Britt is volgens de juryleden een handige amazone. Et was in het totaal een sympathiek beeld met een mooie stille aanleuning. De derde afgevaardigde die mag strijden voor de titel in Ermelo is Nikki Reimers met haar chique Giorgio Armani (v.Rhodium). Nikki liet een sterke draftour zien. In het galopgedeelte mocht zij wat meer de 3-tact vasthouden waarbij het achterbeen meer onder de massa mag komen.

Klasse M1
In de M1 hadden de meeste combinaties wat te maken met spanning. De paarden mochten allemaal met meer impuls voorgesteld worden en meer op eigen benen lopen. De nummers een en twee in deze rubriek waren een uitzondering.

Denise Smit met Fyncenzo S (v.Wynton) liet twee mooie en sterk gereden proeven zien wat haar de kampioenstitel in de M1 opleverde. Met een gemiddelde score van 65.25% mag zij zich dus opmaken voor de kampioenschappen in Ermelo. Goede tweede werd Desiree Kaart met haar grote en imponerende vos Figaro Begijnhoeve (vader Vivaldi). Met een tweede plaats in de tweede proef  kwam haar gemiddelde score uit op 63.25%. Hiermee kan ook zij zich gaan voorbereiden op de kampioenschappen in Ermelo.Klasse M2
De scores in de M2 lagen dicht bij elkaar. In deze rubriek was er niet echt een uitschieter. Vooral de keertwendingen bleken een lastig onderdeel en ook in deze klasse had er met meer impuls gereden mogen worden. De M2 werd gewonnen door Franca Tol. Met Cadiz la Haya (vader Odermus R) kwam haar gemiddelde einduitslag over de twee proeven uit op 64.34%. Denise Droog met Eraira (vader Jazz) was met 63.92% goed voor de tweede plaats. Het laatste startbewijs voor de Nationale kampioenschappen in Ermelo kwam in handen van Julia Groenhart met Capora (vader Leonardo Da Vinci. Haar gemiddelde score kwam uit op 62.00%.

Om alle geselecteerde combinaties goed voor te bereiden op de Nationale Kampioenschappen kregen zij allemaal een proefgerichte clinic van de KNHS Regio Noord-Holland aangeboden. Tijdens deze clinic rijden zij de verplichte proef die ook in Ermelo zal worden verreden. Deze proef wordt op film opgenomen en voorzien van commentaar door twee Subtop-juryleden.

De uitslagen zijn terug te vinden op www.paardensportnoordholland.nl.

Bron: KNHS regio Noord-Holland

Informatie: www.knhs.nl/regiokampioenschappen

Categorie: Regio Noord-Holland, KNHS Indoorkampioenschap 2016, Regiokampioenschap Indoor 2016

Ander Nieuws

  • Startlijst Bixiedag 2019 online
    Startlijst Bixiedag 2019 online
  • Nieuw! Toezichthouders op dressuurwedstrijden
    Nieuw! Toezichthouders op dressuurwedstrijden
  • Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019
    Deelnemers internationale wedstrijden 15 t/m 21 april 2019